SATA'nın gücü ikiye katlanacak!

AMD ve Seagate, veri transfer hızını ikiye katlayacak yeni SATA standardını resmen tanıttı.

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde geliştirilen cihazların da artık daha hızlı bir yapıda olması bekleniyor. Bu nedenle firmalar ürünlerini satışa sunarken hız kavramından kolay kolay kendilerini soyutlayamıyorlar.

Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde teknoloji dünyasının iki önemli ismi olan Seagate ve AMD, yeni Serial ATA(SATA) veri transfer protokolüyle kullanıcıların karşısına geçti. Çok daha yüksek bir hıza sahip olan yeni SATA transfer protokolü, kullanımdayken 6GB/saniye veri transfer hızına ulaşarak sınırları zorluyor. Günümüzde kullanılan SATA sürücüler ise sürücülerin modeline göre daha çok 3GB/s ya da onun yarısı kadar olan 1.5GB/s veri transfer hızlarına sahip.

Yeni spesifikasyonun en büyük artısı ise yeni SATA standardının SATA 1.5GB/s ve 3GB/s ile aynı kablo ve bağlantı yollarını kullanacak olması. Bugün kullanılan SATA standardından neredeyse iki kat daha hızlı bir yapıda olan yeni SATA standardı, bunun dışında daha etkin bir şekilde güç tüketiminde bulunurken, NCQ* yani Native Command Queuing özelliğinde de kayda değer iyileştirmeleri beraberinde getirecek.

Serial ATA'nın resmi web sitesine göre, yeni SATA standardının kullanıcılarla buluşması bu yılın ilk yarısında gerçekleşecek. SATA 6.0GB/s'ye terfi etmek için ise bu yeni standardı destekleyen yeni bir anakartın satın alınması gerekecek.

(*) Sistem performansını ve veri transfer hızlarını arttıran bir SATA spesifikasyonu.

Sonraki Haber

Forum