Sony Xperia Z detaylı testte!

Sony'nin yeni amiral gemisi Xperia Z, zorlu testleri tamamladı... İşte detaylı test raporumuz!

Daha önce ilk bakış incelemelerimizi sizlere sunduğumuz Xperia Z, test merkezimizde geçirdiği uzun ve zorlu testlerin ardından, detaylı test raporuyla bir kez daha karşınızda.

Full HD, yani 1.920 x 1.080 piksel ekran... ve tam 5 inç. Bu da 445 ppi piksel yoğunluğu demek; bu kadar yüksek performans gösteren başka akıllı telefon bulmak zor. HD ve Full HD ekran arasında öyle dünyalar kadar olmasa da göze batan bir fark var. Yani Xperia Z'nin mükemmel ekranının sundukları birkaç ekstra pikselden çok daha fazlası. Telefonun TFT ekranında renkler çok canlı, gerçeğe yakın ve net. Sony'nin bu canavara uygun gördüğü dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemci, ekranın gerektirdiği gücü sağlamayı başarıyor. 1,5 GHz hızındaki işlemciye, Adreno 320 GPU ve 2 GB RAM de eklenince akıcı bir performans elde ediliyor.

Ancak kamera uygulamasının beklediğimizden yavaş açıldığını belirtmemiz gerekiyor. Bu ufak sorun dışında Xperia Z'nin ekranıyla ilgili herhangi bir problemle karşılaşmadık: Görüntüler akıcı, uygulamalar çabuk açılıyor ve oyunlar sorunsuz çalışıyor.

Üretim kalitesi, tasarım

Sony, 5 inçlik dev bir ekrana sahip olan Xperia Z'yi öyle güzel bir kasaya yerleştirmiş ki telefonun boyutları hiç sorun olmuyor. Aslında Galaxy S3'den biraz daha büyük olan telefon ele çok rahat oturuyor. Ekranı kuşatan çerçeve çok ince olduğundan makul boyutlarda bir kasa elde edilmiş.

Xperia Z'nin en çok övgüyü hak eden yönü, işçiliğindeki özen: Telefonun cam kasası çok şık ve sağlam. Sony bu camı geliştirirken Gorilla Glass ve Dragon Tail'le birlikte çalışmış. Ortaya çıkan sonuç, aşırı derecede güçlü ve pürüzsüz bir cam olmuş. Kenar ve köşelerde kauçuk kaplama kullanılmış. Bu çok yerinde bir tercih çünkü telefonlar yere düştüklerinde genelde yerle temas eden ve darbenin asıl etkisini hisseden ekran ya da arka kapak değil, köşeler oluyor.

Ayrıca telefonda IP 57 sertifikası bulunuyor; yani toza karşı korumalı ve bir metre suyun altına girdiğinde su geçirmiyor. Telefonun kenarlarındaki kauçuk mühür kasanın içine toz veya su girmesini engelliyor. Yine kenarda bulunan MHL uyumlu USB girişi, kauçuk bir kapakla kapatılmış. Telefonun 12 GB'lık dahili hafızasını microSD kartla yükseltmek mümkün.

İnternet ve pil

Sony Xperia Z, çağdaş bir akıllı telefonun desteklemesi gereken tüm çevrimiçi standartları destekliyor. Telefon hızlı internet bağlantısı için, (her ne kadar ülkemiz kullanıcılarını henüz ilgilendirmese de) LTE, HSPA+ ve WLAN bağlantı seçenekleri sunuyor. Sistemle yüklü olarak gelen Chrome tarayıcının performansından çok memnun kaldığımızı da söyleyebiliriz.

Pil ömrü, Xperia serisi akıllı telefonların zayıf noktası olagelmiştir hep... Bu durum ne yazık ki Xperia Z'de de, çok yoğun bir biçimde olmasa da devam ediyor. Telefonun pili tam doluyken 11 saat üzeri konuşma süresi (GSM) sunuyor. Ama çevrimiçi bağlantı süresi öyle rekor kıracak düzeyde değil. Son derece parlak ve iri olan ekran haliyle oldukça fazla enerji tüketiyor: 2.330 mAh gücündeki pil, tam parlaklık düzeyinde 5 saat 7 dakika çalışma süresi sunabiliyor.

Detaylı ve kullanımı kolay güç ayarlarıyla otomatik parlaklık ayarlarını değiştirerek kullanım süresini uzatabilirsiniz. Sonuçta Xperia Z'yi, normal gündelik kullanım sonunda dahi akşam olduğunda en yakın istasyona çekmek gerekiyor. Pilin tam olarak dolması için en az üç saat fişe takılı kalması gerekiyor.

Tüm detaylı pil testlerimizi, son sayfadaki tablomızda bulabilirsiniz...

Android 4.1.2 Jelly Bean ve sonrası

Sony sadece donanım açısından değil, yazılım açısından da oyunun kurallarını değiştirmeye kararlı görünüyor. Xperia Z'de, Android 4.1.2 ve gözden geçirilmiş yeni Sony arabirimi bulunuyor. Sony'nin söylediğine göre Android 4.2+ yükseltmesi için çalışmalar devam ediyor. Mevcut işletim sistemi sayesinde Xperia Z, Google Now ve sayısız performans artırıcı özellikten faydalanabiliyor.

Yeni Sony arabirimi, öyle çok büyük değişiklikler getiriyor değil ama tasarım dikkatli bir şekilde gözden geçirilmiş: Yeni kilit ekranında doğrudan kameraya, müzik oynatıcıya ya da başlangıç ekranına bağlanmak mümkün. Uygulamaları kendi belirlediğiniz sırada, alfabetik sırayla ya da indirilme sıralarına göre görüntüleyebiliyorsunuz.

Ekrana uzun süre basılı tutunca, widget'lara, uygulamalara, temalara ve arka plan görüntülerine ulaşabiliyorsunuz. Yedi taneye kadar başlangıç ekranı oluşturabiliyorsunuz. Telefonda ayrıca, videoları farklı cihazlarda görüntülemeye izin veren Miracast desteği de bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde 1080p çözünürlüklü, 5.1 ses destekli videoları kablosuz olarak uyumlu cihazlarda görüntüleyebiliyorsunuz. Böylece Xperia Z'de bulunan bir dosyayı televizyonda izleyebiliyor, telefonu uzaktan kumanda gibi kullanabiliyorsunuz. Cihazlar NFC üzerinden birbiriyle eşleşebiliyor.

Ses kalitesi

Bir akıllı telefonun sesi söz konusu olduğunda iki noktaya dikkat etmek gerekiyor: Sesli görüşmelerin kalitesi ve çoklu ortam dosyaların kalitesi. Sony Xperia Z, bu iki alanda da kullanıcıyı memnun etmeyi başarıyor. Her ne kadar sesli görüşme sırasında arada bir hafif parazitler duyulsa da telefonun sesinden genel olarak memnun kaldık.

Telefonun hoparlörleri dahi çok temiz ve yüksek ses sunuyor. Walkman uygulaması, albüm kapağı ve şarkılar hakkında detaylı bilgi indirmek gibi ek hizmetler sunuyor. Ayrıca kullanılan Clear Audio teknolojisi, Sony'nin iddia ettiğine göre dosyalar sıkıştırılırken oluşan frekans kayıplarını telafi ederek, bas sesleri güçlendiriyor, yüksek seste parazit oluşumunu engelliyor. Telefon paketinde son derece kaliteli bir kulak içi kulaklık seti de bulunuyor.

13 megapiksel kamera! Ama...

Xperia Z'nin 13 megapiksel çözünürlüklü kamerasında, dakikada 1.000 fotoğraf çekebilen ve otomatik odaklanma destekleyen Exmor RS algılayıcı kullanılmış. Telefonun 2,2 megapiksel çözünürlüklü ön kamerası bile HD kalitede videolu görüşme yapmaya izin veriyor. Yaptığımız testlerde biz 60 saniye içinde 800 ila 900 arası fotoğraf çekmeyi başardık. Bize sorarsanız bu kadarı yeter de artar bile.

Telefonun kamera uygulamasında sayısız harika özellik ve seçenek bulunuyor. Test amaçlı çektiğimiz fotoğraflarda gün ışığında ve yapay ışık altında canlı renkler ve net görüntü elde edildiğini gördük. Ancak arada bir karşıtlık oranıyla sorun yaşadığımızı belirtmek zorundayız... Çünkü telefonun kamerası o kadar iyi ki bu ufak sorun dahi göze çok büyük görünüyor.

HDR işlevi açıkken görüntü gerçek HDR kameralarda elde edilen kaliteye yaklaşamıyor. Ayrıca ortam ışığının az olduğu durumlarda da sorunlar yaşanabiliyor: Görüntü parlak olsa da biraz netlik kaybı görülebiliyor.

Telefonun kamerası Full HD çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. Çektiğimiz test videolarında net bir görüntü ve aslına sadık renkler elde etmeyi başardık.

Sonuç: Japonya'nın en iyisi...

Bilişim dünyasında arada bir, bazı cihazların rekabete girdikleri cihazlardan biraz daha iyi olduklarından dolayı kalabalığın arasında sıyrılıp kendini belli ettiği örneklere rastlanabiliyor. İşte Xperia Z tam da böyle bir cihaz. Neden mi? Çünkü Sony bu modelde üstün teknolojiyle sade özellikleri bir araya getirmeyi başarmış: Telefon inanılmaz şık bir kasaya sahip olmasına rağmen Sony bir şekilde microSD girişi yerleştirmeyi başarmış. Xperia Z hem göze çok hoş geliyor, hem de çok dayanıklı. Full HD çözünürlüğe sahip 5 inçlik ekran tam bir pil canavarı olmasına rağmen telefon, en kötü durumda dahi yeterli kullanım süresi sunmayı başarıyor.

Xperia Z hem heyecan verici ve ilerici hem de oldukça dengeli bir telefon. Yaptığımız testler gösterdi ki, şikayet edilebilecek tek nokta telefonun kamerası: İyi ortam ışığı altında iyi performans sergileyen kamera ortam ışığı kötüleşince zayıf kalıyor. Kamera uygulamasının açılması ise, böylesine güçlü bir cihaza yakışmayacak derecede yavaş...

Telefonun detaylı test sonuçlarını ve tüm teknik özelliklerini, bir sonraki sayfada yer alan ayrıntılı tabloda bulabilirsiniz... 

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler

İşletim Sistemi Sony arabirimli Android 4.1.2 
App Store Bağlantısı Google Play 
İşlemci Qualcomm APQ8064 + MDM9215M 
Çekirdek Sayısı Dört çekirdek 
Saat Hızı  1.500 MHz 
RAM  2.048 MB 
Pil: Konuşma Süresi  11 saat 28 dakika 
Pil: İnternet  5 saat 7 dakika 
Pil: Dolum Süresi  3 saat 4 dakika 
Pil: Kapasite  2.330 mAh 
Ağırlık  147 gram 
Boyutlar  139 x 72 x 8 milimetre 
WLAN  802.11n/g/b 
GSM  Quad Band 
EDGE  Var 
UMTS: Veri Alımı  42,2 Mbit/s 
UMTS: Veri Gönderimi  5,8 Mbit/s 
LTE: Band Tipi  800, 1.800, 2.600 MHz 
Gezinti Aracı Flash Destekliyor mu? 
Video Telefon  WLAN ve UMTS 
Dokunmatik Ekran  Kapasitif (çoklu dokunmatik) 
Dokunmatik: Tepki  Çok iyi 
Ekran: Tip  LCD-TFT
Ekran: Boyutlar  62 x 110 milimetre 
Ekran: Boyut  5 inç 
Ekran: Çözünürlük  1.080 x 1.920 piksel 
Ekran: Piksel Yoğunluğu 445 ppi 
Ekran: Renk Sayısı  16.777.126 renk 
Ekran: Karşıtlık  6,2:1 
Ekran: Ortam Işığı Altında Parlaklık  472 cd/m² 
Ses Kaydı 
Profiller  Var 
Push e-mail  Var 
Hafıza  12.011 MB 
Hafıza Kartı Girişi  microSD 
USB Sürümü  USB 2.0 
USB Girişi  microUSB 
USB: 100 MB Veri Transfer Süresi  16 s 
SIM Kartı Girişi  microSIM 
Bluetooth  4.0 (A2DP) 
Kamera: Çözünürlük  12,8 megapiksel 
Kamera: Makro Minimum Uzaklık  6 cm 
Kamera: Otomatik Odaklanma  Var 
Video Kayıt Çözünürlüğü  1.080 x 1.920 piksel 
TV Çıkışı  microUSB (MHL)
Müzik Oynatıcı Formatlar 

MP3, WMA, AAC

Kulaklık Çıkışı  3,5 milimetre 
Video Oynatıcı  Var 
FM Radyo  RDS
Navigasyon: GPS Alıcı  Var 
Navigasyon: Yazılım  Önceden yüklü 
Navigasyon: Tam Sürüm  Tam sürüm 
GPS: GPS Kilitlenme  8 saniye 
Karşılaştırma: Browsermark  1.731 puan 
Kutu İçeriği  USB kablosu, stereo kulaklık, dolum cihazı, CD ve hafıza kartı üzerinde kullanıcı kılavuzu 
Sonraki Haber

Forum