Söz dinlemeyen savaş robotları...

Irak'ta bulunan bazı savaş robotları, operatörlerine baş kaldırdıkları için geri çağırılıyorlar!

Son günlerde robotların savaşlarda kullanılmasının etik tarafı yoğun bir şekilde tartışılırken, Kuzey Irak'taki bazı robotlar, söz dinlemedikleri için geri çağrılmaya başlandı bile.

Şu an, Irak'ta yaklaşık 162 robot bulunuyor. Afganistan'da bu sayı 2007 yılı itibariyle 5000'i buluyor. Robotların pek çoğu, bomba denetiminde ve keşif aktivitelerinde kullanılıyor. Ancak bazı robotlar ise ölümcül silahıyla taktik saldırı geliştirebiliyor; yani diğer basit misyonları olan robotlardan oldukça farklı bir görevi üstleniyorlar.

Ancak robotlar, insanların denetiminde olsalar da, tartışmalar dinecek gibi görünmüyor.

Amerikan ordusunda görev yapan Kevin Fahey bu konuda şunları ifade ediyor: "Eğer robotlardan yana bir aksilik olursa, robotların kullanımına en az 10 yıl ara verilebilir."

Geçtiğimiz günlerde de bu yönde bir hareketlilik yaşandı: Bazı robotlar, tam da etik tartışmalar sürerken, operatörlerinin sözünü dinlemediğinden ötürü merkeze geri çağrıldı. Etik tartışmaların sonu bitmek bilmezken, bu olayın da patlak vermesiyle yakın gelecekte de bu konuda suların durulmayacağını söyleyebiliriz.

Sonraki Haber

Forum