Sürücülerin direksiyonda yapmadığı kalmadı!

Sürücüler direksiyon başında kıyafet bile değiştiriyor! Daha neler yapmıyorlar ki?

Bluetooth kulaklıklar alanından Jabra araç kullanımı sırasında sürücülerin davranışlarını derinlemesine incelemek üzere bir araştırmaya destek verdi. Jabra'nın desteği ile 6 ülkede gerçekleştirilen araştırma, araç kullanırken sürücülerin tahmin edilenden daha da fazla şey yaptığını ortaya koydu.

Günümüzde emniyet kemerleri, hava yastıkları, eller-serbest sürüş kuralları ve cihazları gibi birçok şey sorumluluk sahibi araç sürücülerini trafikte koruyor ve güvenliklerini sağlıyor. Ancak yenilikçi kulaklık ve araç kiti çözümleri alanında dünya lideri Jabra sponsorluğunda gerçekleştirilen bir araştırma, her iki eli de direksiyonda tutarak güvenli sürüş olanağı sunan teknolojiye rağmen sürücülerin ellerini araba kullanmak dışında işler için de kullandığını ortaya koydu.

Lindberg International adlı araştırma şirketi tarafından bluetooth kulaklık alanında lider marka Jabra sponsorluğunda gerçekleştirilen araştırma kapsamında Nisan ayında A.B.D, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Japonya'da 18 - 65 yaş aralığında 1.800 kişi ile çevrimiçi ortamda anket yapıldı. Ankete katılanlara araç kullanırken belirli etkinlikleri ne sıklıkla gerçekleştirdikleri ve bu etkinliklerin ne kadar zararlı olduğunu düşündükleri soruldu. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre sürücüler araç kullanırken yemek yeme, kıyafet değiştirme, GPS sistemleri kullanma, trafikteki diğer sürücülere bağırma, mesajlaşma ve hatta cinsel aktivitelerde bulunma gibi birçok şey yapıyor.

100 kişiden 28'i mesajlaşıyor

Araştırmaya katılan sürücülerin sadece yarısına yakını, birçok ülkede yasalarla da belirtilmesine rağmen eller-serbest cihaz kullandıklarını belirtiyor. 100 kişiden 28'i araç kullanırken mesajlaşıyor, 12'si e-posta okuyup yazıyor.

Araştırmada yollardaki öfke global bir konu olarak dikkat çekiyor. Katılımcıların yüzde 63'ü araç kullanırken trafikteki diğer sürücülere bağırdıklarını belirtiyor. Yollardaki en öfkeli sürücüler ise Fransa'da. Araştırmaya göre araç kullanırken kötü davranış sergileyen 18 – 35 yaş arası gençlerin oranı tüm ülkelerde atıyor. Bunun da ötesinde, araştırma bu gençlerin bu zararlı hareketleri kendilerinden yaşlılara göre daha az zararlı olarak algıladıklarını gösterdi.

Araştırmaya katılan ülkeler arasında sürüş esnasında en fazla suç işleyenler Japon sürücüler. Japonlar araç kullanırken video oyunları oynuyor, film izliyor, sesli kitap okuyor ve müzik cihazları kullanıyor. Güvenliğe en fazla önem verenler olarak dikkat çeken İngilizler ise sürüş sırasındaki tehlikeli davranışlar konusunda en yüksek bilince sahip sürücüler olarak dikkat çekiyor.

Dört sürücüden üçü yemek yiyor

Ankete katılan sürücüler bazı etkinliklerin yolda kendilerine zaman kazandırdığını düşünüyor. Her dört sürücüden biri (yaklaşık yüzde 25) araç hareket halindeyken saçlarına şekil verdiklerini ya ya kıyafet değiştirdiklerini ifade ediyor. Her dört katılımcıdan üç'ü (yüzde 72) fast-food'u araba konsepti içinde uygun gördüklerini ve araç kullanırken düzenli olarak yemek yediklerini söylüyor. Dört sürücüden sadece biri için güvenlik için ellerini direksiyonda tutmak yemek yemekten önce geliyor. Ancak son derece basit görünen bu hareketler sürücünün dikkatini dağıtarak güvenliğini tehdit ediyor.

Jabra Mobil Bölümü Başkan Yardımcısı Anne Raaen Rasmussen, "Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerde araç kullanırken cep telefonu gibi cihazların kullanımını yasaklayan kanunlar çıktıkça eller-serbest cihazlara artan bir ilgi görüyoruz. Ancak bu araştırmada ortaya çıkan kötü davranışlar başta inanılmaz gelse de, ellerini direksiyonda tutmak yerine bunları yapmayı tercih eden sürücülerin hayatını ciddi anlamda tehdit ediyor. Jabra bluetooth ürünleri sürücülerin direksiyon başında dikkatlerini toplamalarını ve direksiyon hakimiyetini sağlıyor." dedi.

Araştırma sonuçları ilgili daha detaylı bilgi almak için www.jabra.com/DriveResponsibly adresini ziyaret edebilirsiniz. Jabra sitede yolları daha güvenli hale getirmek, eller-serbest kulaklık ya da araç kiti alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini göstermek için çeşitli ipuçları da veriyor.

Basın bülteninden derlenmiştir

Sonraki Haber

Forum