Telefonla yürümeyi yasaklıyorlar!

Dünyanın en ilginç yasaklarından biri geliyor: Yolda yürürken mesaj atmayı yasaklıyorlar!

Her ne kadar araba kullanmak konusunda dünya genelinde pek çok kanun olsa da, ABD'nin New Jersey eyaletinde yeni bir kanun önerisi, yürürken mesaj atmayı cezalandırılabilir bir suç olarak tanımlamakta ve bu ceza, belirli bir para cezasından hapse kadar uzanabiliyor.

New Jersey'deki Fort Lee kasabası, insanları, eğer etraflarındaki kişiler için tehlikeli bulunursa, yürürken mesaj atmak "suçundan" cezalandırmaya hazırlanıyor. Ancak bu uygulama, herhangi bir elektronik cihazın, yürürken "eller serbest modu" dışında kullanımını tamamen de yasaklayabilir.

Bu yasak için verilen kanun teklifi, meclis üyesi Pamela Lampitt tarafından hazırlanmış. Bu kanun ile yürürken mesaj atan kişiler 50 dolara kadar para cezası, 15 gün hapis veya her iki cezayı birlikte alabiliyor ve bu cezalar, yolda dikkatsiz bir şekilde yürümek ile aynı kategoride. Lampitt'in söylediğine göre "dikkati dağılmış olan yayalar, dikkati dağılmış sürücüler gibi, kendileri ve yoldaki diğer yayalar için potansiyel tehlike oluşturmakta." Lampitt'in referansına göre cep telefonlarını içeren dikkatsiz yaya kazaları, ABD'de, 2000 ile 2011 yılları arasında tahmini 11.101 kişinin yaralanması ile sonuçlanmış.

Kanunun onaylanması durumunda polisin kanunu ne şekilde uygulayacağı veya polislerin bunu uygulayıp uygulamayacakları ise belli değil. Büyük olasılıkla bu kanun, sadece mesaj atmanın dahil olduğu kazalarda devreye sokulacaktır.

Ancak kanun geçse de geçmese de insanların telefonları ile uğraşırken ve yürürken dikkatli olmalarının kötü bir fikir olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Her ne kadar bu, yapabileceğiniz en tehlikeli şey olmasa da, insanların telefonlarına bakıyor olmaları sebebiyle birbirleri ile neredeyse çarpışacak konuma gelmeleri veya çarpışmaları o kadar da nadir bir olay değil...

Sonraki Haber

Forum