TEST: Nikon D3200

Nikon'un giriş seviyesi, megapiksel sarhoşu DSLR'sini test ettik. Bilmeniz gereken her şey içeride..

Nikon, yeni kamerası D3200'ü 24 megapiksel ile güçlendirdi. Üstelik sadece 1000 € altı fiyat aralığında... Nikon'un bu yeni giriş seviyesi kamerası gerçekten güçlü. Ancak yapılan testler gösteriyor ki bu büyük çözünürlüğün avantajlarının yanı sıra dezavantajları da var.

Nikon giriş seviyesi DSLR sınıfında çıkardığı bu yeni modeli ile Canon'u açık ara geride bıraktı. Nikon'un DSLR'larından yine giriş seviyesi makinesi olan D3100 14MP'lik bir sensöre sahipti.

CMOS görüntü sensörü APS-C formatında 24 megapiksel ile inanılmaz bir çözünürlük sunuyor. 1000 € fiyat seviyesinde bu çözünürlüğü sunan sadece iki model var: Sony Alpha 77 ve Alpha 65. APS-C sensörlü Nikon D3200 giriş seviyesi DSLR'lar arasında en yüksek çözünürlüğe sahip olanı. Araştırmalarımız gösteriyor ki, uygun fiyatla en iyi fotoğraf deneyimini yaşamak isteyen kullanıcılar bu kamerayı tercih edebilir.

Artıları ve eksileriyle 24 megapiksel

Testler kanıtlıyor ki, bu büyük çözünürlük iki uçlu bir kılıç. ISO 100 modunda maksimum çözünürlükte 1711 çizgi çifti içeriyor. Bu, daha pahalı olan Sony'nin Alpha'larına eşdeğer ve giriş seviyesindeki D3100 ve EOS 1100D'den yaklaşık dört kat daha büyük bir rakam. Fakat ISO 400 modunda bu değer 200 çizgi çiftine düşüyor.

Çektiğiniz görüntüdeki detaylar çok iyi ve yüksek ISO değerleriyle düşük ışıkta bile iyi görüntü elde edilebiliyor. Dinamik aralığı yeşil bölgede f-stoplarla (ISO 3200) 9.3'ten 7.7'ye değişebiliyor. Sensördeki piksel yoğunluğunun yüksekliği akıllara fotoğrafta oluşacak gren sorusunu getiriyor. A3 boyutlarda alınan baskıya göre yapılan ölçümlerde görünebilir en yüksek ISO-artış seviyesi 12,800, tam ekran bir monitörde ise 800. Ne var ki, bu değerler Alpha 77'ninkinden daha az rahatsız edici düzeyde. Bu kapsamda, D3200'ü ISO 1600, hatta 3200'de hiçbir problem çıkmadan kullanabilirsiniz. Ayrıca Nikon D3200'ün çok yüksek seviyede keskinlik sağlayabildiğini de eklemek gerek.

Büyük ve yüksek çözünürlüklü ekran

Nikon D3200, 3 inçlik 921.000 altpiksele sahip bir ekrana ev sahipliği yapıyor. Bu yüksek çözünürlüklü ekran sayesinde çektiğiniz fotoğraflar çok net bir şekilde izlenebiliyor. Şimdiye kadarki giriş-seviyesi kameralar arasında en iyi ekrana sahip D3200...

Optik vizörü, nispeten küçük fakat yeterince aydınlık bir görüntü sunuyor. Otofokus sistemi 11-noktalı alan üzerinde çalışıyor. Işıklı mekanlarda 0.53 saniye, alacakaranlıkta 0.88 saniye ve Live-View modunda 1.57 saniye enstantene gecikmesine sahip D3200. Sadık Nikon kullanıcılarının dikkatine: D3200'ün objektifleri de tıpkı D3100'ünküler gibi kendi AF motorlarını içlerinde barındırıyorlar. Yani kameranın entegre bir sürücüsü yok. Aynısı resim sabitleyici için de geçerli.

Harici mikrofon ile yönetmen olun

Tüm güncel DSLR kameralar gibi D3200 de video çekebiliyor. Full HD çözünürlükte (1.080p / 24, 25, 30 fps) stereo ses ile gördüğünüz ve duyduğunuz her şeyi olduğu gibi kaydedebiliyorsunuz.

Görüntüde herhangi bir değişim olduğunda otomatik odaklanma sayesinde görüntü hep keskin kalıyor. Ses seviyesi ayarlamanıza izin vermese de Nikon, kameraya harici mikrofon takmanıza olanak sağlıyor. Ek olarak HDMI bağlantısı üzerinden GPS modülü bağlanabiliyor (GP-1, yaklaşık 220 € - yurtdışı). Aynı şekilde, ek bir ücret karşılığında alabileceğiniz kablosuz aktarıcı (WU-1a, yaklaşık 60 € - yurtdışı) sayesinde fotoğraflarınızı kablosuz olarak bilgisayarınıza, cebinize ya da tabletinize gönderebilirsiniz.

Saniyede 4 fotoğraf çekebilen art arda çekim modu başarılı bir performans sergiliyor. Tek şarjla 1.030 fotoğraf çekebilen D3200, Live-View modunda ancak 160 fotoğraf çekerek bu alanda geri kalıyor.
Acemi fotoğrafçılara yol gösteren giriş seviye "rehber" ekranda bulunuyor. Konuya ve duruma göre tüm ayarlamaları kendi yapabilen ve size sadece deklanşöre basmayı bırakan D3200 aynı zamanda deneyimli fotoğrafçılara istedikleri ayarları kendilerinin yapabilmesi için zaman ya da enstantene modları veya tamamen manuel mod ile istedikleri özgürlüğü de tanıyor.

Sonuç ve alternatif

Nikon'un ilk defa bir giriş seviyesi modele getirdiği güçlü 24MP çözünürlüklü sensörüyle D3200 dikkatleri üzerine çekiyor. Objektif hariç 600 euro fiyatıyla sınıfının diğer üyelerine nazaran daha pahalı olsa da bu paranın hakkını başarıyla veriyor Nikon D3200. Fakat yüksek megapiksel sadece avantaj getirmiyor: Büyük fotoğraf yüzeyinden dolayı detaylarda kayıplar meydana geliyor ve gren (noise) seviyesi yükseliyor. Ekran ve video yeteneği bakımından giriş seviyesinde olan kamera, fotoğraf alanında ise orta seviyede yer alıyor.

Alternatif
600 euro'luk fiyat etiketiyle (objektif hariç) alıcı bulan Nikon D3200'ün rakipleri sadece diğer firmalardan değil, aynı zamanda Nikon'un içinden de mevcut. Orta seviyeye hitap eden D5100, objektif hariç 520 euro'luk fiyatıyla güçlü bir rakip olarak D3200'ün karşısına çıkıyor. Ayrıca hareketli ekranı da artı özellik katıyor. 16MP'lik sensörü çok iyi bir kalite sunuyor ve çözünürlük, detay ve greni koordine bir şekilde harmanlıyor.

A'dan Z'ye teknik özellikler

Sonraki Haber

Forum