TikTok'ta yaşanan müzik krizi nihayet çözüldü

TikTok ve Universal Music Group, sanatçıların lisansları hakkında yaşanan ve krize dönüşen anlaşmazlığı en sonunda tatlıya bağladı.

TikTok ve Universal Music Group (UMG), aylardır devam eden bir lisans anlaşmazlığını sona erdirdi ve Universal sanatçıları artık sevilen şarkılarını tekrar kısa video platformunun kullanıcılarına sunabilecek. İki şirket, sanatçı tazminatlarını iyileştiren ve yapay zeka kullanımına ilişkin daha güçlü korumalar içeren yeni bir anlaşmaya vardı.

Universal Music, TikTok’un ödediği telif ücreti miktarıyla ilgili sorunlar nedeniyle bu yılın başlarında kataloğunu TikTok’tan çekmişti. Bu karar Billie Eilish, The Weeknd ve Drake gibi ünlü sanatçıların şarkılarını içeren videoların bir çözüme ulaşılıncaya kadar platformda sessiz kalması anlamına geliyordu. Bu tür popüler parçaların platformdan çekilmesi, içerik oluşturucuları ve kullanıcıların uygulamayla etkileşimini etkiledi.

TikTok ve Universal, yaptıkları görüşmelerin ardından en sonunda bir anlaşmaya varmış gibi gözüküyor. Yeni lisans anlaşması kapsamında Universal sanatçıları eskisinden daha yüksek telif hakkı ödemesi alacak. Ayrıca TikTok, izinsiz müzik oluşturabilecek yapay zeka araçları geliştirmemeyi taahhüt etti. Yapay zeka tarafından oluşturulan şarkılar da, hak sahipleri tarafından talep edildiğinde kaldırılacak. Bu, Billie Eilish gibi sanatçıların gelişen teknolojilerin insan yaratıcılığını tehdit edebileceği yönündeki endişelerinin giderilmesine yardımcı oluyor.

Universal Music tarafından paylaşılan bir blog yazısında, UMG kataloğunun TikTok’a dönüşü duyuruldu ve anlaşma dahilinde, TikTok’un e-ticaret yetenekleri sayesinde yeni para kazanma fırsatları geliştirilebileceği ve küresel olarak UMG sanatçılarını destekleyen kampanyalar üzerinde beraber çalışacakları söylendi.

Universal'in başkanı ve CEO'su Lucian Grainge, yeni anlaşmanın “müziğin değerine, insan sanatının önceliğine ve yaratıcı topluluğun refahına” öncelik verdiğini ifade etti.

Sonraki Haber

Forum