Türkiye'den Google'a çok büyük ceza!

Türkiye, Google'a tam 71 milyon TL ceza kesti. Peki Google bunu ödeyecek mi? Cezanın sebebi ne?

Türkiye Google'a vergi cezası kesiyor. Vergi cezasının sebebi ise Google'ın reklam gelirleri üzerinden Türkiye'ye vergi ödememesi!

Gelir Vergisi Yasası'nın 7'nci, KDV Yasası'nın 11, 12 ve 16'ncı maddelerine göre Google Türkiye'ye reklam gelirleri üzerinden vergi ödemek zorunda. 7'nci madde'ye göre Türkiye'de temsilciliği bulanan Google, bir vergi mükellefi. Ulusalararası şirketlerin Türkiye temsilcileri, Türkiye'de elde ettikleri gelirlerin vergisini Türkiye'de ödemek zorundalar.

İstanbul Vergi Denetmenleri Bürosu'nca Google'da reklamlarını yayınlayan şirketlerden toplanan bilgiler doğrultusunda yürütülen soruşturmada Google Ireland şirketinin Türkiye'deki temsilciliğinin Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti. olduğu ortaya çıkartıldı. Yapılan işlemlerin temsilci aracılığıyla değil de doğrudan doğruya şirketin kendisi yapmış gösterildiğini ve bu ilan faturalarının yurtdışından kesildiği tespit edilmiş.

Peki Google bu işe ne diyor?

Google da bu iddialara karşılık vererek işlemleri İrlanda üzerinden yürüttüğünü ve Türkiye'ye vergi ödemek zorunda olmadığını belirtti. Google açıklamasında iş yaptığı her ülkede yasal düzenlemelere uyduğunu ve Türkiye'nin de bir istisna olmadığını belirtti. Google, Türk hükümetiyle bu konuda görüştüklerini dile getirdi.

Yabancı basında yer alan bilgilere göre Google'ın Türkiye'deki kolu bir şirket olarak kurulduysa vergi ödemek zorunda kalabilir ancak irtibat bürosu olarak kurulduysa vergi vermek zorunda değil. Google'ın yasal bir hata yaparak irtibat bürosu yerine şirket kurduğu söyleniyor.

Sonraki Haber

Forum