UltraPixel teknolojisi nasıl çalışıyor?

HTC'nin yeni cep bombası One'da kullandığı kamera teknolojisi nasıl çalışıyor, gerçekten de iyi mi?

Geçen hafta tanıtılan HTC One, yeni kamerasıyla daha önce ceplerde pek denenmemiş bir teknolojiyi bizlere sunuyor.

Bugünkü uç nokta ceplerin 13 megapiksellik kameralarına kıyasla çok daha düşük çözünürlüklü, 4 megapiksellik bir kameraya sahip One, piksellerin boyutunu büyüterek görüntü kalitesini koruyor. HTC tasarım ikinci başkanı Scott Croyle, One'ın kamerasını şöyle açıklamıştı:

"Kullanıcılar yıllardır kamera hakkında yanılgıya düşürüldüler." "Önemli olan megapikseller değil. Piksel sayısı değil, piksel boyutu. Daha büyük pikseller, daha çok ışık alırlar."

Daha büyük pikseller, özellikle düşük ışık çekimlerinde daha fazla ışığın algılanarak daha zengin fotoğrafların yakalanmasını amaçlıyor. HTC, daha ince ceplere daha "büyüık" kameralar sığdırmaya izin veren bu teknolojiyi UltraPixel olarak adlandırıyor.

HTC, UltraPixel ile "geleneksel" sensörlere kıyasla "yüzde 300" daha fazla ışık topladığını iddia ediyor. Bu sayede daha iyi aksiyon fotoğrafları yakalamak, burst modunda saniyede 8 kare yakalamak mümkün oluyor. HTC'ye göre bu yenilik, "büyük bir sıçrayışın" ta kendisi.

UltraPixel gerçekten de daha mı iyi?

UltraPixel gerçekten de daha mı iyi?

Future'dan fotoğraf portföyü test müdürü Angela Nicholson, piksel boyutunun önemli olduğunu senelerdir söylediklerini, ancak bunun sadece bir noktaya kadar doğru olduğunu söylüyor.

Büyük, tek bir piksel, ton farklılıklarını ve detayları yakalamaya olanak tanımadığı için fotoğrafçıların çok da işine yaramayabiliyor. Daha çok piksel, teoride birçok detayı yakalıyor ve yumuşak bir tonal geçiş sağlıyor. Ancak bu durumda her pikseldeki "sinyalin" zayıf olma olasılığı artıyor ve güçlendirmeye ihtiyaç duyuluyor. Bu ise parazitin artması anlamına geliyor.

Nicholson, dengenin önemini vurguluyor ve şöyle söylüyor: "Bu iş, tam anlamıyla bir denge tutturmaktan geçiyor."

Düşük piksel sayısı, görsel işlemeyi hızlandırır ve fotoğraf çekme hızını artırır. One ile çekilen düşük-ışıklı fotoğraflar, daha az parazit sayesinde daha iyi görünecektir, ancak bu fotoğraflar daha küçük, sadece 4MP boyutunda olacaktır.

Nicholson, 8fps ile yakalamanın hareketli çekimlerde muhtemelen daha iyi sonuçlar vereceğini düşünüyor.

4 megapiksel ilk bakışta düşük bir çözünürlük gibi görünse de, günlük bir kullanıcı bundan fazlasına ihtiyaç duymayabilir.

Sonraki Haber

Forum