Yeni bellek teknolojisi ULTRARAM, bin yıl sonra bile bilgisayarınızı kaldığınız yerden kullanmanıza olanak tanıyacak

Yeni bellek teknolojisi ULTRARAM, dizüstü bilgisayarınızı kapatmanıza ve eğer başarabilirseniz bin yıl sonra geri döndüğünüzde kaldığınız yerden devam etmenize olanak tanıyacak.

Araştırmacılar, bilgisayarların ve diğer cihazların performansını potansiyel olarak dönüştürebilecek devrim niteliğinde yeni bir bilgisayar belleği türü geliştirdi. ULTRARAM, SSD'nizin flash depolama alanının uzun ömrünü aşan ve sistem belleğinin okuma/yazma hızlarıyla eşleşebilen yeni bir "evrensel bellek" türü. Ancak daha düşük bir güç gereksinimiyle...

Teknoloji, Lancaster Üniversitesi merkezli bir şirket olan Quinas Technology tarafından geliştirildi ve üniversitenin fizik bölümünden Profesör Manus Hayne tarafından icat edildi.

Şu anda birçok cihazımızda iki tür bellek kullanıyoruz: Flash bellek ve sistem belleği (DRAM). Sistem belleği hızlıdır ve birçok kez yeniden yazılabilir, ancak depolamayı sürdürebilmek için düzenli bir güç kaynağına ihtiyaç duyar. Flash bellek daha yavaştır, ancak güç kesildiğinde verileri korur. ULTRARAM ise bu işlevlerin hepsini yerine getirebilir, hatta aşabilir.

ULTRARAM, farklı cihazlarda kullanılabilen bir bellek türü. PCGamer'dan Dave James, böylesine karmaşık bir konuyu çok daha kapsamlı bir şekilde açıklayarak inanılmaz derecede harika bir iş çıkarmış.

Temel olarak, bir 'uyku modu' olmayacak çünkü sistemin mevcut durumunun (tarayıcı sekmeleri veya daha sonra geri dönmek üzere açık bıraktığınız programlar) 'anlık görüntüsünü' tutabilecek ve bu görüntü cihazı kapattığınızda kaydedilecek. Cihazı tekrar açtığınızda anlık görüntü tekrar yüklenecek ve ULTRARAM'ın hızı sayesinde bu işlem son derece hızlı gerçekleşecek.

Teorik olarak bundan bin yıl sonra bilgisayarınıza geri dönebilir ve cihazınızı tam olarak bıraktığınız yerden başlatabilirsiniz. Yeni bellek teknolojisinin arkasındaki şirket olan Quinas Technology, ULTRARAM'ın gerçekten üstün olduğu yerin veri merkezi uygulamaları olduğunu, çünkü ürünün çok daha fazla veriyi depolamak için çok daha az enerji tükettiğini belirtiyor.

Elbette bu hala yeni ve gelişmekte olan bir teknoloji. Üstelik cihazlarımızda ne zaman görebileceğimizi ya da ne kadara mal olacağını söylemek için henüz çok erken.

Sonraki Haber

Forum