USB sürücünüzü hızlandıracak ipucu!

USB belleğinizi hızlandırmanız, bu küçük ipucu yardımıyla aslında çok kolay!

USB sürücünüz neden yavaş? Halen USB 2.0 teknolojisini kullanıyorsanız elbette USB 3.0 performansı beklemek hata, ancak halihazırda kullandığınız USB sürücünüzden, USB standardına takılmaksızın çok daha yüksek performans alabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, USB sürücünüz daha hızlı olabilir. Peki nasıl? Şimdi size bununla ilgili küçük bir ipucu vereceğiz.

USB sürücünüzün detaylarına baktığınızda "dosya sistemi" kısmında NTFS, FAT, FAT32 ve exFAT gibi farklı formatlar olduğunu görürsünüz. Bunlardan exFAT, eğer USB sürücünüzde büyük veriler kullanacaksanız ve maksimum okuma - yazma verimi almak istiyorsanız kullanacağınız format. Elbette bu format Windows ve Mac uyumluluğu için de tercih ediliyor. NTFS ise, küçük boyutlu dosyaları transfer edeceğiniz zaman kullanmanız gereken format. Bu da yine Windows kullanıcılarının tercihi olan dosya formatı ve küçük dosyalarda oldukça hızlı.

USB sürücüyü aldığınızda sürekli aynı formatta kullanmak gerekmiyor. Kopyalayacağınız içeriğe göre onu şekillendirmeniz daha yüksek performans almak için izleyeceğiniz yegane yol.

Misal Samsung'un yeni dev kapasiteli taşınabilir SSD'si T3 şu sıra incelememiz için test merkezimizde bulunuyor. Cihaza uyguladığımız test sırasında exFAT formatında aldığımız okuma ve yazma performansları 423 MB okuma / 214 MB yazma olarak karşımıza çıkmıştı. Daha sonra formatı değiştirip NTFS'e getirdiğimizde ise değerler 406 MB okuma / 375 MB yazma olarak değişti. Buradan hareketle gördüğünüz gibi USB sürücünüzün de dosya formatı üzerinde oynayarak ondan daha yüksek performans alabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum