Uykuya dalarken bir anda oluşan düşme hissiyle uyanıyorsanız korkmayın; yalnız değilsiniz

Uykuda seğirme olarak bilinen ve uykuya dalarken insanı uyandıran düşme hissi neden olur? Normal bir durum mudur? Sağlık açısından bir tehlikeye yol açar mı?

Uykuya dalmak üzereyken sizi tekrar uyandıran istemsiz bir seğirmenin veya irkilmenin eşlik ettiği bir düşme hissi yaşamış olabilirsiniz. Eğer bu hissi yaşadıysanız korkmayın; yalnız değilsiniz. Yazar Holly Seddon'un bir tweet atmasının ve başkalarının da aynı şeyi yaşadıklarını söylemesinin ardından konu, bu hafta Twitter'da viral hale geldi.

Seddon'un da belirttiği üzere bu olgu “hipnik seğirme” (veya “uykuda irkilme) olarak bilinir ve ABD Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü, bunu irkilme eşliğinde gelen zıplamaya benzer “ani kas kasılmaları” olarak tanımlıyor. Bu his, genellikle düşme hissinden sonra geliyor. Bu olguyu araştıran araştırmalar, bunların genellikle hafif uyku sırasında meydana geldiğini, sizi her zaman uyandırmadığını ve sıklıkla canlı rüyalar veya halüsinasyonlar tarafından eşlik edildiğini belirtiyor.

İnsanların yaklaşık yüzde 70'inin bir noktada zararsız ani kasılmalar yaşadığı belirtiliyor. Ancak bunlara neyin neden olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Bu sebeplerden biri olarak, vücudunuzun uykuya dalarken yaşadığı gevşemeyi beyninizin yanlış yorumladığı ve yerçekimiyle başa çıkabilmeniz için sizi uyandırdığı gösteriliyor.

Bu teoriye yapılan eğlenceli eklerden birinde, bu tepkinin atalarımızın ağaçlarda yaşadığı bir zamandan kaldığını öneriyor. Konuyla ilgili bir inceleme, “Yaygın bir hipotez, beynin uykunun başlangıcına eşlik eden kas gevşemesini uyuyan primatın ağaçtan düştüğünün bir işareti olarak yanlış yorumlamasının arkaik bir refleks olduğudur” diye açıklıyor.

Ayrıca bu refleks, düşme olmamasını sağlamak için uyuyanın bir yuvada veya bir dalda uyku pozisyonunu yeniden ayarlamasını veya gözden geçirmesini sağlayarak seçici bir değere sahip olabilir.

Bu iddianın arkasında pek kanıt bulunmuyor, ancak hipnik seğirmenin zararsız olduğundan emin olabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum