VLC rehberi: Gerçekten her şeyi çalıyor mu?

VLC gerçekten tüm ses biçimlerini çalabiliyor mu? İşte cevabı ve gözlerden kaçan pratik özellikleri.

VideoLAN projesi tarafından geliştirilen VLC medya çalıcısı, ücretsiz ve neredeyse tüm işletim sistemlerinde destekleniyor. Peki Web sitesinde 'Her şeyi çalar!' ve codec'e ihtiyaç duymaz şeklinde tanıtılan VLC, gerçekten de bunu yapabiliyor mu?

VLC birçok tanınan dosya biçiminde Windows Media Player'a fark atmayı başarıyor. Peki ya nadiren kullanılan ses ve videolarda da aynı başarıyı gösterebiliyor mu?

Bu makalemizde VLC'nin gerçek kapasitesine ışık tutarak medya çalıcının hangi dosya türlerini gerçekten desteklediği ve gözden kaçmış olabilecek bazı ilginç özellikleri üzerinde duracağız.

VLC nasıl codec'siz çalışabiliyor?

Desteklenen giriş biçimleri

VLC nasıl codec'siz çalışabiliyor?

VLC'nin sırrı, neredeyse tüm codec'leri kendi üzerinde barındırması. VLC geliştiricileri bunun için gereken her şeyi yapmışlar ve bizim codec konusunu düşünmemize gerek yok. Burada merak konusu olan ise neden diğer geliştiricilerin de programlarında aynı yolu takip etmediği...

Peki gerçekten her şeyi çalıyor mu?

VLC inanılmaz derecede çok dosya biçimini çalabiliyor. Ancak yakından incelediğinizde her codec'in programa dahil edilmediğini görüyorsunuz. Desteklenen codec'lerin listesine baktığımızda örneğin tescilli ve dolayısıyla ücretli olan Indeo Video codec'lerinin eksik olduğunu görmek mümkün. Ancak Indeo'nun 90'ların sonlarından beri pek kullanılmadığını düşünürsek bunun önemli bir eksiklik olduğunu söyleyemeyiz. Bu sayfada VLC'nin desteklediği biçimlerin bir tablosunu görebilirsiniz.

VLC'nin çalamadığı başka neler var?

HD-DVD ve Blueray bazı lisans sorunları nedeniyle destekenmiyor

VLC'nin çalamadığı başka neler var?

VLC'nin çalamadığı çok fazla şey yok, ancak bazı istisnalar hariç. İsterseniz en çok kullanılan işletim sistemleri olan Windows, Mac OS X ve Linux hakkındaki bazı bilgilere göz atalım:

Giriş medyası: VLC, ses CD'leri, video CD'leri, DVD'ler gibi tüm standart giriş medyalarını destekliyor ancak her şeyi çalmıyor. İşte bazı sınırlamalar:

DCCP / RTP Unicast: Sadece Linux'da destekleniyor
SVCD: Sadece kısmi olarak destekleniyor
DVB: Mac'te EyeTV için eklenti gerekli
MPEG kodlayıcı: Mac'de desteklenmiyor
Video alma (web kamerasından): Mac'te iSight'ta kısmi olarak destekleniyor
HD-DVD ve BluRay: desteklenmiyor

Giriş biçimleri: mpeg, avi, ogg, wav veya flv dosyalarının hepsini çalabilen VLC, real media dosyalarını kısmen destekliyor.

Ses biçimleri: Popüler biçimlerin hepsi destekleniyor. Tek istisna ise yukarıda olduğu gibi Real Audio. Bu codec kısmi olarak destekleniyor. Midi dosyalarının da Mac'de test edilmediği bildiriliyor.

Daha fazla bilgi için VLC çalma özellikleri sayfasına göz atabilirsiniz.

VLC hakkında başka ne bilmem gerekiyor?

VLC bilinmeyen bir çok özelliğe sahip

VLC hakkında başka ne bilmem gerekiyor?

VLC neredeyse her şeyi çalıyor ve bu özelliğiyle piyasadaki tüm medya çalıcıların çok önünde bulunuyor. Bu sizi tatmin etmiyorsa VLC ile gelen bu diğer özelliklere göz gezdirmenizi öneriyoruz. Muhtemelen bu özellikleri önceden bilmiyordunuz.

  • Çalma listesi desteği
  • Altyazı desteği
  • Çalma hızını yükseltebilme ve azaltabilme Masaüstünü kaydedebilme
  • Canlı ve şifrelenmemiş içeriği bir monitöre veya HDTV'ye yayınlayabilme
  • Gelişmiş ses ve video efektleri
  • Hasar görmüş, eksik veya indirilmesi tamamlanmamış dosyaları çalabilme
  • Medya dosyalarına .iso disk görüntüleri içerisinden erişebilme
  • DirectX duvar kağıdı ve Direct 3D masaüstü modlarıyla video yürütebilme
  • DVD'leri alan kodundan bağımsız olarak çalabilme (sadece RPC-1 firmware'e sahip cihazlarda)
  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu yapı

Sonuç

Yine de bir alternatif arıyorsanız KMPlayer'ı deneyebilirsiniz

Sonuç

VLC medya çalıcısı, şüphesiz piyasadaki en becerikli medya çalıcısı. Neredeyse her medya biçimini deskteklemesinin yanında, birçok faydalı özelliğe de dahip. Üstelik oldukça küçük ve kullanımı kolay. Başka ne isteyebiliriz ki?

Yine de VLC'ye alternatif bir medya çalıcı arıyorsaınz KMPlayer'ı deneyebilirsiniz. KMPlayer da popüler ses ve video biçimlerini destekliyor.

Sonraki Haber

Forum