WhatsApp'tan tehdit gibi açıklama: "Bunu yaparsanız, WhatsApp gider"

WhatsApp, Hindistan'ın yeni kurallarının güvenlik ihlaline sebep olacağını iddia ediyor ve baskı yapılırsa, ülkeden ayrılacağını söyleyerek adeta göz dağı veriyor.

WhatsApp, devam eden WhatsApp LLC ve Hindistan Sendikası davası dahilinde Delhi Yüksek Mahkemesi’nin mesaj şifrelemeyi tehlikeye atacak bir talepte bulunması durumunda Hindistan’daki faaliyetlerini durduracağını bildirdi. Mesajlaşma platformu, uçtan uca şifrelemenin yalnızca gönderenin ve alıcının mesaj içeriğine erişmesine izin vererek kullanıcı gizliliğini koruduğunu savunuyor.

WhatsApp’ı temsil eden Tejas Karia, Yeni Delhi’deki Yargıçlar Kuruluna “Platform olarak diyoruz ki, eğer bize şifrelemeyi kırmamız söylenirse WhatsApp gider” dedi ve ekledi: “Brezilya dahil dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kural yok. Tam bir zincir tutmamız gerekecek ve hangi mesajların şifresinin çözülmesinin isteneceğini bilmiyoruz. Bu, milyonlarca ve milyonlarca mesajın birkaç yıl boyunca saklanması gerektiği anlamına geliyor.”

Karia, insanların WhatsApp’ı sunduğu gizlilik özellikleri için kullandığını ve hizmetin Hindistan’da 400 milyondan fazla kullanıcısının olduğunu, bunun da ülkeyi platform için en büyük pazar haline getirdiğini ekledi.

Şirket, sahte haberlerin yayılmasını engellemek gibi güvenlik nedenleriyle sohbetlerin izlenmesini ve mesaj yaratıcılarının belirlenmesini zorunlu kılan Hindistan’daki 2021 Bilgi Teknolojisi Kurallarına itiraz ediyor. WhatsApp, bu kuralların şifrelemeyi zayıflattığını ve Hindistan Anayasası kapsamındaki kullanıcı gizlilik haklarını ihlal ettiğini söylüyor.

İnternet Özgürlüğü Vakfı (IFF) gibi kuruluşlar da bu kuralların ülkedeki gizlilik haklarını önemli ölçüde engellediği ve konuşma ve ifade özgürlüğü hakkına müdahale ettiği yönündeki endişelerini dile getirdi.

Sonraki Haber

Forum