Windows 11'in çok bilinmeyen özelliği: Gereksiz dosyaları kolayca silin

Yeterli depolama alanı kalmayanlar için Windows 11, disk alanını boşaltmanıza yarayan AkıllI Depolama adında çok bilinmeyen bir ayar sunuyor. Peki bu ayar nasıl açılır ve kullanılır? Adım adım anlatıyoruz...

Bir Windows bilgisayarın yeterli depolama alanı kalmayan sabit diski, beraberinde birçok sorun getirebilir; bilgisayar genel olarak yavaşlar, uygulamalarınız daha sık donar veya çöker. Haliyle bu durum bir süre sonra sinir bozucu hale gelir.

Ancak çözüm her zaman bellidir; sürücüyü temizlemek. Buradaki tek sorun tam olarak hangi dosyalardan vazgeçmeniz gerektiğine karar vermek. Neyse ki Windows 11, ihtiyacınız olmayan dosyaları silmenizi ve bilgisayarınızda biraz olsun yer açmanızı kolaylaştıracak, çok bilinmeyen bir ayara sahip. Bu sayede üçüncü taraf bir yazılım kullanmadan, geçici dosyaları, sistem dosyalarını ve ihtiyacınız olmayan eski indirilen dosyaları hızlıca silebilirsiniz.

Önemli dosyaları silmekten korkuyorsanız da merak etmeyin; Windows 11 bilgisayarınızın performansını artırmak için nelerden kurtulmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı oluyor.

Windows 11'de depolama alanı otomatik olarak nasıl temizlenir?

Öncelikle bilgisayarınızda Ayarlar > Sistem > Depolama alanına gidin. Bu ayarı ilk kez kullanıyorsanız, bilgisayarınızın veri depolama alanınızı analiz etmesi için birkaç saniye beklemeniz gerekiyor. Windows ihtiyacı olan bilgileri topladıktan sonra, sayfanın üst kısmında toplam boş alanınızı görebilirsiniz. Bunun altında, depolama alanınızın uygulamalar ve özellikler, geçici dosyalar ve diğer olarak ayrılmış bir dağılımını göreceksiniz. Daha fazla döküm görüntülemek için "Daha fazla kategori göster" seçeneğine de tıklayabilirsiniz.

Ancak bizim ilgilendiğimiz ayar, disk alanınız azaldığında bilgisayarınızda otomatik olarak yer açan Akıllı Depolama. Bu ayar; geçici dosyaları silerek, geri dönüşüm kutusunu boşaltarak ve eski indirilen dosyalardan kurtularak, sizin elle yapmanız gereken tüm işleri arka planda kendi kendine halledebiliyor.

Akıllı Depolama'yı açmak için seçeneğe bir kere tıklamanız yeterli. Ayrıca ayara tıkladığınızda çeşitli özellikler de yapılandırılabiliyor. Buradaki ayarlar, hangi dosyaların ne zaman kaldırılacağını belirlemenize olanak tanıyarak önemli dosyalarınızın bilgisayarınızdan silinmesinden endişe etmenize gerek kalmamasını sağlıyor. Bununla birlikte sayfanın en alt kısmındaki "Akıllı Depolama'yı şimdi çalıştır" seçeneğine tıklayarak, özelliği hemen kullanabilirsiniz. 

Eğer bu ayar yeterli gelmediyse, daha fazla yer açmak için Akıllı Depolama'nın altındaki "Temizleme önerileri" özelliğini kullanabilirsiniz. Buna tıklarsanız, sisteminiz taranacak ve geçici dosyalar, büyük veya kullanılmayan dosyalar, bulutunuzla senkronize edilen dosyalar ve kullanılmayan uygulamalar gibi birçok dosya karşınıza çıkacak ve buradan manuel olarak tek tek seçip silebileceksiniz.

Sonraki Haber

Forum