Windows Phone 8.1'li Lumia 930 ön incelemede!

Windows Phone 8.1'li ilk telefonlardan Nokia Lumia 930'u elimize aldık; denedik!

Nokia'nın Lumia 925'in yerini alacak olan yeni amiral gemisi Lumia 930, karşısına Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 ve HTC One M8 gibi büyük isimleri alıyor.

Lumia 930, Windows Phone 8.1'le gelen ilk telefonlardan bir tanesi. Telefonun Haziran sonunda veya Temmuz başında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Cihaz için Nokia'nın doğruladığı fiyat ise 599 dolar. En üst seviye bir model için bu fiyatın fena olmadığını düşünüyoruz. Elbette vergiler eklendiğinde cihazın Türkiye'deki fiyatı daha yüksek olacak.

Nokia Lumia 930'un arka tarafı, aynı One M8 gibi tek parça alüminyumdan oluşuyor ancak bunu fark etmeyebilirsiniz. Çünkü Nokia, Lumia 930'un arkasına bir plastik tabakası yerleştirmiş ve bu sayede onu renklendirerek diğer ceplerden ayrılmasını sağlıyor.

Tasarım, ekran, Windows Phone 8.1...

Lumia 930'un HTC M8 kadar yüksel kalitede bir görünüme veya hisse sahip olduğunu söyleyemeyiz. Ancak kötü tasarlanmış bir telefon olduğunu elbette söylemiyoruz, Lumia 930 yine de sağlam ve çekici bir cihaz. Galaxy S5 ve Xperia Z2 karşısında ise Lumia 930, görünümüyle hemen öne çıkıyor.

137 x 71 x 9.8mm ölçülerindeki Nokia Lumia 930, rakiplerinden biraz daha ağır olsa da, daha ince çerçeveleri sayesinde onlar kadar uzun değil.

Nokia Lumia 930, 1920x1080 çözünürlüklü etkileyici bir ekranla geliyor. Ekranın parlaklığı oldukça yüksek, renkler ise canlı. Telefonunuzu açtığınızda Windows Phone 8.1 kullandığınızı giriş ekranındaki ek sütundan anlıyorsunuz. Windows Phone 8'deki 2 sütun, Windows Phone 8.1'de 3'e çıkarılmış. Nokia sütun sayısı arasında geçiş yapmanıza izin vermiyor, ancak ekran yeterince geniş olduğundan sorun yaşamıyorsunuz.

Windows Phone 8.1'deki bir başka önemli yenilik, en son uyarılarınızı ve hızlı ayarları bir arada görebileceğiniz Action Center.

Lumia 930, gücünü 2.2Ghz'te çalışan 4 çekirdekli Snapdragon 800 işlemcisinden alıyor. Bu işlemci oldukça güçlü, ancak rakiplerin şu sıralar Snapdragon 801'le geldiğini hesaba kattığımızda Snapdragon 800, biraz geride kalmış bir seçenek. Ancak bu da önemli bir sorun değil, çünkü Windows Phone kaynak dostu bir işletim sistemi. Ayrıca 2GB RAM'e sahip olan telefonun çok hızlı ve akıcı çalıştığını gördük. Ekranları kaydırma, uygulamaları açma ve aralarında geçiş yapma gibi işlemler çok hızlıydı.

Nokia'nın üzerinde önemle durduğu özelliklerden biri, kameralar. Lumia 930, 20 megapiksellik bir Pureview kamera, çift LED flaş, optik görsel sabitleme ve Carl Zeiss lense sahip.

Lumia 930'un deklanşör performansı oldukça iyi, aynı zamanda odaklanma hızı da iyi. Ancak HTC One M8 veya Galaxy S5 kadar hızlı odaklandığını söyleyemeyiz.

Lumia 930, Full HD video kaydedebilmenin yanında, 4 mikrofonu sayesinde zengin, surround ses de kaydedebiliyor. Bu işlevin nasıl çalıştığını detaylı testimizde göreceğiz.

Ön yüzde ise Skype görüşmeleri için 2 megapiksellik bir kamera bulunuyor.

Pili, kablosuz şarj özelliği, son kararımız

Telefonun 2420mAh kapasiteli pili, Nokia'ya göre 18 saatlik bekleme, 9 saat video yürütme, 75 saat müzik çalma performansı sunuyor. Nokia'ya göre yüzde 20 piliniz kaldığında pil tasarrufu modunu açarsanız, telefonu 24 saat kadar daha kullanabiliyorsunuz. Nokia'nın bu iddiasının doğru olup olmadığını ayrıntılı testimizde görebileceğiz.

Kablosuz şarj yeteneklerine sahip Nokia Lumia 930, kutusundan bir şarj yüzeyiyle beraber çıkıyor.

İlk kararımız

Nokia Lumia 930, bugüne kadarki en tamamlanmış Windows Phone'lardan bir tanesi ve Android'li, iOS'lu telefonlara rakip olabilecek güçte. Telefonun arkası plastik olsa da tasarımı bizi etkiledi. Windows Phone 8.1 ise çok ihtiyaç duyulan, önemli bir güncelleme. Lumia 930'un bir amiral gemisi cebe yakışır bir ekrana sahip olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sonraki Haber

Forum