Elon Musk, X üzerindeki rakiplerine ait bağlantıları kasten mi yavaşlatıyor?

Geçtiğimiz günlerde bazı X bağlantılarının yüklenmesi normalden daha uzun sürdü. Elon Musk'ın eleştirdiği haber kuruluşlarının da yer aldığı pek çok dev ismin bağlantıları, iddiaya göre kasten yavaşlatıldı.

Yakın zamanda X'te (Twitter) The New York Times tarafından paylaşılan bir bağlantıya tıkladıysanız, sayfanın yüklenmesinin beklediğinizden biraz daha uzun sürdüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Sadece Times değil; The Washington Post tarafından yapılan bir analize göre, X'te yayınlanan ve Times, Reuters, Facebook, Instagram, Bluesky ve Substack'e ait bağlantıların yüklenmesi yaklaşık beş saniye alıyordu.

Şu an X sorunu çözmüş görünüyor ve siteler platformdan beklendiği hızda yükleniyor. Hacker News'teki bir gönderiye göreyse, söz konusu gecikme 4 Ağustos'ta The New York Times için uygulandı. Kullanıcı, gecikmelerin Twitter'ın t.co bağlantı kısaltıcısını içerdiğini ve Meta'nın Threads'ini de etkilediğini söyledi.

Etkilenen siteler listesinde X'in sosyal medya rakipleri (Meta, Bluesky, Substack) ve X'in sahibi Elon Musk'ın eleştirdiği haber kuruluşları yer alıyordu, bu da gecikmelerin belirli bir bazda uygulandığını gösteriyor olabilir. Diğer bağlantıların çoğunda gecikme yaşanmadı; The Washington Post, kendininkiler de dahil; Mastodon, YouTube ve Fox News bağlantılarının hızlı yüklendiğini tespit etti.

Eğer X bu bağlantıları kasten kısıtlıyorsa, bu davranış tamamen sıra dışı sayılmaz. Substack'in Twitter benzeri Notlar özelliğini duyurmasının ardından X, bir tweet'te Substack bağlantısı varsa beğenileri, yanıtları ve repost'ları kısa süreliğine devre dışı bıraktı. Geçen yılın sonunda X'in, kullanıcıların Instagram ve Mastodon gibi rakiplerinde varlıklarını tanıtmalarını aniden yasakladığı kısa bir dönem de oldu.

O dönemde Musk, Twitter'ın artık "rakiplerin acımasız ücretsiz reklamlarına" izin vermeyeceğini söylemişti. Ancak Musk, X'in ifade özgürlüğü için bir platform olduğunu tekrarlarken, her türlü kısıtlama bu felsefeye ters düşüyor gibi görünüyor.

Sonraki Haber

Forum