Yapay zeka, şimdi de doktorluğa soyunuyor

Google, kendi kendini eğitebilen ve gerçek doktorlardan daha iyi performans gösterebildiğini iddia ettiği yeni bir tıbbi yapay zeka geliştirdi.

Google’ın yapay zeka araştırma laboratuvarı DeepMind, yapay zeka alanında yeni atılımlar yapmaya devam ediyor. En son gelişmede Google, gerçek doktorlardan neredeyse daha iyi olacağını iddia ettiği bir tıbbi yapay zeka oluşturma çabasıyla ortaya çıktı.

Bu projenin amacı, doktorların her gün yaşadığı yükün bir kısmını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek bir yapay zeka geliştirmekti. Ve son haberlere göre yeni araştırmalar, Google’ın tıbbi yapay zekasının artık bunu yapmayı başardığını gösteriyor.

Model, Google’ın Gemini modellerinin başarılarından yola çıkılarak oluşturulmuş gibi görünüyor. Google’ın Med-Gemini’yi oluşturmak için kendini eğitme yöntemini kullanmış olması, bu modelin diğer tıbbi yapay zekalardan farklı bir şekilde kurulduğu anlamına geliyor. Bu yöntem, web arama yeteneklerinin kullanılarak geliştirildiği anlamına geliyor ve internette ne kadar fazla hata olduğu düşünülürse, bunun biraz endişe verici bir başlangıç olduğu söylenebilir.

Bunun gerçekten Google’ın tıbbi yapay zekasını eğitimde etkili hale getirip getirmeyeceği biraz şüpheli olabilir. Ancak şirket, en azından bir ince ayar döngüsüne imkan tanıyacağını söylüyor. Med-Gemini modeli şu ana kadar 14 farklı tıbbi testte yer aldı ve karşılaştırma yapılan her testte GPT-4 modellerinin ulaştığı puanları aşarak 10’unda yeni bir son teknoloji (SoTA) performansına ulaştı.

Elbette bu, Google’ın, Med-Gemini’nin gerçek doktorlardan ve Med-PaLM 2 gibi daha önceki tıbbi yüksek lisans eğitimlerinden daha iyi performans gösterdiğini iddia etmesi kadar önemli bir durum değil. Google, Med-Gemini’nin belirsizlik merkezli arama işlevini kullanarak %91,1 doğruluk puanı elde ettiğini söylüyor.

Bu, Google’ın tıbbi yapay zekası için çok heyecan verici bir haber olsa da, buna benzer bir yapay zekanın ne zaman gerçekten doktor muayenehanelerinde çalıştığını göreceğimiz konusunda bazı soruların yanı sıra, insanların böyle bir şeye nasıl tepki vereceğine dair soruları da gündeme getiriyor. Neyse ki, en azından böyle bir yapay zekanın doktorların yerini almaması gerekiyor ve bunun yerine sadece doktorlara yardımcı olması ve işlerini kolaylaştırarak, onlara en çok ihtiyaç duyan hastalara odaklanmalarını sağlamayı hedefliyor.

Sonraki Haber

Forum