Yapay zeka tarafından oluşturulan görseller, bilim dünyasını da karıştırdı

Yapay zeka tarafından oluşturulan çok sayıda görsel içeren bir bilimsel makale, içerdiği akıl almaz hatalar nedeniyle geri çekildi Bu olay, yapay zeka üretimlerinin bilim dünyasını da karıştırmaya başladığının son kanıtı olabilir.

Frontiers dergisinde yer alan yeni bir bilimsel makale, birden fazla kullanıcının çalışmada yer alan görseller ve grafiklerle ilgili sorunlar bildirmesinin ardından geri çekildi. JAK/STAT Sinyal Yoluyla İlişkili Olarak Spermatogoniyal Kök Hücrelerin Hücresel Fonksiyonları başlıklı çalışma, bir haftadan kısa bir süre boyunca yayınlandı. Dergide yer alması, bilimsel çalışmalarda yapay zeka tarafından oluşturulan görsellere ilişkin endişeleri artırdı ve muhtemelen bu konudaki son tartışma olmayacak.

Genel olarak yapay zeka tarafından üretilen sanatın kullanımına ilişkin artan bir endişe bulunuyor olsa da, bu endişelerin artık bilim dünyasına da taşınıyor olmasının üzücü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Makalenin yazarları, görüntülerin Midjourney ile oluşturulduğunu belirtmiş olsa da, bu görüntülerin sorunlarla dolu olması büyük bir problem oldu.

Bu sorunlu görsellerden birinde devasa üreme organlarına sahip bir farenin bulunmasının yanı sıra, görsellerdeki kelimelerin büyük ölçüde yanlış yazılmış veya genel olarak anlamsız olduğu görülüyor.

Yapay zeka tarafından oluşturulan bu görüntülerin keşfedilmesinin ardından Frontiers, makaleye bir not ekledi ve makaleyi geri çekti. Dergi ayrıca, açık bilimin kitle kaynak kullanımı dinamiğinin hatanın yakalanmasına yardımcı olduğunu belirten resmi bir özür yayınladı. Frontiers, çalışmayı inceleyenlerden birinin geçerli endişelerini dile getirdiğini ve yazarlardan düzeltmeler talep ettiğini ancak yazarların bu taleplere yanıt vermediğini söylüyor. Yazarların yanıt vermemesine rağmen makalenin neden yayınlandığı ise belli değil.

Sonraki Haber

Forum