Yapay zekalı bu dış iskelet, herkesi süper kahramana dönüştürecek

İnsanlara daha hızlı ve daha az enerji harcayarak hareket etme imkanı sağlayan dış iskeletler artık yapay zeka yardımıyla daha efektif araçlara dönüşüyor. İşte bunun son kanıtı.

"Dış iskelet" (exoskeleton) kavramına aslında çoğumuz yabancı değiliz. Alien filmlerinde ağır yükleri taşıyan piyadelerin dış iskeletler giydiğini gördük. Benzer bilim-kurgu yapımlarında insanların dış iskeletler giyerek savaştığını, ağır silahları taşıdığını veya yüksek yerlere zıpladıklarını seyrettik. Üstelik pek çok ordu askerlerine bu teknolojiyi kazandırmak için dış iskelet prototipleri üzerinde çalışıyor, yani artık bilim-kurgu da değiller. 

Dış İskeletin ne olduğunu tam olarak bilmiyorsanız, hızlıca bir örnek verelim. Fallout oyunlarını oynadıysanız veya dizisini seyrediyorsanız, Çelik Kardeşliği şövalyelerinin onları koruyan "robotik" bir zırh giydiğinin farkındasınızdır. Aslında bu, üzeri zırhla kaplanmış bir dış iskelet. 

Şimdi bir Kickstarter kampanyası, yapay zeka desteği ile çok daha kullanışlı olacak ve insanlara "süper kahraman" güçleri kazandıracak bir dış iskelet geliştireceğini iddia ediyor. Elbette bu ürün, üzeri zırhla kaplanmış bir savaş tankı olmayacak. Aksine insanların daha hızlı koşmasına, daha az enerji harcayarak yürümesine veya ağır yükler kaldırmalarına destek olacak robotik/hidrolik kol ve bacaklardan ibaret, bir tür giyilebilir teknoloji olacak.

Dnsys X1 ismini alacak bu araç, aslında teknik olarak sizin adım atmak üzere olduğunuzu anlıyor ve belinizden bacaklarınıza bağlanmış olan barlar sayesinde bacağınızı yukarı doğru çekiyor. Böylece kaslarınızı çalıştırırken %50 daha az enerji harcıyorsunuz. Yani daha az yorularak, daha fazla mesafe kat etmiş oluyorsunuz. Özellikle yük taşırken veya yokuş tırmanırken büyük yardımı olacağı kesin. Cihazın pili de yaklaşık 20 km'lik bir yürüyüşe yetecek kadar güçlü. Tükenen pili ise 8 dakika şarj ettiğinizde %20'si doluyor. 

Yaşlılar artık merdiven çıkabilecek

Ancak bu "yarım" model dış iskeletler, bacağınızı kaldırmak için belinize asılarak güç topladığı için tam anlamıyla bir dış iskelet de sayılmayabilir. Zira tam boy dış iskeletlerin bir parçası her zaman yere basıyor ve hidrolik kol ve bacaklar, yerden destek alarak kullanıcının elini veya ayağını yukarı itiyor. Böylece kullanıcının bedenine ayrıca bir yük binmemiş oluyor.

Yine de Dnsys X1 gibi cihazlar, dış iskelet kullanımının günlük hayatta yaygınlaşmasını sağlayabilir. Özellikle merdiven çıkmakta, yürümekte zorlanan yaşlı bireyler için bu teknolojiye büyük umut bağlanmış durumda. 

Sonraki Haber

Forum