Yasal MP3 koleksiyonunuzun asıl sahibi kim?

Para verip satın aldığınız yasal MP3'lerin gerçek sahibi siz misiniz; yoksa başkaları mı?

Bu dünyayı terkeden bir kişinin yasal MP3 koleksiyonuna kimin sahip olacağı bir süredir tartışılan konulardan. Satın aldığımız MP3'lerin sahibi, gerçekten biz miyiz? Yoksa onları sadece ödünç mü alıyoruz? Onları neden bir başkasına transfer edemiyoruz?

iTunes'un kullanım şartları, satın aldığınız müziği kişisel amaçlarla en fazla 5 cihazda kullanabileceğinizi söylüyor. Dileyenler, biraz daha fazla ödeyerek DRM korumasını kaldırabiliyorlar ve müziklerini CD'ye yazabiliyorlar, ancak bu müziği istediğiniz kadar kopyalayabileceğiniz anlamına gelmiyor.

Bu konuda Apple'a saldıranların sayısı çok olsa da, Google ve Amazon'un lisansları da dijital içeriklerinizi başka bir hesaba aktarmanıza izin vermiyor. Üstelik bu sadece müzikler için geçerli değil, oyun platformu Steam'de de benzer sorunlar bulunuyor.

Gerçekten sahibi biz miyiz?

Gerçekten sahibi biz miyiz?

Tartışmanın dayandığı son yer, iTunes'dan indirdiğiniz bir müziğin sahibinin siz olup olmadığınız. Herhangi bir müzik CD'si satın aldıysanız, içindeki müziklerin sahibinin siz olmadığını bilirsiniz. Siz, satın aldığınız fiziksel disk kopyasının sahibiydiniz ve onu kopyalayarak satmak gibi bir yetkiniz yoktu. CD'nizi kaybettiğinizde veya çizdiğinizde ise size yenisi verilmeyecekti.

Dijital dosyalarda aynı şarkıyı cihazlarınıza dilediğiniz kez indirebilirsiniz. Cihazınızın çalınması durumunda bile ücretsiz olarak tekrar indirmeniz mümkün.

Dolayısıyla bu biçimler, birbirinden farklılar ve aslında birbirinden daha kötü deeğiller.

Tranfer etme

Müziklerin sahipliğini bir başkasına aktarma gibi bir sistemin neden olmadığı tartışılabilir. Zira böyle bir sistem, korsan kopyaların da bir miktar önüne geçebilir. Dijital medyanın aktarımına izin verilsin demiyoruz, ancak bu sistemin neden varolmadığının tartışılması gerektiği düşüncesindeyiz.

Sonraki Haber

Forum