Google Chrome'un yeni planı; Brave, Firefox ve Vivaldi gibi devleri rahatsız etti

Brave, Firefox ve Vivaldi, Google'ın Web Ortamı Bütünlüğü (WEI) API'si olarak adlandırdığı uygulamaya sert bir şekilde karşı çıktı.

Google, Web Ortamı Bütünlüğü (WEI) API'si olarak adlandırdığı bir uygulamanın hayata geçirilmesini öngören planları nedeniyle internet çapında tepki alıyor. WEI makalesinin arkasındaki dört yazar, böyle bir API'nin bazı dolandırıcılık türlerini nasıl önleyeceğini açıklıyor ama GitHub sayfasındaki yorumlar büyük ölçüde olumsuz.

Çok sayıda şikayet ile birlikte bazı kullanıcılar, gözetim ve ayrımcılık konusundaki endişelerini dile getirirken, diğerleri düzenleyici kurumlar tarafından onaylanması ve hatta Google'ın bu önermeyi W3C Etik Kuralları ile karşılaştırması çağrısında bulundu.

Google, Chromium temelini kullananlar da dahil olmak üzere rakip tarayıcı üreticilerinin eleştirileriyle de karşı karşıya. Brave kurucu ortağı ve CEO'su (ve eski Mozilla CEO'su) Brendan Eich, Twitter'da tarayıcının Google'ın önerdiği API'yi desteklemeyeceklerini belirtti.

Firefox geliştiricisi Brian Grinstead de bir GitHub başlığında "Mozilla bu teklife karşı çıkıyor" diyerek dolandırıcılık ve yasadışı trafiği tespit etmek için başka yolların araştırılması gerektiğini öne sürdü.

Vivaldi geliştiricisi Julien Picalausa, Google'ın geliştiricilerinin çalışmalarının sonucunu "tehlikeli" olarak nitelendirdi, ancak Google tarafından yeşil bayrak verilmesi durumunda AB'nin WEI API'sinin etkilerini kesinlikle incelemek isteyeceğini öne sürüyor.

Kısacası Google'ın yeni rakibi, tarayıcı devlerini pek de memnun etmiş gibi görünmüyor. Bakalım Google, bu konuda herhangi bir geri adım atacak mı?

Sonraki Haber

Forum