Yıldırımlar Google'a problem çıkardılar!

Google'ın veri merkezine düşen yıldırımlar, küçük de olsa probleme yol açtı!

Google, Persistent Disks kullanan bazı kullanıcılarının verilerini kaybetmiş olmaları mümkün. Ancak firmanın açıklamasına göre bu kaybın sebebi, eski bir depolama setinin yanı sıra, yıldırım idi.

Geçtiğimiz Cuma günü yaşanan sorun, bazı kullanıcıların Persistent Disks'e ulaşmalarını birkaç saat boyunca engellemişti. Bu problemler, haftasonu boyunca da devam etmişlerdi. Google'ın yaptığı analizi açıklaması ile beraber ise suç, Avrupa veri merkezine arka arkaya çarpan dört yıldırımın üstüne atılmış durumda.

Sistemlere enerjinin hızlı bir şekilde geri yüklenmesine ve depolama cihazlarının kendi yedek bataryalarına sahip olmalarına rağmen, Google'ın söylediğine göre yakın zamanda yazılmış olan bazı veriler kayboldu.

Veri merkezindeki disklerin yaklaşık olarak %5'i, "en azından bir I/O okuma veya yazma hatası" bildiriyordu. Kullanıcıların %0.05'i için okuma hataları Pazartesi gününe kadar devam ederken, Google'ın söylediğine göre disk alanının %0.000001'inin kurtarılması mümkün olmadı.

Google, yaptığı açıklamada bu problemin tamamen kendilerinden kaynaklandığını belirtirken, kullanıcıların Persistent Disks'in bir veri merkezinde yer aldığını ve veri merkezi geneli sorunlardan kaçınılmaz bir şekilde etkilendiklerini hatırlatıyor.

Google'ın açıklamasında belirtilen bir başka nokta da, firmanın depolama donanımlarını güç kayıplarına ve diğer sorunlara karşı daha dayanıklı hale getirmeye uğraştığı bir programın devam ediyor olması. Ayrıca kazanın bir incelemesi daha yapılacak ve daha iyi dayanıklılık için daha fazla veri toplanacak.

Sonraki Haber

Forum