Yotube videolarını daha kaliteli izleyin!

Youtube'daki videoların görüntü kalitesinin artırılmasının mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Youtube'daki videolar artık 480x360 çözünürlüğünde izlenebiliyor; elbette bu bir HD görüntü kalitesinde değil. Ancak eskisi gibi 320x240 formatına göre görüntü kalitesi daha fazla. Ancak eklemek gerekir ki, bu çözünürlük artışı, önceden kaydolmuş olan Youtube videolarını etkilemeyecek, yani daha çok bundan sonraki videolar için geçerli olacak. Hatta şu an bazı videolar daha yüksek çözünürlükte izlenebilmesi için yanında ayrıca bir link veriyor.

Fakat siz hiç bu linklerle uğraşmadan, direkt yüksek kalitede videolar izlemek isterseniz bunun için birkaç adımı takip etmeniz gerekecek.

- URL ile: YouTube sayfası açıldığında, adres çubuğundeYoutube linkinin sonuna '&fmt=18' i ekleyin. Eğer sözkonusu videoyu yüksek kalitede izleme şansınız varsa, bu şekilde daha kaliteli bir görüntü elde edebilirsiniz.

- Firefox Add-On: Lifehacker grubu, Firefox için Youtube eklentisi çıkardı. Ve bu sayede demin anlattığımız URL tekniği pratiğe dönüşüyor. Ancak bu eklentinin faydası bununla sınırlı değil. Bu eklentiyle beraber, sayfa yüklendiğinde otomatikmen yürütülmeye başlayan Youtube videoların da önüne geçiliyor.

- Youtube ayarlarından: YouTube'e kayıtlıysanız, önce log-in olalım. Sonra 'hesap ayarları'(Account Settings) butonunu bulup bu sayfaya girelim. 'Video Quality' ayarını gördüğümüzde, buna klikliyoruz. Açılan yeni sayfada ise her zaman yüksek kalitede video izlemek için gerekli ayarlamaları yapıyoruz.

Görüntü kalitesinin artmasının etkileri

Görüntü kalitesi iyileştirildiğinde daha yüksek çözünürlükte videoları Youtube'da izlemek mümkün olacak. Ancak bu iyileştirmenin avantajının yanında kotalı kullanıcılar için de dezavantajı var. Ama yüksek kalitede olan videoları izlemek tercihen mümkün olduğundan bu konuda bir sıkıntı yaşanması sözkonusu değil.

Youtube'da videoları daha yüksek kalitede izleyebilsek de, HDTV kalitesinde bir görüntü almamız şu an için sözkonusu değil. Ayrıca kotalı kullanıcıların zaten korkulu rüyası olan kota aşımı daha çok Youtube gibi sitelerden kaynaklanıyor. Görüntü kalitesinin iyileşmesiyle beraber kota sınırının daha fazla zorlanacağını da hatırlatmak isteriz. İleriki yıllarda ülkemizde hala bu kota uygulaması devam ederse, HDTV kalitesindeki videoları bu kullanıcıların izlemesi gerçekten bir hayal olabilir.

Youtube'u iPod'da İzlemek

Firefox kullanıcısıysanız şu adımları takip edin:

- Firefox'a Greasemonkey eklentisini indirin.

- Buradan Download YouTube Video script'ini yükleyin.

- Daha sonra Download Video ayarını göreceksiniz ekranın hemen altında. Bu bölüme tıklayın ve QaQw9V4Upj4.flv veya artık her neyse bu dosyayı masaüstünüze kaydedin.

- Super Video Conveter'ı sisteminize indirin.

- Output Container ayarından Apple - iPod'u ve output video kodek'i H.264/AVC olarak seçin. Çözünürlüğü 320x240 olarak ayarlayın. Formatını çevririrken bir hata alırsanız, Direct Show seçeneğini kapatın.

YouTube Videoları Sabit Diske

Browser'ınız olmadan (yani Internet Explorer, Firefox ya da Opera'nız olmadan)Youtube videolarını izlemek ister miydiniz? Normalde Youtube videolarını direkt olarak sisteme indirmenin bir yolu yok. Yani Youtube bunun için kullanıcılara bir opsiyon sunmamış. Ancak bu videoların sisteme indirilmesi elbette Youtube'dan bağımsız olarak da gerçekleştirilebiliyor. İşte biz de bu bağlamda şimdi bu konuya değineceğiz.

Youtube görüntülerini bilgisayarınızda, iPod'unuzda, iPhone'unuzda, PSP ve hatta eski DVD player'ınızda bile izleme şansına sahipsiniz. Nasıl mı? İşte ayrıntılar...

1. Firefox ile: Youtube görüntülerini sisteme indirmenin belki de bilinen en kolay yolu Firefox eklentisini kullanmak. Download Helper eklentisini Firefox'a kurmamız yeterli. Video Downloader de bir diğer alternatifiniz.

2. Diğer Masaüstü Yazılımlar ile: Firefox kullanıcısı değilseniz, endişe etmeyin. Firefox olmadan da sisteme Youtube görüntülerini indirmek mümkün. My Video Downloader bir windows yazılımı ve bu iş için görevlendirilmiş. Ancak deneme sürümü Youtube'dan sadece 10 video indirmenize izin veriyor. Daha fazlası için 30$ gibi bir ücret talep ediliyor.

Mac kullanıcıları da unutulmamış. Pod Tube 2, Youtube görüntü formatını iPod ya da AppleTV'ye göre çeviriyor. Ancak Podtube 2'nin 5$ gibi bir fiyatı var. TubeShock da aynı paralelde bir yazılım, fiyatı ise 15$.

RealPlayer da Google Video, Youtube ve MySpace Video'ları sisteme indirmeye olanak veriyor.Bu player, Firefox ve Internet Explorer'da bu sayfalardan biri açıkken otomatikmen bir indirme linki yerleştiriyor ve bu linklerle görüntüleri sisteme alabiliyorsunuz.

Ve SaveTube. Hiçbir araç olmadan buradaki görüntüleri sisteme rahatça atabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum