Sanal pencereden dünyaya baktık

Epson'ın arttırılmış gerçeklik gözlüğünü başımıza taktık, sanal pencereden dünyaya baktık.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 60
  • Makul arttırılmış gerçeklik
  • İyi pil ömrü
  • Eğlenceli deneyim sunuyor
  • Yeterli uygulama yok
  • Ağır
  • Tasarımı estetik değil
  • Arabirim güncellemesine ihtiyacı var

Arttırılmış gerçeklik isim olarak artık eskimeye başlamış olsa da halen hayatımızın içinde beklenen yeri almış değil. Bunun için erişilebilir ürünler var elbette, bunlardan biri kuşkusuz Google Glass. Ancak gerek yüksek fiyatı, gerek satın alım noktasında ülkemizde sıkıntıların oluşu nedeniyle bu deneyimden pek çok kişi mahrum kalmış durumda. Elimize ulaşan Epson'ın Moverio BT-200 isimli ürünü bu anlamda bizi heyecanlandırmadı desek yalan söylemiş oluruz. Zira 700 dolarlık fiyat etiketiyle Google Glass'tan çok daha ucuz bir çözüm. Peki, bize sunduklarıyla ne kadar memnun edici? Şimdi Epson'ın bu sanal gerçeklik örneğine yakından bakalım.

Fütüristik tasarım

Moverio BT-200'ün detaylarına geçmeden önce hemen hakkında kısaca genel bir bilgi vermek iyi olacak. Moverio BT-200, her ne kadar son kullanıcı tarafından da tercih edilebilecek ve eğlence amacıyla kullanılabilecek türde bir sanal gözlük olsa da, şu an özellikle yurt dışında yaygın olarak güvenlik sistemleri, mimarlık, sağlık ve endüstri gibi ana sektörlerde kullanım gösteriyor. Çalışanların erişmek istedikleri bilgileri anlık olarak gözlerinin önüne getirebilen Moverio BT-200, gerekli bilgileri özel olarak geliştirilen uygun yazılımlarla sağlıyor. Elbette biz burada gözlüğü son kullanıcıya göre değerlendireceğiz; şimdi Moverio BT-200'ün tasarımıyla söze başlayalım.

Moverio BT-200, fütüristik bir görünüme sahip. Google Glass ve ortaya çıkan benzer prototip sanal gerçeklik gözlükleri gibi tasarımıyla estetik olduğunu söylemek zor. Bunun yerine daha çok hayatını sanal gerçeklik cihazlarına adamış olan mucit Steve Mann'in EyeTap isimli gözlüğünü andırarak, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi bir izlenim bırakıyor.

Moverio BT-200, iki parçadan oluşuyor. Bunlardan biri elbette gözlük, diğeri ise kontrol birimi. Üzerinde dokunmatik bir panel bulunduran bu kontrol birimiyle arabirimde rahatlıkla hareket edebiliyorsunuz. Yine bu birimin çevresinde fiziksel kısayol tuşları da bulunuyor.

Gözlüğe dönecek olursak, başınızda rahat bir şekilde durması için bükülebilir plastik bir burun köprüsü bulunuyor. Ayrıca kenarlardaki kollar da plastik yapıda. Gözlük mercekleri ise oldukça kalın görünüyor. Bu nedenle bu gözlüğü dışarıda takmak pek de hoş bir deneyim olmayacaktır kanaatindeyiz.

Ekran ve performans

Moverio BT-200, 960x540 piksel çözünürlüğünde bir ekran sunuyor. En dar noktada 0.42 inç görüntü sunan bu ekran, 320 inçe kadar genişleyebiliyor. Çözünürlük düşük, ancak cihaz buna karşın iyi bir görüntü sağlıyor. Öte yandan oyun veya film gibi eğlence uygulamalarında kullanıcılara kontrast dengesi sağlayabilmeleri için kutu içeriğinde ayrıca bir aparat sunuluyor.

Android 4.0'la çalışan Moverio BT-200, böylece gözlerinizin önüne Android işletim sistemini ve uygulamalarını getiriyor. Ancak burada limitli bir kullanım alanına sahip olduğunuzu söyleyelim. Android market bulunmuyor. Bunun yerine Moverio BT-200 kendi marketini bizlere sunuyor. Burada kullanılabilir durumda pek çok uygulama bulunuyor. Bunlar arasında eğlenceli olanlar da var. Mesela biz testimiz sırasında buradan indirdiğimiz GhostHunterAR isimli oyunu denedik. Eğlenceli bir deneyim, ancak daha fazla uygulama gerektiği açık.

Moverio uygulama marketinde uygulamalar dört farklı kategoride sunuluyor. Oyunlar, eğlence, iş ve günlük kullanımlar olarak kategorilenen uygulamalar arasında iyi örnekler bulmak mümkün. Ancak dediğimiz gibi bunlar arasında çok daha fazlası gerekiyor. Bu arada cihaz Dolby Digital ses desteği de getiriyor, bunu da söyleyelim.

Kullanım ve pil ömrü

Moverio BT-200, gözlüğe kablosu yardımıyla bağladığınız kontrol paneli ile kontrol ediliyor. iPhone 5 boyutlarında olan bu kontrol aleti, üzerindeki dokunmatik alanla gözünüzdeki ekrandaki imleci hareket ettirmenize imkan tanıyor. Her ne kadar rahat kontrol edebilseniz de bu yolun çok kullanışlı olmadığı açık.

Gözlüğün ön yüzünde bir kamera bulunuyor. Bu sayede fotoğraf ve video kaydı yapabiliyorsunuz. Baktığınız yönde kayıt yapabilmek güzel. Google Glass kullanmamış olan kullanıcılar için heyecan verici olabilir.

Pil ömrüne gelecek olursak cihazın en beğendiğimiz yanlarından birini bu kısmın oluşturduğunu söyleyebiliriz. Epson'ın söylediğine göre aktif kullanımda 6 saatlik bir pil ömrü gösteren Moverio BT-200, bizim testimiz sırasında yaklaşık iki günlük kullanım sonucunda bataryasından yalnızca yüzde 55'lik bir pay kaybetti. İki gün boyunca kullandığımız uygulamalar arasında internet sitesi ziyareti ve genel kullanımın dışında oyun ve video deneyimi de bulunuyordu. Bu anlamda cihazın pil ömrünü gayet memnun edici bulduk.

Moverio BT-200'ün pilini ise touhcpad'in hemen yanındaki microUSB yoluyla şarj edebiliyorsunuz. Yine kutudan çıkan duvar fişi bulun için var. Moverio BT-200, birkaç saat içinde tam doluluk oranına ulaşabiliyor.

Özetle

Kullanıcılar şu an Moverio BT-200'ü 700 dolar civarında bir fiyat etiketiyle temin edebilirler. Fiyatı bu türde bir cihaz için açıkçası uygun, fakat kullanım noktasında ne beklediğinize bağlı olarak değişiyor elbette. Son kullanıcı tarafından farklı bir deneyim ve eğlence için bu cihaz satın alınabilir. Yine sektörel kullanımlara da zaten uygun olduğu firma tarafından bize verilen bilgiler arasında bulunuyor. Ancak geliştirilmesi gereken çok yönü var. Tasarımıyla ağır ve çok kaba durduğunu söylememize bile gerek yok sanıyoruz. Android güncellemesine ve öte yandan yerel marketinde çok sayıda uygulama desteğine ihtiyacı var.

Kimler Almalı

Moverio BT-200, farklı bir deneyim yaşamak ve arttırılmış gerçeklikle tanışmak isteyenler tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Moverio BT-200'e alternatif olarak elbette Google Glass'ı öneriyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Epson Moverio BT-200
Ürün Markası Epson
CHIP Online Notu
60
İşletim Sistemi Android 4.0.4
LCD Boyutu 0.42 inç geniş panel (16:9)
Çözünürlük 960x540 piksel
Kamera VGA
İşlemci TI OMAP 4460 1.2GHz Çift Çekirdek
RAM 1 GB
Dahili Hafıza 8 GB
Arttırılabilir Hafıza microSD (maks. 2 GB), microSDHC(maks 32GB)
GPS Var
Mikrofon Var
Pusula Var
Gyroscope Var
Akselerometre Var
Boyutlar 170 x 185 x 32 mm
Ağırlık 124 gr.

İlginizi Çekebilir

Sony PlayStation VR İnceleme
Inca VR Wonder İnceleme
LG 360 VR İnceleme
Samsung Gear VR İnceleme
Quadro Smart Glasses 2HD İnceleme
LG VR For G3 İnceleme
Forum