KOSPET TANK T2 İnceleme

Askeri standartları başarıyla geçen, dünyanın en sağlam akıllı saatlerinden biri olan Kospet TANK T2 elimizde. Peki, sadece dayanıklılığıyla mı ön plana çıkıyor yoksa başka özellikleri de var mı? Tüm detaylarıyla Kospet TANK T2’yi inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • AMOLED ekran
  • Şık tasarım
  • Her zaman açık ekran
  • IP69K ve 5ATM derecesi
  • Pil ömrü
  • İyi çalışan sensörler
  • Uygulama desteği
  • Ortam ışığı sensörü yok

Günümüzde akıllı saat piyasası çok rekabetçi olsa da piyasayı Huawei, Apple ve Xiaomi gibi büyük oyuncular domine etmiş durumda, bunu kabul etmek lazım. Ancak bunların dışında sektörde iz bırakmaya çalışan sayısız marka var. Bunlardan biri de bizim de yeni tanıştığımız ve hızlı büyüyen bir akıllı saat markası olan Kospet.

Aslına bakarsanız Kospet’in çok uzun bir geçmişi yok; kuruluş tarihi 2018. Şirketin ana merkezi Washington’da bulunurken, operasyon ekibi ve üretim tesisi Çin’de yer alıyor. Kurulduğundan bu yanaysa ürettikleri toplamda 6 adet akıllı saat bulunuyor. Bunların içinde 13 MP ön ve arka kameraya sahip Optimus 2 gibi dikkat çekici akıllı saatler de var. Ancak bugün inceleyeceğimiz Tank T2 modeli hepsinden daha dikkat çekici diye düşünüyoruz. Zira bu akıllı saat, adından da anlaşılacağı üzere oldukça sağlam bir yapıda, adeta tank gibi bir saat ve fiyatı da gayet uygun.

Öncelikle TANK T2, ismini hak etmek için ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen MIL-STD-810H askeri standartlarına uygun olarak tasarlanmış. Yani neredeyse her türlü fiziksel darbeye karşı dayanıklı. Zaten bunu saati elinize aldığınızda malzemesinden anlıyorsunuz. İster kazara yüksekten düşürün ister yanlışlıkla üstüne basın hiçbir zarar görmüyor. -40 dereceye kadar soğuğa dayanabiliyor ve 1.8 metre yükseklikten düştüğünde hiçbir şey olmuyor. Hatta matkapla delmeye çalışsanız veya üzerinden iş makinasıyla geçseniz bile sapasağlam kaldığı iddiası taşıyor. Bunun dışında yüksek basınçlı ve sıcaklıktaki suya dayanabilmesi için IP69K sertifikasına da sahip. Su geçirmezlik derecesi de 5 ATM olarak belirlenmiş. Basitçe, 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Tasarım ve Ekran

TANK T2’nin kasasına baktığımızda, metal gövdesi, kayışı ve düğmelerindeki turuncu vurgularla kolda oldukça güzel duruyor. Bununla birlikte saatin kutuna ekstra olarak kauçuk bir kayış da eklenmiş. Eğer her zaman klasik tarzda giyinmiyorsanız veya spor yapacaksanız kullanım rahatlığı açısından bu kayış çok daha uygun. Ayrıca kutudan çıkan kayışı beğenmezseniz, harici olarak satılan farklı renk seçenekleri de mevcut. Arka kapaksa ABS dediğimiz yine yüksek darbelere karşı dayanıklı bir malzemeden yapılmış. Üstelik bileğe takıldığında öyle rahatsız edecek derecede bir çıkıntısı yok. Sağ taraftaysa standart olarak görmeye alıştığımız 2 adet düğme bulunuyor. Üstteki güç tuşu ekranı kilitlemeye, saati kapatmaya ve menü içerisinde gezinirken bir önceki sayfaya gitmeye yararken, alttaki tuş sadece spor aktivitelerinin olduğu menüye girmeye yarıyor.

Tasarımı bir tarafa, TANK T2’nin en beğendiğimiz özelliklerinden biri de sahip olduğu ekranı oldu. 1.43 inç büyüklüğündeki bu ekran, 466x466 piksel çözünürlüğe sahip bir AMOLED panelden oluşuyor. Bu noktada OLED veya LCD ekran kullanılmaması güzel olmuş, zira böyle dayanıklı bir saatin pil konusunda da dayanıklı olması gerektiğinden enerji verimliliği açısından AMOLED en iyi tercih. Bununla birlikte AMOLED ekranın bir avantajı olarak TANK T2’de Always On Display dediğimiz Her Zaman Açık Ekran özelliği de mevcut.

Ekran, canlı renklere sahip ve doğrudan güneş ışığı altında bile çok iyi bir parlaklık seviyesi sunuyor. Ne yazık ki saatte bir sensör bulunmadığından ortam ışığını algılayamıyor, bu yüzden parlaklığı elle ayarlamak şart. Orta parlaklık günlük kullanım için oldukça ideal, ancak geceleri aşırı parlak geldiğinden biraz azaltmanız lazım.

TANK T2, yaklaşık 2 haftadır bizde ve ekran ile ilgili hiçbir şikayetimiz olmadı. Dokunmatiği duyarlı ve kullanımı oldukça rahat. Keskinliği yüksek seviyede, yürüyüş yaparken bile ekrandakileri görmekte sorun yaşamadık, her şey gayet net bir şekilde okunabiliyor.

Özellikler ve Kullanım

TANK T2’nin kullanımı epey bir basit. Herhangi bir yerden kullanma kılavuzu aramanıza gerek yok. Saati elinize aldığınızda işlevlerin nasıl çalıştığını anlamak çok uzun sürmüyor. Biraz önce söylediğimiz gibi, üstteki düğme ekranı kilitlemeye, saati kapatmaya ve menü içerisinde gezinirken geriye gitmemizi sağlıyor. Bir de buna ek olarak kronometreyi kullanırsanız, zamanlayıcı başlatmaya ve duraklatmaya da yarıyor. Mesela kayışları çıkarırsanız profesyonel bir kronometre olarak bile kullanabilirsiniz.

Diğer taraftan, alttaki düğmenin spor aktivitelerine ulaşmak için kullanıldığını söylemiştik. Burada 70 adet spor modu bulunuyor; koşu, bisiklet, yüzme, yürüme gibi standart aktivitelerin hepsi zaten mevcut. Bunların dışında okçuluk, sokak dansı, Amerikan futbolu ve eskrimin yanında raketbol, pickleball veya lakros gibi daha önce ismini bile duymadığımız birçok spor dalı var.

Ayrıca TANK T2’de bazı unutkan kişiler için akıllı bir özellik bulunuyor. Ayarlarda Spor Tanıma adında bir özellik var. Diyelim bisiklet sürmeye veya koşuya başladınız ama saat üzerinden aktiviteyi başlatmayı unuttunuz. Bu özelliği aktif hale getirdiğinizde TANK T2, aktiviteye başladığınızı otomatik olarak algılayıp sizin yerinize spor modunu başlatabiliyor. Tabii bu tüm sporlar için geçerli değil; sadece yürüyüş, koşu, bisiklet, eliptik bisiklet ve kürek çekme aktivitelerinde çalışıyor.

Genel kullanıma baktığımızda TANK T2, diğer bildiğiniz akıllı saatlerle neredeyse aynı şekilde kullanılıyor; yukarıdan aşağıya kaydırma yaptığınızda kontrol merkezi açılıyor, aşağıdan yukarı kaydırdığınızda bildirimler gözüküyor, hepsi bildiğiniz şeyler. Sağa kaydırırsanız ayarlara ulaşıyorsunuz, sola kaydırdığınızdaysa çeşitli göstergeleri izleyebiliyorsunuz; burada da kalp atış hızı, kandaki oksijen değeri, kan basıncı veya uyku verileri gibi sağlık konusunda ulaşabileceğiniz önemli analizler var; hepsi de doğru bir şekilde çalışıyor. Test ettiğimizde kalp atış hızını, kan basıncını ve oksijen değerini hızlıca sorunsuz bir şekilde ölçtü. Ayrıca kalp atış hızı gibi şeyleri gerçek zamanlı olarak hem uygulama üzerinden hem de saat üzerinden izlemek mümkün.

Uygulama demişken, iyi bir akıllı saatin telefonla da sağlıklı bir bağlantıya sahip olması gerekiyor. Her şeyden önce TANK T2’nin, KOSPET FIT adında bir uygulaması mevcut. Arayüzü oldukça basit tasarlanmış, temel işlevlere ve spor verilerine buradan ulaşabiliyoruz. Üstelik Türkçe dil seçeneği de bulunuyor.

Bu arada araya ek bir not ekleyelim; saatin uygulama indirme desteği yok. Açıkçası buna da pek ihtiyaç duymadık. Örneğin Spotify’dan bir müzik açtığımızda, telefon üzerinden her şeyi kontrol edebiliyoruz. Bazı akıllı saatlerde bunu yapmak için ekstra bir uygulama yüklemek gerekiyor. Ancak telefondan bağımsız müzik çalamadığınızı da ekleyelim.

Bağlantı konusuna dönersek, saatte hoparlör ve mikrofon da bulunduğundan arama da yapabiliyorsunuz. Gelen ve giden seslerin her ikisi de gayet kaliteli ve anlaşılır çıkıyor. Telefona gelen aramalar ve mesajlarsa problemsiz şekilde saate ulaşıyor. SMS’ler dışında KOSPET FIT üzerinden bildirim almak istediğiniz uygulamaları da tek tek seçebilmek mümkün. Instagram, WhatsApp, Twitter veya Gmail gibi çoğu uygulamaya desteği var. Biz nadiren kullansak da menüde Araç Kutusu kısmında telefon kamerası için uzaktan deklanşör işlevi gören bir düğme de bulunuyor. Üstelik bastığınızda hemen çekmemesi için saniyesini de ayarlayabiliyorsunuz.

Son olarak, TANK T2’nin iyi olduğu bir konu da pil ömrü. Saati kolunuza takltığınız andan itibaren gerçekten pil konusunda endişelenmenize gerek yok. Kospet’in iddiasına göre yoğun kullanımda 8 ila 12 gün arası, dengeli kullanımdaysa 10 ila 15 gün şarj etmenize gerek yok. Biz aktif olarak 1 haftadır kullandığımızı ve hala şarjının yarısının dolu olduğunu göz önüne alırsak bu iddia kesinlikle doğru. Hatta Düşük Pil Modu ile TANK T2, 50 günden fazla dayanabiliyor, ancak elbette bunu henüz test edemedik. Bu haliyle performansı fazlasıyla yeterli.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda KOSPET Tank T2 oldukça işlevsel bir akıllı saat olmuş. Başta da belirttiğimiz gibi fiyatı da uygun. Eğer kauçuk kordon tercih ederseniz 2700 TL, metal kordon seçerseniz 3500 TL fiyatı var. Piyasadaki rakiplerine baktığımızda bu fiyatların gayet makul olduğunu ve özellikle üst seviyede dayanıklı olmasıyla da KOSPET Tank T2’nin öne çıktığını söylemek mümkün. İşin özü; güzel görünen, sağlam yapıda, iyi pil ömrüne sahip ve gerekli tüm özellikleri barındıran bir akıllı saat arıyorsanız, TANK T2 gerekli tüm koşulları sağlıyor. Ürün hakkındaki kullanıcı yorumlarını incelemek ve diğer renk seçeneklerine göz atmak isterseniz diye açıklamaya TANK T2’nin resmi ürün sayfasının linkini de bırakıyoruz, oraya da bir göz atabilirsiniz.

Kospet TANK T2 hakkında daha fazla bilgi için:

https://kospet.com/products/kospet-tank-t-2-smartwatch

https://s.zbanx.com/r/2nKFmjCEgbyC

https://s.zbanx.com/r/IdJCp3TeZ3u1

Teknik Özellikler
Ürün Modeli KOSPET TANK T2
Ürün Markası KOSPET
CHIP Online Notu
92
İşlemci RTL8763EW
Ekran AMOLED, 466 x 466
Ekran Boyutu 1.43 inç
Batarya 410 mAh
Batarya Ömrü 10-15 Gün (Günlük kullanım) 50 Gün (Bekleme)
Ortalama Şarj Süresi 2 saat
Hafıza 128MB
Su Geçirmezlik Derecelendirmesi 5 ATM & IP69K
Bağlantı Bluetooth 5.0 + BLE
Gövde Malzemesi Metal + PC + ABS
Sistem Uyumluluğu Android 5.1 & iOS 10.0 ve üzeri

İlginizi Çekebilir

TCL MoveTime MT46 inceleme
Huawei Watch GT 4 inceleme
Redmi Watch 3 & Redmi Smart Band 2 inceleme
Huawei Watch 4 Pro inceleme
Huawei Watch Buds inceleme
Huawei’nin tansiyon ölçümü yapan yeni akıllı saati Watch D’yi inceledik.
Forum