Meizu Pro 7 İnceleme

Çift ekran ve çift kameralı Meizu Pro 7 elimizde! Peki, çift ekran gerekli mi? İnceledik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 88
  • Şık ve güzel tasarım
  • Ana ekran performansı
  • İkinci ekran fikri başarılı
  • Uygun performans
  • Çift kamera ile derinlik performansı
  • İyi çalışan parmak izi sensörü
  • Kutu içeriğinde silikon kılıf var
  • microSD kart slotu yok
  • Kulaklık yok
  • OIS yok
  • İkinci ekran yazılımı çeşitlenmeli
  • Fiyatı biraz yüksek

Çinli akıllı telefon üreticisi Meizu, sonunda ülkemize resmi distribütör kanalıyla giriş yaptı ve yeni akıllı telefonları da böylece ülkemizde alıcı bulmaya başladı. Meizu Türkiye'den daha önce M5 Note modelini incelemiştik. Bu defa da bir süredir beklenen yeni akıllı telefonu Meizu Pro 7 elimizde.

Meizu'nun bu yeni akıllı telefonu, bugüne kadar yoğun olarak incelediğimiz telefonlardan farklı bir konsept sunuyor bizlere diyebiliriz. Meizu Pro 7'de çift ekran bulunuyor. Yani yalnızca telefonun ön yüzünde değil, arka tarafında da bir ekran yer alıyor.

Meizu Pro 7 vs LG V20 Karşılaştırması

Elbette tek çift ekranlı akıllı telefon Pro 7 değil, daha önce de örneklerini gördük. Bunlardan LG V20 ve HTC U Ultra ön yüzde çift ekran bulunduran bir telefondu mesela. Öte yandan Pro 7'ye daha fazla benzeyen YotaPhone da dünyada satışa sunulmuş ve arka yüzü tamamen kaplayan ekranıyla bir hayli ilgi çekmişti. Ancak YotaPhone ülkemizde satışa sunulmamıştı. Bu anlamda Meizu Pro 7'nin ülkemiz için iyi bir açığı kapattığını ilk intibada söyleyebiliriz.

Peki, şimdi Meizu Pro 7'yi incelemeye başlayalım. Bakalım Meizu Pro 7 bizlere neler sunuyor?

Meizu Pro 7 tasarımı nasıl?

Meizu Pro 7'nin tasarımı göze fazlasıyla güzel geliyor, ancak bu telefonda son dönemin trendi 18:9 ekranı veya inceltilmiş çerçeveleri beklemeyin. Böylece bir önceki jenerasyonun şık modellerinden biri olarak değerlendirebileceğimiz Pro 7, kenarları yuvarlatılmış hatları ve arka yüzeyinde metal şasi bulundurmasıyla yakışıklı bir model oluyor. Bu arada söylemezsek olmaz, telefon önden görünümüyle Xiami Mi6'yı anımsatıyor.

Pro 7'nin ekranının altında parmak izi sensörü yer alıyor, telefonda tuşlar ise sağ kenarda toplanmış. Burada alt alta ses ve güç butonlarını görüyoruz. Telefonun alt kenarında da 3.5 mm kulaklık girişi ve USB-C portu bulunuyor. Sol tarafta da tek başına kullanılan hoparlör mazgalı var. Evet, telefonda stereo hoparlör yer almıyor.

Meizu Pro 7 vs Xiaomi Mi 6 Karşılaştırması

Samsung'da da daha düne kadar Galaxy S8'lerde de stereo hoparlör bulunmuyordu, bunu anlayabiliriz, ancak Pro 7'de bulunmayan daha büyük eksiklik bizce microSD kart yuvası oluyor. Telefonun depolama alanı 64 GB olarak geliyor ve bu alanı microSD kart ile genişletemiyorsunuz. Meizu, bunun yerine telefonda çift SIM kart çekmecesine yer vermiş. Keşke bunu en azından hibrit olarak kullansaymış da, microSD kart desteği ihmal edilmeseymiş demeden geçemiyoruz.

Meizu Pro 7'nin görünümünde asıl önemli olan yer ise arka tarafında karşımıza çıkıyor. Burada arka alanın bir kısmı ekrandan oluşurken ekranın hemen üzerine yerleştirilen çift kamera da dikkati çekiyor. Telefonun sağ alt kenarında Meizu logosu da güzel dururken, anten bantları da telefonun üst ve alt kenarına iyice itilmiş durumda olarak görünüyor.

Meizu Pro 7 ikinci ekranı nasıl çalışıyor?

Elbette Meizu Pro 7'nun en dikkat çekici yanı arkada yer alan ikinci ekranı oluyor. Önce buradan başlayarak ekranlara şimdi daha yakından bakalım.

Pro 7'nun ikinci ekranı 2 inç büyüklüğünde AMOLED panelden oluşuyor. Bu ekranda bize 240x536 piksel çözünürlük sunulurken, kullanım olarak da daha önce çift ekranlı akıllı telefonlar olan HTC U Ultra ve LG V20'den farklılık bulunuyor. Peki, ne gibi?

Bir kere ikinci ekran, bu iki telefonda gördüğümüz tek satırlık ekrandan çok daha büyük. Bu ekranda bazı bildirimleri görebildiğiniz gibi widget'lara da yer verebiliyorsunuz. Hava durumu, pedometre ve tarih ile saat gibi widget'lar arka ekranda görülebiliyor. Dilerseniz ekran ayarları kısmından buraya bir hareketli arkaplan fotoğrafı da atabiliyorsunuz.

Meizu Pro 7 vs Samsung Galaxy S8+

Evet, buraya kadar Pro 7'nin ikinci ekranının çok etkileyici bir kullanım sağlamadığı açık. Fakat bu ekranı aşağıdan yukarı doğru çektiğinizde, olay bir nebze de olsa değişmeye başlıyor. Meizu Pro 7 ile arka kamera ile selfie çekmek mümkün oluyor. Böylece ön yüzdeki tek 16 MP'lik kamera yerine arka taraftaki çift 12 MP'lik kameraları kullanarak selfie çekimleri yapabiliyorsunuz. Bu kullanışlı bir özellik ve açıkçası ikinci ekranın en fonksiyonel tarafı. Arka ekran üzerinden dokunarak fotoğrafı çektikten sonra ön yüzden fotoğrafınızı büyük olarak da görebiliyorsunuz.

İkinci ekranın diğer işlevleri ise bu haliyle kozmetik amaçtan öteye gidemiyor. Ha, Meizu ikinci ekran için yazılım desteğinde bulunursa işler değişebilir. Mesela Samsung da ilk kez Galaxy Note Edge akıllı telefonunda kavis ekranını ortaya çıkarttığında, bu alan pek kullanışlı değildi. Fakat şimdi seçenekleri bir hayli gelişti ve zenginleşti. Umuyoruz Meizu bu alan için gerekli desteği verir. Mesela ilk adım olarak Spotify eklentisine yer verilebilir. Böylece telefondan Spotify üzerinden müzik dinlerken, arka ekrandan şarkı bilgilerini görebilir, şarkı değişikliği yapabilirsiniz. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir.

Meizu Pro 7 ana ekranı ve işletim sistemi nasıl?

Meizu Pro 7'nun ana ekranı 5.2 inç büyüklüğünde yer alıyor. Yine arka panel gibi Super AMOLED panele sahip olan ana ekran, 1080x1920 piksel çözünürlüğünde ve 16:9 görüntüleme oranında. 423 ppi piksel yoğunluğunun sahibi olan ekran, gövdeye oranıyla da yüzde 71.8 seviyesinde. Bu da selef jenerasyon akıllı telefonlar arasında iyi bir kademeye yerleştiriyor telefonu.

Pro 7'nin ekranı evet şu ana kadar karşılaştığımız en parlak ekran değil, ancak doygunluk ve canlılık noktasında Super AMOLED panelin nimetlerinden faydalanıyor. Gerek oyunlarda gerek film izlerken derin siyahlar elde edebiliyor. Öte yandan görüş alanı da iyi seviyede.

Ekran seçeneklerini işletim sistem ekran ayarları kısmından ayarlayabilmeniz de güzel olmuş. Buradan renk sıcaklığını değiştirebiliyor, dilerseniz gece okuma kolaylığı sağlayan mavi ışık filtresini aktifleştirebiliyorsunuz.

Meizu Pro 7 vs Meizu M5 Note Karşılaştırması

Pro 7'nin işletim sistemine de değinmişken, telefonun Android 7 ile geldiğini söyleyelim. Ancak arayüz olarak daha önce Meizu M5 Note telefonda da olduğu gibi Flyme yazılımıyla karşılaşıyoruz. Bu da stok Android arabiriminden farklı olduğunu gösteriyor.

Ancak elimizdeki telefonda Flyme 6 sürümü kullanılmış. M5 Note'ta ise Flyme 5.2 sürümü bulunuyordu. Bunun neticesinde de bu arayüz oldukça geliştirilmiş ve kullanımı fazlasıyla kolaylaşmış diyebiliriz. Bir kere elimizdeki modelde Google Play servisleri yüklü olarak geliyor. Ayrıca yüklemek zorunda kalmıyorsunuz. Yani telefonu açar açmaz hemen Google hesabınızı girip, Android Play üzerinden uygulamaları indirmeye başlayabilirsiniz; bu noktada bir sıkıntı yok.

Öte yandan üst barda yer alan kısayolların zenginliği ve kullanımı olsun, M5 Note'ta göremediğimiz sanal tuşların (geri ve çoklu uygulama) bulunması olsun, herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız.

Telefonun Temalar özelliğini kullanarak farklı tema ve duvar kağıdı seçeneklerine erişebildiğinizi ve öte yandan Güvenlik uygulaması yoluyla da optimizasyon seçeneklerine ulaşabildiğinizi de söyleyelim ve şimdi Pro 7'nin teknik detaylarına geçelim.

Meizu Pro 7 ne kadar güçlü?

Meizu, Pro 7 akıllı telefonunda teknik altyapının bel kemiği olarak Snapdragon yerine MediaTek'i tercih etmiş. Sekiz çekirdekli MediaTek 6757 yongasetinden güç alan telefon, gerek uygulamalar arasında geçiş yapması, gerek oyunların yükleme süresi veya internet dolaşımlarında herhangi bir gecikme yaratmıyor, size sorun yaşatmıyor. En azından kullandığımız kısıtlı süre boyunca böyle bir izlenim yarattı. Elbette işlemci seviyesiyle orta sınıfta yer aldığını da belirtmek lazım. Yani ondan bir Snapdragon 835 performansı beklememek lazım.

Meizu Pro 7 vs ASUS Asus Zenfone 4 vs Motorola Moto G5S Plus Karşılaştırması

Yaptığımız Geekbench 4 testinde tek çekirdek skoruyla 859 puan alan Pro 7, çoklu çekirdek performansıyla da 3956 puan topladı. Bu skorlarla da Sony Xperia XZ Premium, Casper VIA F2, LG V20, Asus Zenfone 4, Moto G5S Plus ve öte yandan LG G6 ile yakın performans grafiği çizen telefon, bu skorlarla yabana atılmayacak bir sonuç almadığını gösteriyor, ancak her iki tabloda da orta sıralarda kendine yer bulabiliyor.

Şimdi Meizu Pro 7'nin pil performansına da değinelim. Telefonda 3000 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor ve bu bataryasıyla da tam olarak sınıfındaki diğer rakipleri gibi bir performans sergiliyor. Telefonla tam günü çıkartıyorsunuz. Elbette normal kullanım senaryosunda bu böyle. Eğer uzun süreler oyun oynuyorsanız, zaten pek çok farklı modelde de olduğu gibi telefonu daha erken şarj etmeniz gerekecek. Ancak Pro 7'nin ılımlı kullanımda gece yatağa yattığınızda size yüzde 30 ila yüzde 35 arasında bir batarya doluluk oranı bıraktığını söyleyebiliriz. Bu arada ılımlı kullanım derken, tipik e-posta kontrolü, Instagram ve Facebook'u gün içinde birkaç defa kontrol etmek ve buna ek olarak 1 saatlik oyun oynamaktan bahsediyoruz; bunu da ek olarak söyleyelim.

Meizu Pro 7 vs Casper VIA F2 vs Sony Xperia XZ Premium Karşılaştırması

Telefonun şarj süresi ise hızlı işliyor. mCharge 3.0 desteği bulunan telefonda, 10 dakikalık şarjla size birkaç saatlik kullanım sağlayabilecek ölçüde şarj elde edebiliyorsunuz. Rakam verecek olursak, 30 dakikada telefonun yaklaşık yüzde 50'sini doldurabiliyorsunuz.

Meizu Pro 7 ile aldığımız test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Meizu Pro 7 iyi fotoğraf çekebiliyor mu?

Meizu Pro 7'de belki geniş ekran trendi takip edilmiyor ancak çift kamera telefondaki yerini alıyor. Böylece bu da Pro 7 ile alan derinlikli fotoğraflar çekebileceğiniz anlamına geliyor. Arka tarafta çift 12 MP kamera bulunduran telefon, ön yüzünde de 16 MP'lik bir kameraya yer veriyor.

Açıkçası kameralar fazlasıyla hoşumuza gitti. Varsayılan modda yaptığınız çekimlerde doğal renkler ve iyi detaylarla dengeli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Düşük ışıkta yaptığımız gerek selfie gerek arka kamera çekimlerinde de yüksek grenlerle karşılaşmadık, ancak elbette gürültüler göze çarpıyor.

Elbette telefonun çift kameralı olmasından sonuna kadar faydalanıyorsunuz. Böylece bokeh efektli fotoğraflar çekebiliyor, fotoğrafı çektikten sonra alan derinliğini kolayca isterseniz yine değiştirebiliyorsunuz. Bu arada alan derinlikli selfie fotoğraf çekmek isterseniz, Pro 7'nin arka ekranını kullanabilirsiniz. Buradan 3 farklı mod seçeneğinden biri olan Blur'u seçmeniz ve fotoğrafınızı böylece çekmeniz, kısmen de olsa portre modunda fotoğraf çekebilmenizi sağlıyor.

Meizu Pro 7 vs Samsung Galaxy S9 Plus Karşılaştırması

Bu arada hazır selfie'den bahsetmişken, telefonda yer alan makyaj ve güzellik modlarının da yüzünüze ne gibi değişiklikler yapabildiğini anlık olarak izlemek kimileri için eğlenceli olabilir. Canlı önizleme ile yüzünüzü inceltebilir, gözleri büyütebilir ve cilt tonu üzerinde oynayabilirsiniz. Ortaya da ilginç kareler çıkabilir.

Pro 7'de ayrıca bir Pro modu da mevcut. Bu modu iyi kullananlar Pro 7 ile ortaya çok güzel kareler çıkartacaklardır. Bu noktada Pro modunda Makro çekimleri denerseniz bu noktada da çekici sonuçlar alacağınızı söyleyebiliriz. Makro modunda, yakın çekimlerde iyi bir ışık dengesi de yakaladığınıda güzel kareler yakalayabiliyorsunuz.

Arka kamera hakkında teknik olarak vermemiz gereken bilgiler arasında, f/2.0 diyaframa sahip olduğu, ayrıca faz algılamalı otofokusun bulunduğu olacak. Ancak kamerada bir optik imaj sabitleyici yer almıyor. HDR ve panorama fotoğraflar çekebildiğiniz kamerada 30 fps'de 2K video kaydı da yapabiliyorsunuz. Son olarak modlar arasında siyah / beyaz modunun bulunduğunu da söyleyelim ve şimdi sizlerle Meizu Pro 7 ile çektiğimiz fotoğrafları paylaşalım.

Meizu Pro 7 ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Genel olarak Pro 7, sınıfı için gayet başarılı bir akıllı telefon oluyor. Fazlasıyla potansiyele sahip bir telefon olan Meizu Pro 7; tasarımıyla  gayet güzel görünüyor, kamerasıyla iyi işler çıkartıyor, sınıfı dahilinde iyi performans sağlıyor ve yenilenmiş arayüzüyle de kolay bir kullanım sağlıyor. Elbette Pro 7'nin en büyük esprisi ikinci ekranı belki, fakat bunun şu an çok kullanışlı olmadığını zaten vurguladık. Daha çok kozmetik olarak iyi görünüyor ve böylece telefonuna farklı bir dokunuşta bulunmak isteyen kullanıcılar tarafından bu anlamda tercih edilecektir. Ancak arkada yer alan çift kamera ile fotoğraf çekme imkanı tanıması iyi bir işlev, bunu atlamamak lazım.

Son olarak Meizu Pro 7'nin fiyatının 2199 TL olarak belirtildiğini ve telefonun Genpa güvencesiyle satışta bulunduğunu da söyleyelim. Fiyat konusunda biraz pahalı bulduğumuzu da belirtmemiz gerek. Zira yine Çinli ve gayet rekabetçi rakipler bu fiyat çizgisinde duruyor.

Elbette bu noktada seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

Özellikle arka yüzünde ikinci ekran bulundurmasıya alametifarikasını yaratan Meizu Pro 7, böylece farklı bir akıllı telefon kullanmak isteyenleri kendine çekecektir. Öte yandan çift kameralı, güzel tasarımlı ve performanslı bir telefon isteyenler de yine Meizu Pro 7'yi değerlendirebilir.

Alternatifleri

Meizu Pro 7'ye alteranatif olarak aynı segment ve aynı fiyat aralığında bir başka çift kameralı telefon olan Samsung Galaxy A8 2018'i de değerlendirmek isteyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Meizu Pro 7
Ürün Markası Meizu
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiAndroid 7.0
İşlemciMediatek MT6757
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T880
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera12 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar70 x 147 x 7.3 mm
Ağırlık163 gr.

İlginizi Çekebilir

Huawei nova 12 SE inceleme
Nothing Phone (2a) inceleme
vivo V30 inceleme
POCO C65 inceleme
Xiaomi Redmi Note 13 Pro & Xiaomi Note 13 Pro+ 5G inceleme
POCO X6 & POCO X6 Pro inceleme
Forum