Razer Ornata V3 İnceleme

Mekanik klavye arıyor ancak yüksek fiyatlarına bütçeniz yetmiyorsa alternatif olarak Mecha-membran Switch’li klavyeler tercih sebebi. Eğer şu sıralar hem oyunda hem günlük kullanımda iyi bir klavye seçeneği arıyorsanız Razer Ornata V3 doğru seçenek olabilir. İşte Razer Ornata V3 incelemesi.

CHIP Online Notu 86
  • Mecha-Membran anahtarlar
  • Makro seçenekleri
  • Düşük profilli tuş başlıkları
  • Uzun ömürlü
  • Dahili bilek desteği
  • Medya tuşları
  • RGB aydınlatma bölgesel
  • Bilek desteği eskisi kadar dolgun değil

Razer kısa bir süre önce Mecha-membran Switch’lere sahip yeni oyun klavyesi Ornata V3’ü duyurdu. Hem günlük kullanımda hem profesyonel kullanımda rahatlıkla kullanılabilecek ergonomik modellerden biri. Razer'ın bütçe dostu klavye serisinin 3’üncü jenerasyonu olarak karşımıza çıkıyor.

Razer bu seride mekanik ve daha sonraki modellerde optik anahtarları bırakarak ve bunları mekanik membran anahtarlarla değiştirerek klavyenin fiyatını büyük ölçüde düşürmeyi başardı. Ornata'nın önceki versiyonlarını da daha önce incelemiştik ve halen serinin ilk modelini kullanmaya devam ediyoruz. Bu anlamda bu serinin oldukça da uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle bu klavyenin 3’üncü versiyonunu satın almayı düşünenlere ilk olarak, hem kaliteli hem uzun ömürlü bir klavye edineceklerini söyleyebiliriz.

Tasarımı Nasıl?

Tasarım olarak baktığımızda, Razer Ornata V3’ün üzerinde birkaç medya tuşuna yer verdiğini, eskisi gibi dolgulu olmasa da çıkarılabilir bir bilek desteğine sahip olduğunu ve düşük profilli tuş kapakları ile birlikte gelen tam boyutlu bir kablolu klavye olduğunu görüyoruz. Ornata V3, düşük profilli tuşlara sahip, ancak klavyenin tamamı oldukça ince yapıda tasarlanmış. Sadece 3.1 cm yüksekliğinde ve sadece yaklaşık 700 gram ağırlığında olan klavye, böylece güzel görünüyor.

Razer, Ornata V3 ile oldukça sade bir tasarım tercih etmiş ve tek süsleme olarak alt kısımdaki küçük ince Razer logosunu bulunduran düz siyah plastik bir gövdeye yer vermiş. Medya tuşları sağ üst köşede yer alıyor. Klavyenin altına yerleştirebileceğiniz bilek desteği rahat, ancak önceki versiyonlar kadar dolgulu değil. Üzerinde hafif yumuşak bir dokusu var ve ancak seleflerine kıyasla daha sert bulduğumuzu söyleyebiliriz. Üzerinde de çok ince bir Razer logosu bulunduruyor.

Razer Ornata V3, kablolu yapıda tasarlanmış bir klavye. Klavye örgülü yapıda ve esnek. Klavyenin altında da 2 kademeli ayaklar yer alıyor.

Özellikleri Neler? Performansı Nasıl?

Razer Ornata V3, mekanik/optik klavye yelpazesi ile membran yelpazesi arasındaki boşluğu dolduruyor. Klavyenin ana özelliklerinden biri de mecha membran tuşları. Bir membran klavye ama yine de mavi mekanik anahtarın sesine sahip. Normal bir ofis klavyesi ile aradaki boşluğu doldurmak isteyen ancak daha pahalı mekanik klavyelere geçmeyi göze alamayan biri için mecha membran kurulumu güzel bir seçenek olacaktır.  Ancak daha önce mekanik klavye kullanmış sıkı bir oyuncuysanız, mecha membra’nın sunduğu yumuşak histen hoşlanmamanız muhtemel. 2.7 mm etkinleştirme noktası ve tuşların 3.8 mm’lik toplam yolculuk mesafesiyle beraber performansıyla oyunlar için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi yazı ve oyun kısmını bir arada kotarmak istiyorsanız, hem hissiyat hem performansıyla kesinlikle şans vermeniz gereken bir model olmuş. Özellikle düşük profilli tuş başlıklarıyla yazı yazarken kesinlikle hızlı hissettiriyor.

Işıklandırmada da birtakım değişiklikler bulunuyor. Ornata V2, her tuş için özelleştirilebilir tam RGB aydınlatmaya sahipti. V3 ise 10 bölgeli RGB ışıklandırmaya sahip. Bu, klavyenin albenisini pek değiştirmiyor, baktığınızda hala güzel görünüyor, ancak selefe göre bir kayıp mı, kayıp. Işıklandırma yönetimini yine Razer Synapse yazılımı üzerinden yapabiliyorsunuz. Yine yazılım üzerinden makro atamalarını, profil oluşturmayı, Windows tuşu veya Alt+F4 komutunu devre dışı bırakacak Oyun Modu’nu değiştirebiliyorsunuz.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde Razer Ornata V3, uygun bütçeli bir klavye arayan ve mekanik veya optik anahtarların cazibesine kapılmayanlara yönelik bir model. Üzerindeki anahtarlar, düşük profilli, yumuşak bir mekanik anahtar kullandığınızı düşündürme konusunda oldukça iyi iş çıkarıyor. Anahtarların performansı ve klavyenin genel malzeme kalitesiyle uzun ömürlü bir eküri arayanların ilgisini cezbedecektir. Elbette seleflerine kıyasla birkaç eksikliği de var, onları da söyledik. Yalnız genel olarak baktığımızda sınıfına uygun fazlasıyla başarılı bir model olmuş kanısındayız. Fiyatı ise 1200 TL dolaylarında.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Razer Ornata V3
Ürün Markası Razer
CHIP Online Notu
86
Switch Türü Razer Mecha-Membrane Switches
Işıklandırma 10 Razer Chroma RGB ışıklandırma alanları
Bilek Desteği Var
Boyut Tam boyutlu
Bağlantı Kablolu

İlginizi Çekebilir

Razer BlackWidow V4 Pro inceleme
XPG Summoner Mini inceleme
Pusat K3 Pro inceleme
HyperX Alloy Origins 65 inceleme
Logitech MX Mechanical inceleme
Machenike K500 inceleme
Forum