Xiaomi Smart Band 7 İnceleme

Kısıtlı bütçe ile sağlık ve fitness takibi yapacak bir bileklik arayanlar için Xiaomi Smart Band 7’yi detaylıca inceledik ve Smart Band 8’e göre avantajlarını ve dezavantajları değerlendirdik!

CHIP Online Notu 85
  • Sürekli sağlık takibi
  • 110’dan fazla egzersiz modu
  • Always On Display
  • Bütçe dostu
  • Uzun pil ömrü
  • 5 ATM su geçirmezlik
  • Dahili GPS yok
  • Otomatik parlaklık ayarı bulunmuyor

Son yıllarda sağlık ve fitness takip cihazları epey yaygınlaştı. Artık farklı şekillerde, boyutlarda ve fiyat aralıklarında seçebileceğimiz birçok model mevcut. Ancak hepinizin bildiği gibi bu konuda gerçekten başarılı bir iş ortaya koyan belli başlı markalar var. Bunlardan biri de burada sıkça konuk ettiğimiz Xiaomi ve onun Smart Band serisi.

Açıkçası Smart Band serisinin en büyük avantajı, fiyatlandırmasının çok fazla değişmeden sürekli olarak güncellenmesi. Hatırlarsanız bundan 1-2 ay önce Smart Band 8’i sizlerle buluşturmuştuk. Gayet uygun fiyatlı, önceki modelin üstüne devrim yaratacak kadar olmasa da birkaç yeni özellik ekleyen güzel bir seçenekti. Peki bütçesi daha kısıtlı olanlar şu an Smart Band 8 yerine Smart Band 7’yi tercih etse çok fazla şey kaçırmış olur mu? Şimdi, aralarında 200 TL gibi bir fark var, neden daha yenisini tercih etmeyelim diyebilirsiniz. Ancak aramızda öğrenci arkadaşlarımız da olduğundan ufak da olsa böyle meblağlar onlar için fark yaratabiliyor. İşte bu yüzden Smart Band 7’nin bize neler sunduğuna ve yeni versiyonuyla arasındaki farklara gelin beraber bakalım.

Xiaomi Smart Band 7 Tasarımı Nasıl?

Öncelikle Smart Band 7, tasarımsal açıdan yeni versiyonundan çok da farklı değil. Aradaki en büyük fark çerçeve ve kordon yapısında. Smart Band 7 tamamen plastik bir kasaya sahipken Band 8’in kenarlarında metal bir kaplama bulunuyor. Kordon olaraksa Band 7, gövdeyi saran bir kayış stiline sahip, Band 8 ise normal saatler gibi takılabilen pinli bir kordon yapısına geçiş yaptı. Yani eğer elinizde önceki serilerden kalma kordonlar varsa, Band 7’de de kullanmaya devam edebilirsiniz. Diğer taraftan Band 8’de kayışlar çıkarıldığında gövdesi kolye olarak kullanılabiliyor. Ne kadar tercih edersiniz etmezsiniz bilemeyiz, ancak Band 7’de bu özellik mevcut değil.

Ağırlık bakımından Band 7 plastik olduğu için yaklaşık 1 gram daha hafif, kalınlık olaraksa 1 mm civarı daha kalın. İkisi arasında kullanım açısından çok fazla bir fark hissetmeyeceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunlar dışında her iki bileklik de 5 ATM su geçirmezlik özelliğine sahip; bu noktada yine aynılar.

Xiaomi Smart Band 7 Ekran Özellikleri

Ekran tarafına geçtiğimizde, belki de fark yaratacak en büyük değişiklikler burada diyebiliriz. İlk olarak Band 7, Band 8 gibi 1.62 inç boyutunda, 326 ppi ve 192x490 piksel çözünürlüğünde AMOLED bir ekran kullanıyor. Ayrıca her iki modelin ekran-kasa oranı da aynı.

Buradaki en büyük fark ekran yenileme hızında. Band 7, 30 Hz bir ekrana sahipken, Band 8, 60 Hz bir ekranla geliyor. Ekrandaki akıcılık bazıları için pek fazla önem arz etmeyebilir; zira bu bir akıllı saat değil, bileklik. Dolayısıyla ekranla devamlı etkileşim halinde olmayacağınız için göz ardı edilebilecek bir özellik.

Göze çarpan bir diğer fark ise ekran parlaklığı tarafında. Band 7 maksimum 500 nit, Band 8 ise 600 nit parlaklık seviyesine çıkabiliyor. Bununla birlikte Band 7’de otomatik parlaklık sensörü bulunmadığından ayarı elinizle yapmak zorundasınız. Ekran görünürlüğü açısından Smart Band 7’nin gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Güneşli bir günde yürüyüş yaparken her şey net bir şekilde görülebiliyor.

Diğer taraftan Smart Band 7’nin ekranı oldukça duyarlı ve kullanımı kolay. Renkler canlı ve yazılar da yeterince keskin. Ek olarak Always On Display özelliği bu modelde de mevcut ve kullanabileceğiniz birçok farklı kadran seçeneği bulunuyor. Tabii bu kadranların hepsinin yüklü gelmediğini belirtelim, içerisinde sadece 5 tanesi yüklü geliyor. Diğerlerini Mi Fitness uygulamasından kendiniz yüklemeniz gerekiyor.

Xiaomi Smart Band 7 Özellikleri Neler?

Gelelim Band 7’nin özellik bakımından sunduklarına. Doğrusunu söylemek gerekirse bileklik, sağlık takibi açısından fiyatına göre bir hayli fazla şey sunuyor. Sürekli olarak kandaki oksijeni, kalp atış hızını, stres seviyesini takip edebildiği gibi geceleri uykunuzu da takip edebiliyor. Ancak buradan elde edilen tüm değerlere yüzde yüz güvenmemek lazım, sonuçta bu tıbbi bir cihaz değil. Yine de bu denli uygun fiyatlı bir cihazdan böyle bilgileri alabilmek oldukça güzel ve çoğu durumda hayat kurtarıcı olabiliyor.  Bu noktada Band 8 ile sağlık takibi konusunda neredeyse aynı özelliklere sahip.

Fitness takibi söz konusu olduğundaysa Band 7’de 110 civarı egzersiz modu bulunuyor. Band 8’in 150’den fazla egzersiz moduyla karşılaştırıldığında fark büyük gibi gözükse de bunların çoğunun ismini bile duymadığınız sporlar olduğuna emin olabilirsiniz. Zaten modlar arasında satranç bile olduğunu düşünürsek, ne demek istediğimizi daya iyi anlayabilirsiniz. Egzersiz takibi konusunda bilekliğin tek eksiği ise dahili GPS’inin olmaması. Yani egzersiz yaparken telefonunuzu devamlı yanınızda bulundurmanız lazım. Bu arada tüm bu egzersizlerin veya sağlıkla ilgili ölçümlerin detaylarına Mi Fitness uygulaması üzerinden de ulaşabiliyorsunuz. Kontrol etmesi bileklikten daha rahat olduğundan bizim tercihimiz genellikle uygulamadan yana oluyor. Ayrıca telefona gelen bildirimleri bileklik ekranında görmek istiyorsanız yine uygulamayı kullanarak özelliği aktifleştirmeniz gerekiyor.

Band 7, aramalar, mesajlar ve çoğu uygulamanın bildirimini gösterebiliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere aramalar kabul edilemiyor, sadece reddetme seçeneği var. Aynı şekilde mesajlar da yanıtlanamıyor. Zaten bileklikte ne bir hoparlör ne de bir mikrofon bulunduğundan aksini beklemek saçma olurdu. Bize sorarsanız Instagram, WhatsApp veya Facebook gibi aklınıza gelebilecek çoğu popüler uygulamanın bildirimini gösterebilmesi gayet yeterli olmuş.

Daha teknik detaylara inersek, Band 7, 180 mAh ile Band 8’in 190 mAh’lik bataryasına oldukça yakın bir kapasitede. Tipik kullanımda neredeyse 2 hafta kullanım ömrüne sahip. Elbette sağlık takibinden bazı özellikler açıldığında bu süre yarı yarıya azalıyor, ancak her halükarda iyi bir süre sunuyor. Şarj etmek istediğinizdeyse bileklik yaklaşık 60 dakikada tam kapasiteye ulaşıyor.

Teknik tarafta bizim dikkatimizi çeken en önemli şey Band 7’nin Bluetooth 5.2’yi Band 8’in Bluetooth 5.1’i desteklemesi oldu. Gerçi aralarında çok bir fark var diyemeyiz, her ikisinin iletim hızı ve kapsama alanı aynı. Ancak Bluetooth 5.2, Bluetooth 5.1’e göre daha az pil tüketiyor. Haliyle aradaki 10 mAh’lik batarya farkının da bir önemi kalmıyor.

Sonuç

Genel olarak değerlendirdiğimizde Smart Band 7, açıkça günümüzde hala satın alınıp gönül rahatlığıyla kullanılabilecek bir akıllı bileklik. Hem sağlık hem de fitness takibi açısından çok önemli bir eksiği yok. Smart Band 8’e göre bazı farklılıkları elbette mevcut; ancak öyle aman aman şeyler değil. Ayrıca Smart Band 7’nin fiyatı şu an 806 TL ile Band 8’den 200 TL civarı daha ucuz. Eğer aradaki fiyat farkı benim için önemli diyorsanız, Band 7 gayet yerinde ve sizi pişman etmeyecek bir tercih diyebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Smart Band 7
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
85
Batarya Kapasitesi 180 mAh
Mikrofon Yok
Hoparlör Yok
Boyutlar 46.5 x 20.7 x 12.25 mm
Ekran1 inç
Ekran TeknolojisiAMOLED
Pil Ömrü14 gün
Su Koruması5 ATM
UyumlulukAndroid 6.0 veya üzeri, iOS 10 veya üzeri
BağlantılarBluetooth 5.2 BLE
Ağırlık13.5 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Smart Band 8 inceleme
OPPO Band İnceleme
Honor Band 6 İnceleme
Huawei Watch Fit Elegant İnceleme
Huawei Band 6 İnceleme
Amazfit Band 5 İnceleme
Forum