Zyxel DX3301 İncelemesi

İnternetinizin Performansını Nasıl Artırırsınız? İşte Zyxel DX3301 İncelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • Üst seviye performans
  • Geniş kullanım alanı
  • Mesh protokol desteği
  • Wi-Fi 6, OFDMA ve huzmeleme teknolojileri
  • Geniş bağlantı desteği

Pandemi ile birlikte en az sizin kadar bizim de çalışma şeklimiz bir hayli değişti. Aslında uzaktan çalışma fikrine oldukça yakındık ve zaten gerek ülke içi gerek uluslararası seyahatlerimizde bulunduğumuz yerden çalıştığımızdan dolayı, geçtiğimiz son birkaç yılda tanıştığımız yeni normal kavramına bir hayli antrenmanlıydık. Fakat gelin görün ki, artık pek çok kurum tamamen uzaktan çalışma sistemine geçti ve evlerimizde ofis için bir alan yaratmamıza sebep oldu. Bu iyi mi oldu, kötü mü, bunu farklı bir bölümde tartışırız, ancak eğer siz de artık evinizden çalışıyorsanız mühim konu başlıklarınızdan birini kuşkusuz internet oluşturuyordur diye düşünüyoruz. Uzaktan çalışma ile beraber evde iyi bir internete ihtiyaç var ve eğer şu sıralar sahip olduğunuz modemi ya da router’ı değiştirmeyi düşünüyorsanız, bugün yakından bakacağımız Zyxel’in DX3301 adını verdiği bu cihaz işinize bir hayli yarayacak diye düşünüyoruz.

Hem Evlere Hem Ofislere Uygun

Zyxel DX3301, hem modem hem router olarak çalışan bir cihaz. Ancak daha pek çok marifeti bulunuyor.  Ev tipi kullanımlarda özellikle modem ve router şeklinde kullanılacak olan cihazı kurumlar ise ağ geçidi olarak kullanabilir, arkasındaki POTS FXS bağlantı yuvaları sayesinde telefon ve faks makinelerini ağa dahil edebilirler. Ayrıca hem evlerde hem ofislerde kendine geniş kullanım alanı bulan Mesh teknolojisini desteklemesi de bu cihazın önemli avantajlarından bir diğeri oluyor. Yani fazlasıyla çok yönlü bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz.

Sade Tasarım, Çok Yönlü Kullanım

Buna karşılık tasarımı ise olabildiğine sade. Beyaz renkli güzel bir gövdeden oluşan Zyxel DX3301, önde Zyxel logosu ve LED ışıklandırmalarını bulunduruyor. Cihazı yatay olarak konumlandırabileceğiniz gibi altındaki ayakları açarak dikey olarak da yerleştirebiliyorsunuz. Hem altında hem arka tarafında geniş mazgallar bulunuyor. O nedenle hava alması için dikey olarak konumlandırmanızı öneririz. Zira biliyorsunuz, bu tip cihazları prize bir kere taktıktan sonra bir daha dönüp arkamıza bakmıyoruz genellikle, yani uzun mu uzun süreler çalışıyorlar. Zyxel de bunu düşünerek havalandırma alanlarını geniş tutmuş; bu sayede hava sirkülasyonu iyi şekilde sağlanıyor ve cihaz ısınmıyor.

Geniş Bağlantı Seçenekleri

Cihazın arkasında yine geniş bağlantı seçeneklerini görmek mümkün. Zyxel DX3301, tüm eve ve ofise internet desteği vermek üzere geliştirilmiş bir cihaz -ki bunu zaten buradaki portlardan anlamak mümkün. Burada 4 adet LAN Ethernet portu yer alıyor. Bu portların her biri Gigabit Ethernet şeklinde; bu sayede kablolu olarak internete bağlamak istediğiniz cihazlara maksimum kapasite sunuluyor. Hemen bunların yanında WAN portu bulunuyor, onun yanında da cihazı modem olarak kullanabilmeniz için DSL portu yer alıyor. Diğer tarafta da USB portu ile telefon veya faks cihazınızı ağınıza dahil etmek için kullanacağınız POTS portları mevcut.

Yeni Nesil Bağlantı Teknolojileri

Wi-Fi için son zamanlarda muhtemelen duyduğumuz en yeni standart 802.11ax, yani daha bilindik adıyla Wi-Fi 6. Zyxel DX3301, Wi-Fi 6 desteğine sahip. Wi-Fi 6’nın önceki standart olan Wi-Fi 5’e kıyasla önemli farkları bulunuyor. Wi-Fi 6, daha yüksek hız sağlarken, buna karşın daha düşük gecikme süresi veriyor. Öte yandan artık evimizde internete bağlı daha çok cihazımız var ve bunların hepsini internete en iyi performansla bağlamak için de bu tip Wi-Fi 6 desteği içeren bir modem ve router gerekiyor. Bu cihaz 1800 Mbps teorik bağlantı hızına kadar ulaşabiliyor. Yani şu an sahip olduğunuz altyapının gerçekten iyi olduğunu düşünüyorsanız, bu cihaz ile bunu hakkıyla kullanabilirsiniz. Çift frekans desteğine de sahip; yani hem 2.4GHz hem 5 GHz ağları destekliyor. Zyxel DX3301’e 5GHz üzerinden bağlayacağınız cihazlara 1200 Mbps’e kadar, 2.4GHz frekansından bağlayacağınız cihazlara da 574 Mbps’e kadar hızlar sunabiliyor. Artık piyasaya çıkan yeni akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarların hemen hepsinde Wi-Fi 6 desteği var, bu da bu cihazları Zyxel DX3301’e 5GHz üzerinden bağlayabileceğiniz ve 1200 Mbps’e kadar hızlarla internete bağlayabileceğiniz anlamına geliyor.

Mesh Desteği ile Ağınızı Genişletin

Bu cihazın bir diğer marifeti de Mesh protokü içermesi. Yani eviniz ya da ofisinizdeki interneti Mesh sisteme dönüştürmek istiyorsanız bu anlamda da elinizi rahatlatacak. Ofisler gibi evlerde de Wi-Fi’ya bağlı cihaz sayısı sürekli artıyor. Bu nedenle her yerde, evin her odasında kesintisiz bir Wi-Fi bağlantısı herkesin ihtiyacı haline geldi. Ayrıca her yeri kapsayan bu ağın içinde internete kesintisiz bağlı olarak dolaşmak da artık bir gereksinim. Mobil cihazlarla evin içinde dolaşırken görüntülü sohbet etmek, film izlemeyi sürdürmek ya da online oyun oynamak ve bunları yaparken kısa süreli de olsa internet kesintisi yaşamamak hepimizin isteği. Mesh sistemler, 2 veya 3 ağ cihazını birbirine köprüleme yöntemi, mesh protololü ile bağlayarak hem kurulumuyla kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor, hem performansta düşüş yaşatmıyor, hem de kapsama alanını maksimuma ulaştırmasıyla ünlü.

Eğer sizin de isteğiniz bu yönde ise, Zyxel DX3301’in sahip olduğu Mesh desteği sayesinde internet ağınızın kapsama alanını daha geniş alanlara taşımanız mümkün. Yine Zyxel’in WX3100 isimli cihazı ile Zyxel DX3301’i bir araya getirdiğinizde, telefonunuza indireceğiniz Zyxel MPro Mesh uygulaması üzerinden kolayca bağlayabiliyor ve Mesh bağlantıdan bu şekilde faydalanbiliyorsunuz.

OFDMA Teknolojisi

Bu arada Zyxel DX3301’de bu tip cihazlarda oldukça önemli bulduğumuz bir özellik olan OFDMA teknolojisi de var. OFDMA teknolojisi, Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama anlamına geliyor ve bu da çok sayıda taşıyıcı frekans ile dijital verilerin kodlama yöntemini uyguluyor. Daha yalın şekilde açıklayacak olursak bu cihaz, kendisine bağlı olan kullanıcıların veri akış ihtiyacını ve aciliyetini kendisi ölçüp tartıyor ve bant genişliğini buna uygun şekilde ayarlıyor. Özellikle pek çok cihazın bağlı olduğu, yoğun kullanımlarda bu senaryo pratikte çok işe yarıyor.

Tüm Cihazlarınızı Bağlayın

En nihayetinde Zyxel DX3301’e hem kablolu hem kablosuz çok sayıda cihazı bağlayacağınız için bu oldukça önemli. Öyle ki, 2.4 GHz ve 5 GHz ağ bantlarından kablosuz bağlayacağınız cihazlarınızın yanında, 4 adede kadar kablolu, ayrıca 2 telefon bağlayabilir, USB portu yoluyla da ister 3G dongle ile internet kapsamını genişletebilir veya bir NAS sistemi ya da yazıcıyı ağınıza dahil edebilirsiniz. Senaryolar gerçekten çok çeşitli ve her birinde Zyxel DX3301 işini iyi yapıyor.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirirsek, Zyxel DX3301 gerçekten de fazlasıyla geniş bir kullanım alanına sahip. Eğer yeni nesil bir modem / router’a ihtiyacınız varsa yakından incelemenizi ve değerlendirmenizi öneririz. Çok yönlülüğünün yanı sıra performansıyla da oldukça tatmin eden bir cihaz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Zyxel DX3301
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
92
StandartIEEE 802.11ax
ArabirimLAN (4 adet), WAN, POTS FXS (2 adet), USB
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Bağlantı Hızı1200 Mbps (5 GHz), 574 Mbps (2.4 GHz)
ButonGüç, Wi-Fi, WPS, Reset
Boyutlar220 x 35 x 153 mm
Ağırlık387 gr.

İlginizi Çekebilir

TP-Link Deco X73-DSL inceleme
Keenetic Extra DSL inceleme
Keenetic Hero 4G inceleme
TP-Link Deco X20-DSL İnceleme
Keenetic Hero DSL AC1300 İnceleme
Zyxel Armor G5 İnceleme
Forum