Bilim insanları bir ahtapotu kabus görürken böyle görüntüledi

Ahtapotların da kabus görebildiğini biliyor muydunuz? Bilim insanlarının kayda aldığı görüntülerde, ahtapotun aniden uyanıp zıplayarak debelenmeye başladığı görülüyor. İşte detaylar...

Independent'ın haberine göre ABD New York'ta bulunan bir laboratuvarda görev alan bilim insanları, bir ahtapotun "kabus gördüğü" anları kayıt altına aldı. Araştırmacıların Costello adını verdikleri ahtapotun uyku düzeni bir ay boyunca takip edildi ve kabus gördüğü anlar dikkat çekti.

Hayvanın uykusunun aniden bölünmesi, ahtapotun bir tür uyku bozukluğundan mustarip olduğu fikrinin oluşmasına neden oldu.

Görüntülerde hayvanın önce uykusunda renk değiştirdiği ve sonra aniden uyanıp zıplayarak debelenmeye başladığı görülüyor.

Görüntüler Rockefeller Üniversitesi'nin laboratuvarındaki akvaryumda kaydedildi. Ahtapot Costello'nun tam olarak neden bu şekilde davrandığına dair kanıt yok. Ancak araştırmacılar, kabus görmüş olabileceğini ifade ediyor.

Vermont Üniversitesi'nden doktora sonrası araştırmacı Eric Angel Ramos, "Ahtapotlar ve diğer kafadanbacaklılar üzerinde yapılan tüm araştırmalara rağmen halen bilmediğimiz çok şey var" dedi.

4 Kez Kabus Gördü

Independent Türkçe'nin haberine göre araştırmacılar, Costello'nun uyku sırasında aynı davranışı sergilediği 4 kayıt aldı. Bunlardan ikisinde Costello, suya siyah bir mürekkep de püskürtmüştü.

Bu davranış, genellikle kendini avcılara karşı savunmaya çalışan ahtapotlarda görülüyor. Bu da Costello'nun kabus gördüğü hipotezini güçlendiriyor.

Livescience'a konuşan Ramos "Gerçekten tuhaftı, çünkü acı çekiyormuş gibi görünüyordu. Bir an için acı çekiyormuş gibiydi" ifadelerini kullandı. "Sonra hiçbir şey olmamış gibi ayağa kalktı ve gününe normal bir şekilde devam etti."

Sonraki Haber

Forum