Bard vs. ChatGPT: Aralarındaki fark ne? Yapay zeka devlerinin düellosu

Google‘ın ChatGPT‘ye cevabı Bard, (yeni adıyla Gemini) olarak adlandırılıyor. Bu yapay zeka OpenAI‘nin ChatGPT‘sinden farklı çalışıyor ve internete de erişimi var. Hangi Yapay zeka botunun hangi görevlerle daha iyi başa çıkabileceği düellomuzda belli oldu.

Chip Dergisi Arşivinden (Şubat 2024) - OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT‘nin yılın başında aniden ortaya çıkması ve kitleleri heyecanlandırmasının ardından Google‘ın kendisini baskı altında hissettiği apaçık ortadaydı. Özellikle de Microsoft çok para harcayıp sohbet robotunu Bing aramasına entegre ettiğinden beri.

Google şimdi, inancınıza bağlı olarak bir sohbet robotu veya üretken bir yapay zeka olarak kabul edilebilecek Bard ile yanıt veriyor. İlk canlı tanıtım sırasında James Webb Uzay Teleskobu ile ilgili bir gaf yapmasının ardından, Google başlangıçta onu AB dışındaki ülkeler için etkinleştirmişti. Bir süredir Bard Türkiye’de de erişilebilir durumda ve Türkçe de konuşabiliyor.

Bard ChatGPT‘ye Karşı

Bard'ın ChatGPT‘den farkı nedir? Chip Dergisi'nin haberine göre Büyük fark, veri kaynaklarında yatmakta. Gemini sürekli olarak internetten bilgi alıyor ve bu nedenle en son bilgilere sahip. Ancak ChatGPT, Eylül 2021‘den sonra oluşturulan bilgileri kullanmayı veya çıktısını almayı reddediyor; ChatGPT yakın geçmişe karşı büyük ölçüde kör. Onu bir şekilde kandırmanın tek yolu, mevcut metni kopyalamak ve bir istem olarak ChatGPT‘ye yapıştırma. Örneğin, metni kısaltması, özetlemesi veya yeniden yazması için talimat vermek gibi. Öte yandan Google Bard (Yeni adıyla Gemini), günlük olarak bile web‘deki bilgilere bağımsız olarak erişiyor. Ayrıca URL‘leri doğrudan girebilirsiniz, örneğin uzun makalelerin özetlenmesini sağlamak için. Sonuç olarak, ChatGPT, Bard‘a kıyasla yapay olarak sınırlı görünüyor, özellikle de kapasite sıkıntısı nedeniyle genellikle kullanılamayan ücretsiz sürümde.

Bard ayrıca hız konusunda da puan topluyor. Testlerimiz sırasında, ChatGPT kelime kelime veya harf harf biraz uzun cevaplar verirken, Bard kısa bir sürede baklayı ağzından çıkarıyor.

Aşağıdaki on istem, iki sohbet robotunun nasıl davrandığını göstermeyi amaçlamakta.

Hadi bakalım: Bard‘ı Kullanma

bard.google.com web sitesine gidin ve „Oturum aç“ düğmesine tıklayın. Bir Google hesabı ile giriş yapın (gerekirse ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz). Bir sonraki sayfada, „Bard‘ı Dene“ seçeneğine tıkladıktan sonra Bard‘ı yönlendirmelerle besleyebilirsiniz. Bard yani Ozan isminin, „Avon‘un Ozanı“ olarak da anılan Shakespeare‘e atıfta bulunduğu söylenmekte.

Gerçekleri İletmek

Sonuçların olgularla ilgili bir soruya göre nasıl değiştiğini bulmak için „Humusu hangi ülke icat etti?“ sorusunu sorduk. ChatGPT, humusun kökeninin tam olarak bilinmediğini ve Lübnan, Filistin veya İsrail‘de ortaya çıkmış olabileceği tahmininde bulunuyor. Bard, bir kaynak ve bir Google araması bağlantısı da dâhil olmak üzere çok daha kapsamlı bir yanıt veriyor. Bard, kelimenin kökenini ve ilk kez ne zaman kullanıldığını da açıklıyor. Olası menşe ülkeleri olarak Mısır, Suriye, Lübnan ve İsrail‘i veriyor. Bard için artı puan.

Yaratıcı Olmak

Kendisinden bir şiir yazmasının istendiği aşağıdaki görev, ne kadar yaratıcı olduğunu belirlemeye yönelikti. Görev: „Lütfen yazın futbol, kışın satranç oynamayı seven ve torunlarıyla kağıt oynayan 99 yaşındaki büyükbabam için kısa bir şiir yazın“. Nokta, dil ve içerik açısından burada puan açıkça ChatGPT‘ye gidiyor. Yazdığı ilk kıta: „Yazın altın ışıltısında, sahaya çıkar, Ruhu coşkulu, tutkusu açığa çıkmış. Doksan dokuz yaşında, hala oyun oynuyor, Futbol, onun neşesi, sonsuza dek yanıyor.“

Öte yandan Google Bard, aşağıdaki dizeleri oldukça zayıf bir şekilde bir içerik üretiyor: „Birçok yeteneği olan bir adam, Uzun yılların adamı, Oynamayı seven ve asla korkmuyor gibi görünen bir adam.“ Bu yarım bir kafiye ama yaratıcı olmaktan çok uzak. Şiirin geri kalanı da açıkça ChatGPT‘nin lehine. O yüzden galip Chat- GPT.

İçeriği Özetleme

Yaygın bir görev de metinleri ve içerikleri özetlemek. „Tüm Star Wars serisini 1.000 kelimeyle özetleyin“ sorusu, Bard‘ın çok zayıf bir özet sunduğunu ve başlangıçta dokuz filmden bahsetmesine rağmen görünüşe göre sadece IV ila VI. bölümleri bildiğini göstermekte. ChatGPT doğru ve dilbilimsel açıdan iyi bir özet sunuyor ve neredeyse ironik bir şekilde 1,000 kelimelik böyle bir özetin oldukça zor olduğunu belirtiyor. ChatGPT için bir puan daha.

Teknik Bilgi

Şimdi sıra teknik bilgileri ölçmekte. „Yazılımcı olmayan birine API‘yi açıkla“ sorusu ile ChatGPT yine en ikna edici sonucu veriyor ve API kavramını kesin bir dille açıklıyor. Öte yandan Bard, bir API‘nin sipariş alan ve yemek getiren bir garsona benzediği, restoranın ise yazılım olduğu gibi biraz gevşek bir karşılaştırma yapıyor. ChatGPT için bir puan daha.

Kodlama ve Programlama

ChatGPT ve Bard farklı dillerde programlama yapabilmekte. „Python‘da ilk 1.000 asal sayıyı hesaplayan bir program yazın“ sorusu, ne kadar iyi olduğunu bulmayı amaçlamak içindi. Bard, net bir liste üreten yorumlarla düzgün bir şekilde biçimlendirilmiş bir program sundu. Yalnızca bir kusuru var, İlk 1.000 asal sayı değil, 1.000‘e kadar olan aralıktaki asal sayılar. ChatGPT‘nin sonucu o kadar güzel biçimlendirilmemişti çünkü her sayı ayrı bir satırda, ancak doğru sonucu verdi. Puan ChatGPT için.

Tweet Atma

Ardından, iki rakipten bir tweet yazmaları istendi. Konu; „Elon Musk hakkında bir tweet yazın“. Burada Bard daha ilginç bilgiler veriyor, ancak bir tweet‘in özelliklerine hiçbir şekilde uymuyor. Chat- GPT, hemen tweet olarak kullanılabilecek hashtag‘ler de dahil olmak üzere tam 278 karakter oluşturdu. ChatGPT için puan.

Yemek Tarifleri Oluşturma

Yapay zekalar “spagetti carbonara” için bir tarif biliyor mu? İstem „spagetti carbonara‘ yı nasıl pişiririm“ şeklindeydi. Her ikisi de bir malzeme listesi ile başlıyor: Bard „1 pound spagetti, 1/2 pound guanciale, doğranmış, 1/4 fincan rendelenmiş Parmesan peyniri, 1/4 fincan rendelenmiş pecorino Romano peyniri, 4 büyük yumurta, 1/2 çay kaşığı karabiber, Tuz „ yazarken. ChatGPT „8 ons spagetti, 4 ons pancetta veya pastırma, küp küp doğranmış, 3 büyük yumurta, 1 fincan rendelenmiş Parmesan peyniri, Taze çekilmiş karabiber, Tuz“ olarak listeliyor. ChatGPT spagetti carbonara‘da guanciale ve pecorino peyniri olması gerektiğini bilmiyor gibi. Bu nedenle Bard daha iyi bir aşçı.

Turizm Önerileri

Bir şehir gezisi için birkaç ipucuna daha ihtiyacınız varsa, yapay zekaya „Berlin‘de görülmesi gereken yerler nelerdir?“ diye sormanız yeterli. Sonuç olarak, her ikisi de aynı manzaraları sunar. Berlin‘i Bielefeld ile değiştirirseniz, ChatGPT gözünü kırpmadan on turistik yer listeliyor. Bard bu konuda zorlanıyor, ancak hemen resimler sunuyor. Yine de, puan Chat- GPT’nin.

Beyin Fırtınası

Diyelim ki arı ölümleri hakkında bir blog yazısı planlıyorsunuz ve içinde neler olabileceğini ve yapısının nasıl olacağını bilmiyorsunuz. Komut istemi ile „Arıları çevreleyen kriz hakkında bir blog yazısı için bana bir taslak sağlayın“ ChatGPT, tüm temel kilit noktaları içeren mükemmel bir taslak sağlıyor. Bard sadece çok genel yönleri olan birkaç yetersiz satır harcıyor. ChatGPT için açık ara bir puan daha.

Kendini Tanıma

Son olarak, konu sohbet robotlarının kendi imajlarıyla ilgilidir. „Duyarlı mısınız?“ sorusuna Bard daha sivri bir yanıt veriyor ve „Ben sadece metin işlemek ve üretmek için kullanılabilecek bir aracım“ diyor. Ayrıca sorunun felsefi doğasına da dikkat çekiyor. ChatGPT soruyu çok kısa ve öz bir şekilde yanıtlıyor. „Amacım, eğitimimin bir parçası olarak elimden geldiğince yardımcı olmak ve bilgi sağlamak.“ Bard için bir puan.

Küçük karşılaştırmalı testimiz Chat- GPT için 7-3‘lük bir nihai skorla sonuçlandı ancak elbette biraz keyfi bir sonuç ve hiçbir şekilde temsil edici değil. Kesinlikle farklı sorulara farklı sonuçlar verebilirler. Yine de ChatGPT ve Bard‘ın güçlü ve zayıf yönleri hakkında bir fikir verebildiğimizi düşünüyoruz. ChatGPT metinlerle çalışmak için daha uygun görünürken, Bard araştırma ve gerçekler için iyi bir seçenek.

Bard‘ın Yapabildiği ve ChatGPT‘nin Yapamadığı

Bard‘ın bazı benzersiz özellikleri var. Örneğin, internete erişimi var ve bu nedenle Eylül 2021‘den sonra oluşturulan içeriği de sürümlerine dâhil edebiliyor. ChatGPT yakında bu işleve de sahip olacak ve daha sonra da ChatGPT Browsing olarak adlandırılacak.

Bard resim çıktısı da alabiliyor. Bu, sonuçları çok daha net hale getirmekte. „James Webb teleskobu tarafından yapılan son keşifler“ istemi bir örnek teşkil etmekte. Bard, kaynakla birlikte her keşif için bir resim sağlıyor. Bağlantıların ve kaynakların çıktısı bir başka özel özellik ve ifadeleri daha anlaşılır hale getiriyor. Ancak tıpkı ChatGPT gibi Bard da bazen “halüsinasyonlar” görüyor ve yanlış sonuçlar veriyor. Örneğin, bilinen en eski galaksi GN-z11, Webb Uzay Teleskobu tarafından değil Hubble tarafından keşfedildi.

Prensip olarak, resimler de Bard için girdi olarak kullanılabilir. Ancak şu anda bu yol Google Drive ve bir bağlantı üzerinden ilerliyor ve bu nedenle son derece külfetli. Bard hesaplama yapabilir. Chat- GPT bariz bir aritmetik zayıflıktan muzdaripken, Bard doğru sonuçlar veriyor.

373 hesaplaması için Bard 6.758519 x 1034 doğru cevabını verirken, ChatGPT tamamen bunalmış durumda, fantezi bir sayı veriyor ve sonucun 61 basamaklı olduğunu iddia ediyor.

Bard web içeriğini yeniden üretebiliyor: „Bu makaleyi 150 kelimeyle özetleyebilir misiniz: https://www.wired.com/ story/aibestmanspeechwedding“, makaleyi kısa ve öz bir şekilde özetleyen iyi yapılandırılmış bir metne yol açıyor. Chat- GPT son zamanlarda internete erişememekten bahsediyor. Burada tek yol içeriği kopyalayıp yapıştırmak (bu da izin verilen kısa istem uzunluğu nedeniyle ücretsiz modelde başarısız oluyor). Son olarak, ortak bir özellik: her ikisi de farklı dilleri anlıyor ve çıktılarını alabiliyor.

Sonraki Haber

Forum