Arama Motorlarına Giriş

Doğru bir arama ile istediğiniz bilgiye, resme veya herhangi bir konuya kolayca ulaşabilirsiniz.

İnternet: 4

Bir sandık dolusu altın hemen hepimizin hayatını değiştirebilir. Böyle bir olay hayatımıza çok büyük heyecan katacağı gibi, önceden ulaşamayacağımızı düşündüğümüz bazı imkanlara da kolayca ulaşabilmemizi sağlar. Ama sandık sımsıkı kapalıysa ve siz içinden tek bir altın bile alamıyorsanız, bu sandığın altın dolu olması hiçbir anlam ifade etmez. işte bu tip durumlar için bir anahtar gereklidir. interneti verimli kullanabilmenin anahtarı da arama motorlarıdır

ARAMA MOTORU MU, WEB REHBERİ Mİ?

Arama motoru, internet üzerinde arama yapabileceğiniz ve belli bir adres yardımıyla ulaşılabilen özel siteler olarak tanımlanır. Bu sitelerin başlıca görevi, başka siteleri araştırmaktır. internetteki her sitenin kendine özgü bir adresi bulunur (URL). Arama motorları, bütün adresleri tarayarak içeriklerini arşivlerler. Bu arşivler sayesinde, arama motorları üzerinde bir şey aramanız gerektiğinde aradığınız şey, özel bir süzgeçten geçirilir ve sonuçlar size ulaştırılır. Arama motorları iki farlı şekilde hizmet sunabilirler. Bunlardan ilki anahtar kelime girerek aradığınıza kısa yoldan ulaşmanızı sağlamak, diğeri ise web rehberi oluşturmak ve konuları kategoriler halinde sunmaktır.

Arama Motorları ve Rehberler

Arama Motorları ve Rehberler

ARAMA MOTORLARI VE REHBERLER

Anahtar kelime girerek arama yapmak, rehberlerde arama yapmaktan farklıdır. Ana prensipte anahtar kelime çok daha kullanışlı ve daha spesifik bir yöntemdir. Rehberin görevi ise, bilgi kaynaklarını sınıflandırmak ve nitelendirmektir. Örneğin Leonardo Da Vinci'nin hayat ve eserleriyle ilgili bilgi almak için, önce sanatçılar kategorisini, ardından sanat dalını seçmelisiniz. Her seçimden sonra karşınıza yeni bir liste penceresi gelecektir. En sonunda ise "Leonardo Da Vinci"ye ait web sitelerinin bir listesine ulaşabilirsiniz.

Bir rehberde tamamen Vinci'ye adanmış sayısız site bulunması mümkündür. Ama Vinci'nin spesifik bir sanat eseri ile ilgileniyorsanız, yani bu eseri görmek veya indirmek istiyorsanız anahtar kelime girerek arama yapmalısınız. Bu noktada anahtar kelime, aradığınız eserin adı olmalıdır. Önce eser adını size sunulan boşluğa yazmalı ve "ara" tuşuna basmalısınız. Arama sonucunda bu eseri bulabileceğiniz siteler ekranınızda listelenir.

Bahsettiğimiz bu farklılığın nedeni açıktır: Rehber interneti genel bir konu ekseninde araştırır. Anahtar kelime ile arama yapmanıza olanak tanıyan arama motoruysa milyonlarca Web sayfasını gözden geçirir ve yazdığınız kelime ya da kelimelerle bağlantılı olup olmadıklarını inceler. Eğer belirli bir hedefiniz yoksa, internet gezintinizde rehberlerden yardim alabilirsiniz. Ama spesifik bir noktaya hızla ulaşmak istiyorsanız, anahtar kelimelerden yararlanmayı deneyin. www.yahoo.com, www.google.com.tr ve www.altavista.com adreslerini kullanarak popüler arama motorlarına ulaşabilirsiniz. Bu motorların büyük çoğunluğu rehber yardımıyla veya anahtar kelime girerek arama yapmanıza izin verirler.

İpucu: Önce Bir Deneme

İPUCU: ÖNCE BİR DENEME

Eğer bir firmanın ya da bir kişinin internet sitesini arıyorsanız önce www, sonra aradığınız kişi veya şirketin ismi ve arkasından com, net, org gibi takıları girmeyi deneyin. Şansınız varsa, aradığınız siteye doğrudan bağlanabilirsiniz. Ancak bu yöntemin her zaman işe yaramayacağını da unutmayın. Aradığınız siteye ulaşmanın en garanti yolu her zaman arama motorları olacaktır.

Bilgi: Portallar

Bilgi: Portallar

BİLGİ: PORTALLAR

Web rehberlerinin yaygın hale gelmesiyle, benzer ama daha spesifik hazırlanmış bir oluşum ortaya çıktı: Portallar. Bu web siteleri, ilgili oldukları alanda size en yeni ve en geniş bilgiyi sunmayı amaçlarlar. Bir çok konuyu bir arada içeren büyük portallar olduğu gibi, bazı portallar tek bir konuyu derinlemesine incelemeyi tercih ederler. Tek bir konuda uzmanlaşmış portallara genellikle Vortal (Vertical Portal, Dikey Portal) adını veriyoruz. Portalların adı genellikle sundukları konuya göre değişebilir. Örneğin Sportal, adından da anlayabileceğiniz gibi sadece sporla ilgili konuları içerir.

Okuyucu Yorumları