İletişim ve Daha Fazlası

İlginç fırsatlar ve fikirler: İnternet'e bağlanmak için çok sayıda neden var.

İnternet: 5

İnternet, temelde büyük bir bilgi okyanusu olsa da müzikten iletişime kadar birçok farklı alanda da kendini hissettiriyor. Artık aradığınız tüm şarkıları internette bulmanız mümkün.

Sizi internet kullanmaya ikna edecek ilk neden paha biçilmez değeri olmalıdır. Ücretsiz bir üyelik bulabildiğiniz taktirde, internet harcamalarınız sadece telefona ödeyeceğiniz fatura ile sınırlı kalacaktır. Fakat internette bulacağınız bilgiler gerçekten çok değerlidir. Üstelik bu bilgilerin önemli bir bölümü ücretsiz olarak paylaşılıyor ki, bu da hiç yabana atılır bir olay değil.

İLETİŞİM

Internet hizmetleri arasında en yaygını elektronik postadır. Bu hizmet sayesinde internet üzerindeki diğer kullanıcılara elektronik olarak mesaj yollayabilirsiniz. Hatta web tabanlı e-posta servisleri ile Outlook Express veya Eudora gibi yazılımlar kullanmanız da gerekmez.

Elektronik posta, veya kısaltılmış haliyle e-posta adresi olan herkese internet üzerinden mesaj gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz tüm mesajlara herhangi bir elektronik belge ilave etme şansınız da var. Bu belge şekil, resim, ses veya video dosyası olabilir. Bu konuda tek sınır, sizin ve alıcınızın kullandığı e-posta kutusunun sunduğu kapasitedir. Servis sağlayıcı, internet bağlantısı ve e-posta hizmeti sunan kuruluşlara verilen isimdir. E-posta adreslerini çeşitli servis sağlayıcılardan edinebilirsiniz. Elektronik postayla gönderilen bir mesaj, gönderildiği adrese sadece birkaç saniyede ulaşır. Böylece alıcı mesajı çok kısa sürede cevaplayarak size geri gönderebilir.

Telefon ve Diğer Yöntemler

Telefon ve Diğer Yöntemler

TELEFON VE DİĞER YÖNTEMLER

Başta inanılmaz gibi gelse de, internet üzerinde yapılabileceklerin sınırı yok. Örneğin Microsoft'un NetMeeting yazılımı sayesinde, internet aracılığıyla dünyanın her yeriyle şehir içi telefon tarifesiyle telefon görüşmesi yapabilirsiniz. Üstelik görüntülü olarak.

Bunu yapabilmek için PC'nizde bir mikrofon ve hoparlör girişinin olması gerekiyor.

Bu şekilde görüşebilmenin tek şartı, iki kullanıcının da aynı anda internete bağlı olması ve NetMeeting gibi bir yazılım kullanması. Bu tip yazılımlara internette ücretsiz olarak rastlayabilirsiniz. Internet üzerinden tanıdığınız veya tanımadığınız insanlarla iletişim kurabilmeniz için video konferans aracılığıyla düzenlenmiş farklı programlar da mevcuttur. Tabii bu tip uygulamaları verimli kullanabilmek için bilgisayarınıza bir Web kamerasının takılı olması gerekir. Böylece, dünyanın bir diğer ucundan farklı insanlarla görüntülü olarak görüşme fırsatını yakalarsınız.

Chat (Sohbet)

Chat (Sohbet)

CHAT (SOHBET)

Anında mesajlaşma hizmetinin başka bir türüdür. Daha ileride bahsedeceğimiz uygun programlar aracılığıyla, başkalarıyla online diyaloglar kurmak mümkündür. İnternete bağlanarak kurulacak diyaloglar, aynı zamanda aynı yazılımı kullanan ve aynı zamanda internete bağlı olan kişilerle yapılır. Sohbet sırasın da takma isim kullanabilirsiniz ve gerçek özelliklerinizi belirtmek zorunda kalmazsınız. Bu nedenle internet üzerinde sohbet oldukça yaygın bir kavramdır.

Uygun bir yazılımınız olmasa bile sadece servis sağlayıcınızın kendi web sitesinde sunduğu servislerle chat yapmanız mümkün olabilir.

Pratik Bilgiler

Pratik Bilgiler

PRATİK BİLGİLER

Internet diğer tüm bilgi kaynaklarının başta gelen rakibidir. Bu büyük ağın aktüalite kaynaklarını ve rehberleri geride bıraktığı açıkça ortada. Servis sağlayıcılar, özel web siteleri ile müşterilerine alışveriş yapmaya kadar uzanan geniş bir seçenek yelpazesi sunarlar. Bu biraz sarı sayfaları araştırmaya benzese de çok daha kısa bir zaman alır.

Genellikle her servis sağlayıcının ayrıntılı bir sitesi bulunur ve burada da yüklü miktarda bilgi ve bazen de çok detaylı açıklamalar yer alır. İnternetin varlığını hissettirdiği başka bir sektör de "haber" sektörüdür. Haberler aynı zaman dilimi içerisinde ya da en geç birkaç dakika içinde internete ulaşır. İsterseniz bu haberleri bilgisayara yükleyebilir ve yazıcı sayesinde kağıda döküp kahvenizi yudumlarken okuyabilirsiniz.

Yazılım

Yazılım

YAZILIM

Bazı yazılımlarının bedelinin, bilgisayarın fiyatını bile aşması sizi şaşırtabilir. Bunun sebebi, yazılım fiyatlarının donanım fiyatları kadar hızlı ucuzlamamalarıdır. Neyse ki bu durumda da internet İmdadınıza yetişiyor. Özellikle yazılım dağıtan bazı siteler, farklı amaçlara yönelik ücretsiz olarak kullanabileceğin iz freeware veya çok düşük bir ücretle kullanabileceğiniz shareware programlar sunarlar. Program kategorileri yaptığı işe veya ilgi alanlarına göre değişebilir. Örneğin ofis programları, eğlence ve oyun programları, sistem programları ve diğerleri gibi...

Gelecek sayıda yararlı programlara tekrar değindiğimizde, bu alanda hizmet veren sitelere nasıl gireceğiniz konusunda sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Radyo, Televizyon ve MP3

Radyo, Televizyon ve MP3

RADYO, TELEVİZYON VE MP3

En yaygın iletişim araçları radyo ve televizyondur. Ancak internet günümüzde bu iletişim araçlarına yetişti ve onlara rakip oldu. Bugün birçok radyo kanalını, internet teknolojileri sayesinde çeşitli web sitelerine bağlanarak da dinleyebiliyoruz. TV için durum biraz daha karışık; internet yoluyla izlenecek kanal sayısı henüz az. Ancak "Streaming" adı verilen bir teknoloji sayesinde, internet üzerinden PC'nin sabit diskine yükleme yapmaya gerek kalmadan sesli ve görüntülü TV yayınlarına ulaşabilirsiniz.

Çok sık bahsi geçen ve ses dosyalarının paylaşımına İmkan tanıyan MP3, günümüzde web'in büyük bir kısmına egemen olmuştur. Düzenli olarak dağıtılan MP3 dosyalarına internet'in hemen her yerinde rastlayabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ancak bunu yaparken yasal MP3'leri indirdiğinize emin olmanızda yarar var.

MP3 dosyalarını dinleyebilmek için internet üzerinde sayısız seçenek mevcuttur. Windows işletim sistemiyle gelen Windows Media Player'dan tutun da, Winamp ve Real Player uygulamalarına kadar bu işe yönelik birçok program bulunuyor.

Bilgi: E-Posta, Sohbet ve Çok Daha Fazlası

Bilgi: E-Posta, Sohbet ve Çok Daha Fazlası

BİLGİ: E-POSTA, SOHBET VE ÇOK DAHA FAZLASI

İnternet dendiğinde akla sadece büyük bir bilgi kaynağı gelmemeli. Örneğin e-posta internetin bizlere sunduğu sayısız hizmetten sadece biri. Artık bilgisayar kullanıcıları haberleşmek için e-postayı tercih ediyorlar. Eğer bununla yetinmek istemiyorsanız, yine internet üzerinden arkadaşlarınızla sohbet etme imkanına da sahipsiniz.

Terimler

… TERİMLER …

SUNUCU: Sunucu, işletim programıyla donatılmış çok güçlü bilgisayarlara verilen isimdir. Sunucular genellikle ağ ve bağlantı hizmetlerinde kullanılırlar. Örneğin servis sağlayıcıların kullandığı sunucular, müşterilerin internete bağlanmasına yardımcı olur.

WEB KAMERASI: Bilgisayara bağlanan küçük kameralara verilen isimdir. Bu cihaz sayesinde bulunduğunuz mekanın görüntüsünü dilediğiniz yere iletebilirsiniz.

MP3: Bir ses formattdır. MP3 formatıyla sabit diskte değişik müzik parçalanın muhafaza edebilirsiniz ve bu işlem fazla bir yer işgal etmez. Bu formattaki ses dosyaları, özel yazılımlarla kopyalanabilir ama dinlemek için ses kartı olmalıdır.

Okuyucu Yorumları