İlk E-Postanız

İlk E-Postanızı hazırlayın ve gönderin.

İnternet: 15

Şimdiye kadar e-postayı sadece teorik olarak tanıdık. Bu muhteşem imkanın pratikte neler sunabildiğini ise ilk mesajımızı yazarak göreceğiz.

Günümüzde farklı elektronik posta programlarına pek çok yerde rastlayabiliriz. Üstelik bunlar genellikle birbirlerine çok benzerler. Herhangi birini öğrendikten sonra diğerlerine adapte olmaz hiç de zor değildir. Örneğin Outlook Express kullanıcısıysanız daha sonra Outlook veya Pegasus Mail ile posta göndermek sizin için çocuk oyuncağı olacaktır.

1- "Başlat" menüsünden veya masaüstün-de bulunan program simgesinden Outlook Express'i çalıştırın. Program açıldığında sol üstteki "Posta Oluştur" düğmesine tıklayın. Eğer gerekirse, açılışta kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz gerektiğini de unutmayın.

Konu ve Mesaj Bölümleri

Konu ve Mesaj Bölümleri

2- Şu anda karşınızda, artık aşina olduğunuz mesaj oluşturma penceresi var. Mesajı sorunsuz bir şekilde yerine ulaştırabilmek için gerekli tüm alanları doldurmalısınız. Bir e-posta birden fazla alıcıya gönderilebilir. Bunun için adresler arasına virgül ya da noktalı virgül koymanız yeterli olacaktır. E-posta adreslerinde @ işareti bulunur. Bu işareti her alıcının e-posta adresini yazarken eklemeyi unutmayın.

"Konu" alanına mesajınızın başlığını kısa, öz ve açıklayıcı bir şekilde yazın. Kısa olması önemlidir; çünkü bazı e-posta programları konu alanında sınırlı sayıda karaktere izin verirler. Mesajınızı oluştururken bir yazım hatası yaparsanız kaygılanmayın. Çünkü göndermeden önce her türlü hatayı düzeltebilirsiniz.

3- E-posta hazırlarken gerekli tüm alanları doldurmanız gerektiğini artık öğrendiniz. Yeri gelmişken gerekli olabilecek diğer alanlara da bir göz atalım. Eğer mesajınızın alıcı tarafından hemen fark edilmesini ve gecikmeden dikkate alınmasını istiyorsanız, onu "öncelikli" yapabilirsiniz. Bu işlem için araç çubuğunda bulunan, üzerinde mavi bir ok işareti ve kırmızı bir ünlem olan "Öncelik" düğmesini kullanabilirsiniz.

Hazırladığımız E-Posta'yı Gönderelim

4- Outlook Express'in karşımızda duran e-posta hazırlama penceresi, birçok yönden kelime işlemci programlara benzer. Alışık olduğumuz komutlar ve özellikler ile mesajı düzenleyebiliriz. Yazı tipi, karakter boyutu ve renkleri değiştirmemiz mümkün. Kısacası e-posta hangi amaçla hazırlanıyor olursa olsun, karşı tarafta olumlu bir etki uyandırabilmesi için gerekli her türlü görsel düzenlemeyi yapma olanağınız var.

5- Mesajı yazıp gerekli tüm alanları doldurduktan sonra yapmanız gereken tek işlem, araç çubuğundaki "Gönder" düğmesine basmaktır. "Gönder" düğmesine bastığınızda, e-postanız "Giden Kutusu'na taşınır. Outlook Express'in ana penceresinin araç çubuğunda yer alan "Gönder/Al" düğmesi ise, mesajınız yola çıkmasını sağlar. E-posta gönderildiğinde, sizin bilgisayarınızda "Gönderilmiş Öğeler" arasındaki yerini alacaktır. Bir elektronik postanın alıcıya ulaşması bazen saniyeler, bazense dakikalar alabilir. Eğer siz mesajınızı gönderdikten bir dakika sonra cevabı gelirse şaşırmayın. İşte bu, teknolojinin iletişim konusundaki nimetlerinden birisidir.

Dikkat Edilecek Bir Nokta

DİKKAT: Yeni bir e-posta oluştururken pek çok farklı yazı tipi ya da gereksiz grafikler kullanmak, mesajınızın güzel olacağı anlamına gelmez. Önemli olan, kullanılan öğelerin uyumudur.

Bilgi: E-Posta'ya Resim Ekleme

BİLGİ: E-POSTA'YA RESİM EKLEME

Eğer mesajınıza bir resim eklemek istiyorsanız, öncelikle araç çubuğundan "Ekle" düğmesini tıklayın. Bu düğme, küçük bir ataç resmi ile işaretlenmiştir. Karşınıza küçük bir pencere açılacaktır. Pencereyi kullanarak eklemek istediğiniz resmi seçin ve "Ekle" düğmesine basarak bu pencereyi kapatın. "Konu" satırının altında göreceğiniz "Ek" bölümünde resmin simgesini ve adını göreceksiniz. İşte resminiz eklendi bile... Bu arada ekleyebileceğiniz tek dosya tipinin resim olmadığını da unutmayın. İstediğiniz her türlü dosyayı e-postanıza ekleyebilir ve karşı tarafa gönderebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları