İnternetteki Güçlükler ve Tehlikeler

İnternet'in, çok sayıdaki faydasına rağmen, bilmeniz gereken bazı olumsuz yönleri de mevcuttur.

İnternet: 6

İnternetle karşınıza çıkabilecek tehlikeler çoğunlukla endişe edilecek kadar büyük değildir. Ama yine de bazı durumlarda biraz uyanık olmak her zaman için İyidir.

HIZ

Günümüzde internet ağının varolan problemlerinden birisi hızdır. Kullanıcı sayısının sürekli artması sonucu, zaman zaman hat kapasitesi yetersiz kalır. Bu durum dar borulardan büyük miktarda su geçirmeye benzer. Su miktarı ne kadar artarsa artsın, akış ancak belli bir hızda gerçekleşebilir. Bu durumda da borunun bir ucunda birikme oluşur. Bu sorunlardan mümkün olan en az seviyede etkilenmek için, internet servis sağlayıcınızı güvenilir firmalardan seçmeye özen gösterin. Bunun için güvendiğiniz bir arkadaşınızdan tavsiye alabilir ya da bu konuda uzmanlaşmış dergileri okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz. "Bilgi Otoyolu" olarak da adlandırılan internet, kalabalık bir şehrin trafiğine benziyor. Bazı yerlerde tıkanmış yollar ve trafikte sıkışmalar olabileceği gibi, bazı yerlerde de son hızla gidebileceğiniz boş alanlara rastlayabilirsiniz. Bu biraz aradığınız hizmet ya da bilginin tipine ve biraz da bulunduğunuz yere bağlı.

Genellikle haber içerikli ulusal siteler sabahları çok yoğun olur, çünkü günün bu saatinde çok sayıda insan elektronik ortamdan gazete okumaya meraklıdır. Bu gibi durumlarda saat farkından dolayı uluslararası sitelere girmek çok daha mantıklı olabilir.

Korsanlar ve Virüsler

Korsanlar ve Virüsler

KORSANLAR VE VİRÜSLER

Internet sürekli bir bilgi paylaşımı ve haberleşme platformu olduğu gibi, dünyadaki tüm bilgisayarlara birbirleri arasında diyalog kurma fırsatı da verir. Bunun nasıl meydana geldiği konusunda kullanıcıların birçoğu fikir sahibidir, ancak internete giriş işlemiyle ilgili olarak çeşitli sistemlerin protokollerini bilenlerin sayısı, toplam kullanıcıların çok küçük bir parçasını oluşturur. Bu kişiler internette gezinen insanlara kendi bilgileri doğrultusunda İyi amaçlarla birtakım hizmetler sunarlar. Ancak bu alanda da bazı istisnalar vardır. Uzmanlaşmış kullanıcılardan bazıları, yeteneklerini zarar vermek üzerine kullanırlar ve bilgisayar korsanı (hacker) olarak tanınırlar.

Hacker'lar sahip oldukları bilgiyi farklı amaçlar için harcarlar. Örneğin; yazılım üreticilerinin veya servis sağlayıcıların sunucularına girerek zarar vermeyi denerler. Hacker'ların sıkça kullandığı yöntemlerden biri, tüm dünyadaki PC'lere elektronik posta aracılığıyla virüs göndermek. Kullanıcılara elektronik postayla gönderilen bu küçük ve zararlı programlar, çoğu zaman sistemin çökmesine neden olurlar. Bu nedenle yeni bir PC satın aldığınızda kapsamlı bir antivirüs programı da edinmenizi tavsiye ederiz. Anti virüs programları virüsleri zarar vermeden engelleme yeteneğine sahiptir.

Gizlilik

GİZLİLİK

Bu sözcük internet yaygınlaştığından beri sıklıkla kullanılıyor. Gizlilik, her kişinin kendine ait özel bilgilerini her zaman ve her yerde kontrol altında tutabilme hakkıdır. İnternette dolaştığımız sırada birçok nedenden dolayı kişisel bilgilerimiz istenir. Özellikle çeşitli site ve servislere kaydolurken bu tür bilgiler çok sık sorulur. Bu konuda, en azından başlangıçta azami dikkat göstermelisiniz. Sizi ilgilendiren şahsi bilgilerinizin ne kadarını bu hanelere yazacağınıza kendiniz karar vermelisiniz. PC'nize bazı verilerin ulaştırılması İçin şahsi bilgilerinizi mutlaka vermeniz gerekebilir (elektronik posta adresiniz gibi). Ancak, sadece alacağınız hizmetten gerçekten yararlanacağınızı düşünüyorsanız bunu yapın. Eğer sitede çok fazla ve ayrıntılı sorular soruluyorsa (giyim ve beslenme tercihleriniz gibi), bu sitelere asla güvenmeyin. Biranda elektronik posta kutunuzu veya daha kötüsü evinizin posta kutusunu "spam" adı verilen reklam yığınlarıyla doldurulmuş halde bulabilirsiniz.

Riskli İçerikler

RİSKLİ İÇERİKLER

Başlangıçtan bu yana internet herhangi bir sansüre tabi tutulmadı. Bu olumsuz bir durum değil, çünkü içerik ve bilgi değişimi kişisel ve doğal bir olay. Ancak aynı nedenle, internet üzerinde cinsellik ve şiddet içeren konulara da kolayca ulaşılabilir. Olgun yaşta insanlar için bu herhangi bir tehlike oluşturmuyorsa da, interneti daha fazla kullanan, reşit olmayan kesim için bir takım tehlikeler söz konusu. Burada anne-babalara ve eğitimcilere PC'leri özel yazılımlarla donatmak ve uygunsuz bir siteye girilmesi durumunda, bunu engelleyebilen programlar kurma görevi düşer. İnternette bulunan en tehlikeli konular arasında cinsellik, uyuşturucu ve şiddet gibi başlıklar yer alır. Bazı programlar, bu tür içerikleri tanıma ve süzme özelliğine sahip. Ancak bu programlar da kesin bir koruma sağlamıyor. Bu nedenle özellikle internet kullanmaya meraklı küçükleri bu özgür ortamda başıboş bırakmamakta yarar var.

Dikkat: E-Ticaret ve Güvenlik

Dikkat: E-Ticaret ve Güvenlik

DİKKAT: E-TİCARET VE GÜVENLİK

Elektronik ticaretin gelişmesiyle, sergilenen malların sipariş edilebileceği sanal mağaza sayısı artış gösterdi. İnternet üzerinde bu amaca yönelik binlerce mağaza mevcut. Ancak "online shopping" dediğimiz bu tip alışverişlerde, ödeme konusunda birtakım güvenli olmayan unsurlar ön plana çıkabilir. Aslında en güvenli ödeme biçimi, mal teslimatında yapılan ödemedir. Sanal alışverişteyse ödemelerde yaygın olarak kredi kartları kullanılır.

Terimler

… TERİMLER …

ELEKTRONİK TİCARET: İnternet yoluyla yapılan her türlü alışverişi kapsar.

HACKER: 70'li yılların başlarında hacker dendiğinde programlamaya meraklı kişiler akla gelirdi. Şimdilerdeyse bu terim genellikle başka bilgisayarlara girmeye çalışan kötü niyetli kişileri tanımlıyor.

VİRÜS: Bilgisayarlardaki verileri sabote etmek ve bozmak için hazırlanmış programlara verilen genel isimdir. Bazen donanımlar da virüsten etkilenebilir.

SPAM: Alıcı tarafından talep edilmediği halde ısrarla gönderilen, genellikle reklam içerikli çöp mesajlardır.

Okuyucu Yorumları