Microsoft Outlook

Outlook Express ile yetinmek istemeyenler için gelişmiş bir alternatif.

İnternet: 22

Önceki sayılarımızda Outlook Express'in en çok tercih edilen elektronik posta programı olduğundan defalarca bahsettik. Bu sayıda ise, Office 2003 paketinde yer alan ve Outlook Express'in gelişmiş bir sürümü olarak değerlendirilen Outlook'a göz atacağız.

Microsoft Outlook, Outlook Express'ten çok daha fazla fonksiyona sahiptir ve sadece bir e-posta yönetim programı olarak düşünülmemelidir. Çünkü bu programın özellikleri arasında takvim, gelişmiş bir adres defteri ve bir de elektronik ajanda yer alır. Başka bir deyişle, çeşitli uygulamalar sadece tek bir programın altında ve birbirleriyle uyumlu çalışabilecek şekilde birleştirilmiştir. Adres defterinize yeni bir kayıt ekledikten sonra, bu kaydı kullanarak e-posta mesajlarınızı oluşturabilirsiniz. Takvim ve ajanda ise, toplantı veya görüşmelerinizi size hatırlatmakla görevlidir.

Outlook, Office 2003 paketinde yer alan standart programlardan birisidir. Ancak bu programa sahip olmak için Office 2003 paketini satın almak zorunda da değilsiniz. İsteyen kullanıcılar, ücretini ödeyerek sadece Outlook programına sahip olma şansına da sahiptir.

Outlook'u Keşfedin

Outlook'u Keşfedin

OUTLOOK'U KEŞFEDİN

Programın asıl görevi, doğal olarak e-postalarınızı yönetmektir. Ancak yönetmek dendiğinde aklınıza sadece e-posta almak ve göndermek gelmemeli. Outlook ile gelişmiş bir filtreleme özelliğini kullanma ayrıcalığından yararlanmanız mümkün.

İlk bakışta programın üç ana bölüme ayrıldığını görüyoruz. Sol kısımda, programa ait klasörler görüntülenir. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz takvim ve ajanda gibi fonksiyonları çalıştırmak için yine bu bölümdeki simgeler kullanılmalıdır.

Sağ üst kısımda yer alan yatay pencere, sol kısımdan seçeceğiniz herhangi bir klasörün içerdiği e-postaları listelemekle görevlidir. Üstelik bu pencerede, gelen postalarla ilgili tüm ayrıntıları görmeniz de mümkündür (gönderici adı, ekler, e-postanın konusu gibi). Listedeki e-postalardan birisini seçerseniz, seçtiğiniz e-postanın içeriği alt bölümde yer alan farklı bir yatay pencere içerisinde görüntülenir.

Tüm bu anlattıklarımızın Outlook Express ile büyük benzerlikler taşıdığını düşünüyor olabilirsiniz. Aslında haksız da sayılmazsınız. Outlook programının kullanımı, Outlook Express'ten çok farklı değildir. Ancak konu takvim ve ajanda gibi ekstra fonksiyonlar olduğunda, Outlook'un kardeşinden çok daha üstün bir program olduğunu hemen anlayacaksınız.

Ekstra Özellikleri

EKSTRA ÖZELLİKLER

Microsoft Outlook'un pek çok özelliği, Outlook Express'in devamı niteliğini taşır. Kolay ve hızlı bir şekilde e-posta göndermek ise, bu özelliklerin başında gelir. Ayrıca Outlook'un gelişmiş adres defterinde kayıtlı birisine kolayca mesaj göndermeniz de mümkündür. Bu adres defterinin kullanımı, Outlook Express'ten tanıdığımız adres defteri ile büyük benzerlikler taşır. Outlook kullanıcıları da kayıtlı kişiler arasında gruplar oluşturabilirler ve birden fazla alıcıya tek bir tıklama ile e-posta gönderebilirler. Örneğin "Arkadaşlar" veya "Çalışanlar" ismi altında bir grup oluşturup, bu gruba dahil ettiğiniz tüm alıcılara hızlı bir şekilde mesaj gönderebilirsiniz.

Gelelim Outlook Express'te göremeyeceğiniz ekstra özelliklere... Outlook programı, hayatınızı organize etmek için ihtiyaç duyacağınız her türlü araca sahiptir. Örneğin ajanda fonksiyonunu ele alalım. Bu fonksiyon, görüşmelerinizi, toplantılarınızı ve hatta evlilik yıl dönümü gibi özel günleri unutmamanız için idealdir. Diyelim ki 10 Nisan tarihinde saat 13.00'da önemli bir toplantınız var. Eğer Outlook'un ajandasına bu tarih ve saati not ederseniz, program belli aralıklarla sizi uyaracak ve toplantı gününü unutmanızı engelleyecektir.

Outlook'un Avantajları ve Dezavantajları

OUTLOOK'UN AVANTAJLARI

• Gelen e-postalarınızı farklı kategorilerde saklamanızı sağlar.
• E-posta yönetimi İçin pek çok Önemli özelliğe sahiptir.
• Microsoft ürünleri başta olmak üzere, birçok programla uyumludur.
• Takvim ve ajanda gibi akıllı fonksiyonları vardır.

OUTLOOK'UN DEZAVANTAJLARI

• Outlook Express'e oranla çok daha güçlü bir konfigürasyona ihtiyaç duyar.
• Outlook Express'le daha önce tanışmamış olan kullanıcılar İçin ilk bakışta çok karmaşık gibi görünebilir.

İpucu: Outlook'u Kimler Kullanmalı

İPUCU: OUTLOOK'U KİMLER KULLANMALI?

Eğer amacınız sadece e-postalarınızı yönetmekse ve çok sayıda posta hesabı kullanmıyorsanız, Outlook Express tüm İhtiyaçlarınıza cevap verecektir. Ama sizin İstediğiniz, e-posta alıp göndermenin ötesinde günlük yaşamınızı organize etmek de olabilir. Bu durumda kesinlikle Outlook'u tercih edin. Çünkü programda size yardımcı olabilecek sayısız fonksiyona yer verilmiştir.

Bilgi: Outlook'u Kullanmak

BİLGİ: OUTLOOK'U KULLANMAK

Outlook kullanmak gözünüzü korkutmasın. Eğer Outlook Express'i sorunsuz kullanmayı başarıyorsanız, Outlook'a çok da yabancı değilsiniz demektir. Çünkü Outlook'u kullanırken göreceğiniz özelliklerin büyük bir kısmını zaten Outlook Express'ten tanıyor olacaksınız.

Okuyucu Yorumları