PC'de Şarkı Listesi Oluşturmak

Bilgisayarınızdaki tüm şarkıları listeleyerek hayatınızı kolaylaştırmak mümkün.

Multimedya: 25

Bilgisayarınızda birçok MP3 ve WAV dosyası bulunuyor olabilir. Üstelik bu dosyaların farklı klasörlere dağılmış olmaları da mümkündür. Eğer sizin istediğiniz tüm dosyaları bir arada görmekse, şarkı listenizi hazırlamalısınız.

Bu bolümde, sabit diskinizde sakladığınız şarkıların listesini oluşturmayı öğreneceksiniz. Şarkı listesi, sahip olduğunuz tüm ses dosyalarının bir arada görülmelerine olanak tanır. Eğer dosyalarınızı farklı klasörlere dağıttıysanız, aradığınız şarkının nerede olduğunu bulmak için belli bir zaman harcamanız gerekecektir, üste oluşturmak ise, mevcut tüm dosyaları tek bir pencere içerisinde görmenizi sağlar.

Müzik dinlerken kullanılan en yaygın program, kuşkusuz Windows'un Media Player'ıdır. Biz de, listemizi oluştururken bu programdan yardım alacağız. Ancak biraz sonra okuyacaklarınız, Real Player ya da WinAMP gibi programlar için de benzer şekillerde uygulanabilir.

Şarkı Listesi Oluşturmak

Şarkı Listesi Oluşturmak

ŞARKI LİSTESİ OLUŞTURMAK

1- Windows Media Player'ın sol kısmındaki sütundan "Ortam Kitaplığı"™ seçin. Hemen ardından, sağ kısımdaki pencerede göreceğiniz "Tüm Ses Dosyaları" satırına bir kez tıklayın.

2- Eğer bu işlemi ilk kez yapıyorsanız, bilgisayarınızdaki tüm ses dosyaları (hangi klasörde olurlarsa olsunlar) program tarafından otomatik olarak listelenir. Başka bir deyişle bu liste, PC'de kayıtlı olan her türlü ses dosyasını içerecektir.

Bundan sonra "Ortam Kitaplığına her girişinizde, arama işlemi listedeki muhtemel değişiklikler için tekrarlanabilir, eğer bilgisayarınıza yeni şarkılar kaydettiyseniz, bunlar da listenize eklenecektir.

3- Oluşturulan ya da güncellenen listeyi Windows Media Player penceresinin sağ bölümünde göreceksiniz. Listede şarkı isimleri dışında; şarkıcı adı, tarz ya da besteci gibi birçok farklı bilgiye de yer verilir. Bu bilgiler arasında eksik kalan kısımlar varsa, bu kısımları kendiniz de doldurabilirsiniz. Sadece şarkıyı seçin ve doldurmak istediğiniz kısma tıklayın. Açılacak alana dilediğinizi yazabilirsiniz.

4- İşte size bir örnek... Sanatçının adını girmek için önce ilgili şarkıyı seçin, daha sonra "Sanatçı" bölümüne tıklayın. Açılacak alanı kullanarak sanatçının adını listeye dahil edebilirsiniz.

Şarkı İsimlerini Düzenlemek

Şarkı İsimlerini Düzenlemek

ŞARKI İSİMLERİNİ DÜZENLEMEK

5- Listede gördüğünüz bilgiler hatalıysa, bu bilgiler silinebilir ve yerlerine doğruları yazılabilir. Önce yanlış bilginin üzerine tıklayın. Hemen ardından tüm yazıyı seçin ve "Backspace" ya da "Del" tuşlarından birisine basın. Böylece metin silinecektir. Artık doğru bilgiyi girebilirsiniz.

6- "Tarz" kelimesi ile belirtilen sütunda, şarkıların tarzı hakkında bilgilere yer verilir. Eğer isterseniz, tüm şarkıların tarzını kendiniz de yazabilirsiniz.

7- Ve besteci ismi... Bu alanı doldururken dikkatli olun. Çünkü besteci demek, şarkıyı seslendiren sanatçı demek değildir. Eğer bestecinin ismini bilmiyorsanız, bu alanı boş bırakabilirsiniz.

8- Listeye yanlış bilgi girmek ya da herhangi bir alanı boş bırakmak, programın çalışmasını hiçbir şekilde etkilemez. Ama karşınızda doyurucu bir şarkı listesi görmek istiyorsanız, boş alanları mümkün olduğunca doldurmaya çalışmanızı öneririz.

Bilgi: Düzenli Bir Liste

BİLGİ: DÜZENLİ BİR LİSTE

Listedeki eksik bilgilerin tamamlanması, ilk bakışta uzun ve gereksiz bir İşlem gibi görünebilir. Ama unutmayın ki bu işlemi sadece bir kez yapacaksınız. Bundan sonra listenizi her açışınızda, daha önce girdiğiniz tüm bilgiler karşınıza gelir.

Okuyucu Yorumları