Türk Telekom, performansını açıkladı

Türk Telekom'un 2007 yılı ilk çeyreğine ilişkin performans rakamları açıklandı.

Telekom ne durumda?

Türk Telekom'un 2007 yılı ilk çeyreğine ilişkin performans rakamları, telekomünikasyon sektöründe rekabetin arttığını ortaya koydu. Türk Telekom gelirlerinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında değişim yaşanmazken, uzak mesafe telefon görüşmeleri ve ADSL kullanıcı sayısında artış gözlendi.

Fiyat dengelemesi nedeniyle zarar göreceğini iddia eden alternatif operatörlerinin trafiğinde ise dengelemeden sonra aylık bazda yüzde 25'e varan oranlarda artış yaşandı.

Özelleştirmenin ardından gerek altyapı gerekse pazarlama yatırımlarına hız veren Türk Telekom, 2007 yılının ilk üç ay performansını açıkladı.

Türk Telekom'un 2006 yılı ilk çeyreğinde 1.786 milyar YTL olan toplam gelirleri, bu sene aynı dönemde 1.784 milyar YTL olarak gerçekleşti. Ev ve iş telefonu gelirlerinin yüzde 6 azalmasına rağmen, ADSL gelirlerinin artması, toplam gelirin değişmesini engelledi.

Mart 2006'da 327 milyon dakika olan şehirlerarası aramalar Mart 2007'de yüzde 17 artış göstererek 382 milyon dakikaya çıktı. Uluslararası aramalarda ise bundan önceki yıllarda görülen trafik kaybının durduğu, trafiğin geçen yıla oranla aynı seviyede seyrettiği kaydedildi. Şehirlerarası ve uluslararasında Şubat 2007/Mart 2007 aylık karşılaştırmasına gelince:

• Şehirlerarası görüşmeler 314 milyon dakikadan, 382 milyon dakikaya;
• Uluslararası görüşmeler ise 25 milyon dakikadan 32 milyon dakikaya çıktı.

Buna karşılık şehiriçi trafiğinde geçen yıla oranla yüzde 16'lık düşüş yaşanmasına rağmen, yeni tarifelerin yürürlüğe girdiği Mart 2007'de, Şubat 2007'ye göre şehiriçi aramalarda yüzde 11'lik trafik artışı gerçekleşerek, düşüş trendi durduruldu.

İndirimden sonra GSM aramaları yüzde 18 arttı

Türk Telekom'un en büyük indirimlerden birini gerçekleştirdiği ev ve iş telefonundan cep telefonu aramalarında Mart 2006-Mart 2007 döneminde senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 20 oranında bir yükseliş yaşandı. Mart 2007'deki indirim uygulamasından sonra ise Şubat 2007'ye göre ev ve iş telefonundan cep telefonuna yapılan aramalar yüzde 18 oranında artarak 227 milyon dakikaya çıktı.

Alternatif operatörlerin trafiği Mart 2007'de yürülüğe giren tarife dengelemesinden sonra yüzde 25 arttı

Türk Telekom'un fiyat dengelemesinden zarar göreceği iddia edilen alternatif telekom operatörlerinin de trafiği arttı: Mart 2006- Mart 2007 döneminde başlatılan aramalarda (orjinasyon) yüzde 100'ün üstünde; sonlandırılan aramalarda (terminasyon) ise yüzde 74 trafik artışı yaşayan alternatif operatörler; tarife dengelemesinin yapıldığı Mart 2007'de Şubat ayına kıyasla trafiklerini, başlatılan aramalarda yüzde 25, sonlandırılan aramalarda ise yüzde 24 oranında artırdı.

Bu trafiğe IP üzerinden yapılan aramaların dahil olmadığı belirtildi. Bu durum hesap edildiğinde, aramalarda aslında daha yüksek oranda artış olduğu tahmin edilmektedir.

Türk Telekom'un tarife dengelemesinden sonra kullanıcılar için daha avantajlı hale gelen StandartHATT'a HesaplıHATT'tan geçen kullanıcıların sayısında da artış yaşandı. Faturaların içine konan bilgilendirme notları, evlerin çağrı merkezi kanalı ile aranması, radyo, TV ve gazete reklamları sayesinde bu sayı her geçen gün artıyor.

ADSL kullanıcı sayısı bir yılda yüzde 77 arttı

Bilgi toplumuna ulaşmakta en önemli kilometre taşlarından biri olan genişbant internet kullanımında ise çok önemli artışlar yaşandı. Geçen sene Mart ayında 1.84 milyon olan ADSL kullanıcı sayısı bu sene Mart ayında yüzde 77.2 artış göstererek 3.26 milyona çıktı. Ayrıca sadece 2007 yılının ilk 3 ayında net 440 bin adet yeni kullanıcı, ev ve iş yerinde ADSL kullanmaya başladı.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları