Pierre-Gilles de Gennes hayata veda etti

LCD teknolojisinin yaratıcısı Pierre-Gilles de Gennes 74 yaşında hayata gözlerini yumdu.

LCD'nin babası öldü

Günümüzün en popüler görüntüleme teknolojilerinden LCD'nin (likit kristal ekran) yaratıcısı Fransız bilim adamı ve fizikçi Pierre-Gilles de Gennes 74 yaşında vefat etti.

Sıvı kristal ve polimerler üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çeken ünlü bilim adamı, 1991 yılında Nobel fizik ödülüne layık görülmüş ve bilirkişiler tarafından "Günümüzün Isaac Newton'u" olarak tanımlanmıştı.

Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gennes'i, Fransa'nın en büyük bilim adamlarından biri ve müstesna bir fizikçi olarak anarken, Başbakan Francois Fillon ise cömert ve mümükemmel bir araştırmacı olarak tasvir etti.

1932 yılında Paris'te doğan Pierre-Gilles de Gennes, elit kesime hitap eden Ecole Normale Superieure okulundan mezun olmuş, likit kristaller, manyetizma ve nötron dağılımı konularında çalışmalarda bulunarak, teknoloji alanında günümüz standartları arasında yer alan LCD'nin önünü açmıştı.

Gennes'in 1974 yılında yayınlanan "Likit Kristallerin Fiziği" (The Physics of Liquid Crystals) kitabı, bir başucu kaynağı olarak nitelendiriliyor.

Okuyucu Yorumları