Windows acil servis

Windows XP’nin yardım sistemi, sıkıntı çektiğiniz birçok uygulamada size çözüm üretir. Siz de bunlardan yararlanarak, kendi çözümünüzü üretebilirsiniz.

Windows acil servis

Yardım bulma yolları

Yardımı aramanın en basit yolu, yardım istemektir. Lisede veya üniversitede öğretmeninizin bir konuya sizi nasıl yönlendirdiğini hatırlayın!

Buna benzer bir yardım seçeneği Windows XP’de de bulunmakta: Uzaktan yardım. Bu özellik uzaktaki bir arkadaşınızın bilgisayarınıza bağlanmasını ve sizi adım adım çözüme yönlendirmesini sağlar. En iyi yanı, arkadaşınızın, bilgisayarınızın ekranında ne olduğunu görebilmesidir. Aynı zamanda MSN Messenger veya Outlook postası ile arkadaşınızla haberleşmeyi sürdürebilirsiniz.

Uzaktan yardımı kullanmak için, Uzaktan yardıma davet et üzerine tıklamanız gerekir. Arkadaşlardan yardım istemek, iki bilinen yazılımı kullanmaktadır: MSN Messenger ve Outlook postası. Öncelikle diğer kişiye bir davet göndermelisiniz. Aynı zamanda davet ettiğiniz kişiye size yardım etmesi için bir süre tanımanız gerekir (1 dakikadan 99 güne dek). Bu başka birinin bilgisayarınıza girmesini engellemek içindir. Diğer kişi bilgisayarınıza girebilmek için bir şifreye ihtiyaç duyacaktır. Bu şifreyi başka bir haberleşme yolu ile ona iletmelisiniz.

Windows XP haber grupları ise yardım istenebilecek kaynaklardan bir diğeridir. Bunlar çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ve dünyanın her yerinde uzmanların soruları yanıtladığı forumlardır. Haber grubunu kullanmak için bir mesaj atmanız gerekir. Diğerleri bu mesajı görüp cevap vererek, tartışmaya açarlar. Farklı uzmanlardan gelen çok sayıda cevap sıraya dizilebilir. Haber grubunda bu cevapları görebilir veya e-posta yolu ile cevapları alabilirsiniz.

Web sayfası forumuna git bağlantısına tıklayın ve ardından Windows haber gruplarına git sekmesine tıklayın. Konular 3 alt başlık altında toplanır: Başlarken, Üretici olurken ve Making it Rock? Bunlardan birine tıklayınca, ilgili konuya yönlendirilirsiniz. Tartışma konusunu açmak için + işaretine tıklayın. Windows haber grupları üzerindeki her şeyi okuyabilirsiniz. Bununla birlikte yeni bir tartışma açabilmek veya soruya cevap atabilmek için .Net şifresine ihtiyacınız olacaktır. Şifreniz yoksa, bir defaya mahsus olmak üzere, http://accountservices. passport.net adresinden edinebilirsiniz.

Korunma yolları

Bu bölümde bilgisayarınızı korumak için gereken araçları tanıtacağız. Bunların başında Windows güncelleme aracını düzenli kullanmak geliyor. Eski bir donanımı bilgisayarınıza bağlıyor veya Windows XP ile uyumlu çalışıp çalışmadığı hakkında şüpheniz bulunuyorsa, Uyumlu donanım ve yazılımı bul seçeneğine tıklayın. Sistem geri yükleme özelliği, bilgisayarınızın önceki halini almasını sağlar. Ek olarak, bilgisayarınızdaki sorunu aramaya yönelik çok sayıda tanı amaçlı araç mevcuttur. Bu araçları sırasıyla, Başlat / Programlar / Donatılar / Sistem araçları sekmelerine tıklayarak bulabilirsiniz.

Ve diğerleri

“Biliyor muydunuz?” bölümünde gerekli konular ve başlıklara bağlantılar bulacaksınız. Bu konuların bir kısmı Microsoft Destek Web sayfalarında yer alıyor.

Sonuç olarak Windows XP hakkında daha fazla bilgi edinmek veya bir probleme çözüm aramak için en iyi yol, uzman alanı veya Windows XP haber gruplarını kullanmaktır. Yardım ve destek merkezine sadece sorun yaşandığınızda girmeyin. Bu merkez çok sayıda bilgi içermektedir.

DESTEK WEB SİTELER

www.microsoft.com/windowsxp/expertzone
www.microsoft.com/windowsxp/expertzone/newsgroups.mspx
www.microsoft.com/athome/security/protect

Yasemin Ağarer

Bir uygulama veya cihaz satın aldığınızda kullanma kılavuzu da ürünle birlikte gelir. Ama çok az kişi bu kılavuzları okuma zahmetine katlanır. Geçmişte donanımlar gibi, yazılımlar da kalın kullanma kılavuzlarıyla satılmaktaydı. Ancak üreticiler, ağıt ve ağaç tasarrufu sağlamak amacıyla, yazılı kullanma kılavuzu uygulamasından vazgeçti. Bunun yerine yardım kılavuzu, yazılım içerisine yardım menüsü olarak eklendi. Windows XP de, içersinde yardım ve destek merkezi bulundurmaktadır. Başlat / Yardım ve Destek Merkezi sekmelerinden siz de, yardım ve destek merkezine ulaşabilirsiniz.

Yardım konularını aramak

Kısa süre içersinde aradığınız özel bir konuya ulaşmak istiyorsanız arama kutusu buna yardımcı olacaktır. Aradığınız konu hakkındaki bilgiye, arama kutusu içerisine anahtar kelime yazarak ya da seçenekleri inceleyip, uygun başlıktan devam sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Karşınıza “işler listesi” gelecektir. Bunlar, yazmış olduğunuz anahtar kelime ile ilişkili konu başlıklarıdır. Aradığınız kriterlere uygun sekme üzerine tıklayın. Aksi takdirde aramanızı yinelemek veya yeni anahtar kelimeler girmek zorunda kalabilirsiniz. Benzer şekilde ‘overwiews’, ‘articles’ veya ‘tutorials’ başlıklarından, daha teknik bilgilere ulaşabilirsiniz.

Soldaki panoda beliren arama sonuçları üç alt grupta sınıflanır: Önerilen konular, tam metinli arama, Microsoft bilgi bankası. Her bir grup için, uygun yardım konularını görmek üzere, gerekli olan düğmeye basın. “Önerilen konular”, en çok yararlanacağınız başlıktır.Arama kutusuna yazmış olduğunuz anahtar kelime, metindeki kelimelerden biri ile eşleşir. Tam metinli arama, tüm konuları ararken sizin aradıklarınızı da içerir. Microsoft veri bankası ise ürün bilgileri, teknik destek bilgileri ve kendi kendine yardım araçlarını içerir. Çevirim içi olarak depolanan bu hizmete, arama kutusu seçeneklerinden ulaşabilirsiniz. Yardım ile ilgili verileri okuduktan sonra, geri veya eve dön sekmelerini kullanarak ana sayfaya dönebilirsiniz.

Yardım konusu seçmek

Uyarı: Windows XP kullanıcıları, yazının geri kalan kısmına özellikle dikkat etmeli! Windows’un temelleri, yenilikler, güvenlik ve ağ kullanımı gibi konuları içermektedir. Windows Temelleri, ağ kullanımı, Windows özelleştirme ve donanım alt bölümlerine ayrılmıştır. İlk bölüm, Windows XP’nin yeni özellikleri hakkında bir turu içerir. Bu bölümde müzik ve ses ile desteklenmiş, animasyonlu bir öğretici bulduk. Bu öğreticiyle ulaşmak için Window’s XP’de neler yenidir’e tıklayın. Ardından öğretici veya tur at üzerine tıklayın. Sağ taraftaki panoda, Windows XP turu at seçeneğini işaretleyin. Hoparlörünüzün sesini açın ve dinletinin tadını çıkarın. Öğreticinin dışında, istediğiniz yardım konusunu tıklayıp okuyabilirsiniz. Sol taraftaki panoda yer alan bağlantılara tıklayarak alt konu başlıklarına ve istediğiniz bilgiye ulaşabilmenizde oldukça kolay.

Okuyucu Yorumları