Intel'in yeni işlemcisi 2009'a sarkabilir

Nehalem mimarisine sahip 4 ve 8 çekirdekli işlemcilerin kullanıma sunulması beklenenden uzun sürecek

Nehalem gecikebilir

Nehalem kod adlı yeni nesil işlemcinin piyasada olması gelecek yılı bulabilir. Intel'in açıklamadığı nedenlerden dolayı Nehalem mimarisine sahip 4 ve 8 çekirdekli işlemcilerin kullanıma sunulması beklenenden uzun sürecek gibi.

Geçen yıl Intel'in üst düzey yöneticilerinden Paul Otellini firmanın 2008 yılı içinde 8 çekirdekli bir Nehalem'i piyasaya süreceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde Intel'den yapılan açıklamada ise 2008 yılı için sadece 4 çekirdekli işlemcilerin planlandığı belirtiliyor.

Centrino 2 platformunda yaşanan gecikmenin ardından, Nehalem mimarisinin de gecikebilecek olmasını 45nm üretim teknolojilerine adaptasyon sorunları, tamamen yenilenen soketler, soğutma ihtiyaçları ve anakart tasarımlarına bağlanıyor.

Intel'in, rakibi AMD'ye karşı avantajlı durumda oluşu görünüşte firmaya yeni nesil işlemcilerin piyasaya sürülmesi konusunda yeterince manevra alanı bırakıyor. Buna rağmen Intel'in yaşayabileceği her tür gecikme rakibi AMD için yeni bir fırsat sayılabilir. Tabi AMD'nin bu gecikmeden faydalanabilmesi 45nm Shanghai kod adlı işlemcisini öngörüldüğü gibi 2008 sonlarında piyasaya çıkarabilmesine bağlı.

Okuyucu Yorumları