Askeri dürbün beyne direkt bağlanacak

Yeni dürbünler beyin dalgalarını kullanarak düşmanları tespit etmeyi kolaylaştıracak.

Beyne bağlanan dürbün

Dürbünle bir bölgeyi gözetlemek ve saldırıları tespit etmek genelde çok zordur, zira gözlerimizin tehdidi tespit etme ve tepki verme süresi sınırlıdır. Bu yüzden özellikle teröristler ve sızma harekatında uzman olanlar bu tür gözcüleri kolaylıkla atlatmanın yollarını bulabilirler.

ABD ordusu ile çalışan Northrop Grumman Corporation isimli bir firma bu problemi çözmek için dürbün ve beyin dalgalarını bir arada kullanabilen bir sistem geliştirmek üzere çalıştığını açıkladı. Ortaya konan sistemde hem gece hem de gündüz gözetlemeye imkan veren panaromik dürbün sistemi ani hareket eden ya da alışı olmadık bir görüntü ile karşılaşan gözcünün beyin dalgalarını izleyerek otomatik olarak alarm verebilecek.

Cognitive Technology Threat Warning System programı adı verilen bu yeni sistem hem askerlere çok geniş bir görüş açısı sağlayacak hem de harekete karşı anında tepki verme şansı verecek. Özel bir başlığın alın bölgesinde yer alan elektrotlar kullanan sistem askerin beyin dalgalarını sürekli olarak izleyerek bir tehdit durumu olup olmadığını ölçümleyebilecek ve buna uygun olarak bir alarm üretebilecek. Firmanın yaptığı açıklamaya göre geliştirilmesi 12 ay sürmesi beklenen projenin maliyeti yaklaşık olarak 6.7 milyon dolar olacak.

Okuyucu Yorumları