Robotlar Savaş Suçu İşleyebilir mi?

İnsanlardan bağımsız hareket edecek robotların etik olup olmadığı tartışılıyor.

Robot Suç İşler mi?

ABD ordusu özerk robotlar yaratmak için büyük uğraş veriyor ve Amerika bu konuda dünyada yalnız da değil. Pek çok ülkenin bu konuda bir çalışması var. Pahalı olmasına rağmen, silah kullanabilen robotlar savaşta insana karşı ölümcül olabilir.

ABD, Irak'ta giriştiği mücadelede savunma ve saldırı için zaten robotları kullanmaya başlamıştı. İnsansız casus uçakları da buna güzel bir örnek. SWORD adını verdikleri makineli tüfekle donatılmış robotlar Irak caddelerinde dolaşıyor.

Ancak asıl tartışılan konu bu değil. Şu an kullanılan robotların pek çoğu özerk değil, yani insandan bağımsız olarak hareket etmiyor ve sadece verilen komutları yerine getiriyor. Ancak son zamanlarda insandan bağımsız olan robotların üretilmesi fikri çok konuşuluyor. Yani insanları ve nesneleri vururken emir almadan bunu kendi insifiyatiyle yapabilecek robotlardan bahsediliyor. Tabii bu konuda da tartışmalar daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor, zira olayın bir de etik yönü var. Tartışılan soru ise şu: "Robotlar savaş suçu işleyebilir mi?".

Masum insanlar tehdit altında olabilir

Masum insanlar tehdit altında olabilir

Robotlar masum insanları ve dost askerleri öldürebilir. Bu durumda bu bir suç mudur sorusunun cevabı bulunmak zorunda.

İngiliz mühendis Chris Elliot'a göre robotları yaratan mühendisler, yarattıkları robotların neden olduğu bir olaydan ötürü artık suçlanamazlar ve fiili işleyen robotların kendisi cezalandırılmalı. Elliot sözlerine şöyle devam etti: "Savaşta özerk olarak kullanılacak robotlar bir takım testlerden geçtikten sonra kullanılmasına izin verilmeli." Bunun anlamı, robotların otonom sistemi kendi kararlarını veren insanoğlundan daha kötü değil.

Okuyucu Yorumları