Microsoft, OGA ile kullanıcılarını koruyacak

Microsoft, kullanıcılarını korsan yazılımlardan 'OGA' ile korumayı vaat ediyor.

Microsoft'tan OGA

Microsoft Türkiye "Office Orijinal Ürün Avantajı (OGA-Office Genuine Advantage) Bildirimi" uygulamasını 29 Nisan 2008'de hayata geçiriyor. OGA Bildirimi, kullanılan Office yazılımının orijinal olup olmadığının belirlenmesine yardımcı oluyor. Yazılımın lisanssız olduğu tespit edildiği takdirde, kullanıcı lisanslı yazılımın avantajlarından yararlanabilecek şekilde yönlendiriliyor.

Microsoft orijinal olmayan Office yazılımlarını kullananları bilgilendirmek ve böyle yazılıma sahip olanların lisanslı ürün indirerek, bunların avantajlarından yararlanmalarını sağlamak için 29 Nisan 2008'de Office Orijinal Ürün Avantajı (Office Genuine Advantage-OGA) Bildirimi pilot uygulamasını hayata geçiriyor. OGA Bildirimi, 2007 yılında uygulanan WGA (Windows Genuine Advantage - Windows Orijinal Ürün Avantajı) Bildiriminin bir devamı niteliğinde olacak. OGA Bildirimi ile kullanıcıların sahip olduğu Office yazılımlarının orijinal olup olmadığının belirlenmesi ve lisanssız olduğu tespit edilen kullanıcının orijinal yazılıma yönlendirilmesi amaçlanıyor.

Microsoft, orijinal ürünlerin kullanıcılara ve işletmelere kazandırdığı avantajlarla ilgili farkındalık yaratma ve bilinçlendirme çalışmalarını uzun zamandan beri sürdürüyor. Ayrıca resmi kurumlarla işbirliği yaparak fikri mülkiyet haklarının korunması ve geliştirilmesi için çaba gösteriyor. OGA Bildirimi, Microsoft'un "Orijinal Yazılım Girişimi" adındaki bu programın bir parçasını oluşturuyor.

Güvenli ve güncel bir Office yazılımı için "OGA"

Güvenli ve güncel bir Office yazılımı için

Microsoft, Windows'tan sonra orijinal Office yazılımıyla ilgili olarak da bilinç düzeyini yükseltmeyi ve kullanıcıların lisanslı ürünlerin avantajlarından yararlanabilmelerini sağlamayı hedefliyor. Bu uygulama, Microsoft iş ortaklarının daha adil bir rekabet ortamında yer almasına da katkıda bulunmayı amaçlıyor. OGA Bildirimi Office kullanıcılarının daha güvenli çalışabilmelerine, zararlı yazılımlara karşı korunabilmelerine ve orijinal güncellemeleri indirebilmelerine imkan verecek.

Microsoft OGA Bildirimi pilot uygulaması Şili, İtalya, İspanya ve Türkiye'de hayata geçirilecek. Bu ülkeler Office'in tüketiciler, işletmeler ve hükümetler tarafından yoğun olarak kullanıldığı farklı bölgeleri temsil ediyor. Bu dört ülkedeki deneyimin, kullanıcıları lisanssız yazılımlardan korumak için oluşturulacak küresel bir stratejiye katkıda bulunacağı düşünülüyor.

OGA nasıl işliyor?

OGA nasıl işliyor?

Süreç, kullanıcının Office uygulamaları çerçevesinde webden çevrimiçi bir uygulama desteği alırken ya da Microsoft Update'den yapılan yükleme ve güncellemeler sırasında Office Orijinal Ürün Avantajı uygulamasına katılmaları yönünde bir davet mesajı almalarıyla başlıyor. Daha sonra kullanıcılardan Office yazılımının orijinalliğini test eden bir uygulama yüklenmesi isteniyor. Yüklemeyi takiben doğrulama yapılıyor ve eğer kullanılan Office lisanslı ise kullanıcı Office'in bütün olanaklarından, desteğinden ve güncellemelerinden faydalanmayı sürdürüyor. Gelecekteki bütün yüklemeler için özel bir doğrulama şifresi bilgisayara saklanıyor.

Lisanssız olduğu tespit edilen kullanıcılar ise her gün Office uygulamalarını açışlarında bir uyarı kutusu ile karşılaşıyor. OGA Bildirimi, bu sırada kullanıcılara orijinal yazılım kullanmanın avantajlarına ilişkin bilgi veriyor. Bu avantajların başında lisanslı yazılım kullanımının güvenlik sunması, güncellemelerin zamanında ve eksiksiz yapılarak verimlilik artışı sağlanması geliyor.

Kullanıcının Office uygulamasında 30 gün boyunca "orijinal olmayan yazılım kullandıklarını" vurgulayan bir uyarı görünüyor. 30 günlük uyarı iletisinden sonra herhangi bir girişimde bulunulmaması halinde kullanıcının Office yazılımı lisanssız olarak kaydediliyor ve yazılımın orijinal olmadığı ibaresi sabit bir şekilde uygulamalar içerisinde beliriyor.

Kullandığı Office'in orijinal olmadığını öğrenenler İnternet üzerinden, Microsoft İş ortaklarından ve teknoloji marketlerinden orijinal yazılım satın alarak orijinal Office'e sahip olabiliyorlar.

Office yazılımları orijinal olmayan kullanıcılar virüs, kurtçuk ve casus yazılım gibi tehditlerin yanı sıra, kodlamadaki hatalar sonucu yazılımın bazı fonksiyonlarının düzgün çalışmaması riski ile de karşı karşıya kalıyorlar.

Ayrıca lisanssız yazılım kullanmak, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca 150.000 YTL'ye kadar ağır para ve/veya 4 yıla varan hapis cezası gibi ağır hukuki yaptırım riskleri içeriyor.

Bilgi için
Microsoft - 444 67 87

Okuyucu Yorumları