Chip Online Test Etti: Kameralı Cepler

Test: Cep Telefonları. En yeni ve en iyi, kameralı cep telefonlarını sizler için test ettik.

Cep telefonu testi!

Kameralı cep telefonları, son zamanlarda oldukça gelişti. Cep telefonları ve dijital kameralar arasındaki fark ise giderek küçülmekte.

Tüm dijital kamera adayları öncelikle testimizden geçmek zorundaydı. Ancak birde cep telefonu özellikleride test sonucunu etkileyecekti. Bizde testimiz için en yeni ve en başarılı 10 Kameralı Cep Telefonunu mercek altına aldık.

Test gurubumuzun büyük bir bölümünü; Sony Ericsson 'a ait K800 ve K800i, Samsung' un SGH-D900i ve SGH-U600, Nokia dan ise N95, N73 ve N93i gibi 3 Megapiksel Cepler oluşturdu. En güncel 5 Megapiksel modelleri Nokia N95 ve LG KG920 olmadan tabiiki bu testi yapamazdık. Bunun yanında orta sınıftan 2 Megapiksel Samsung SGH-X820 telefonuda testimize dahil ettik.

Test Birincisi...

Test Birincisi...

Test Birincisi: Nokia N95 Nisan ayında piyasaya çıkan bu ürün, kameralı cep telefonu kullanıcıları tarafından uzun süre beklendi aslında. Nokia N95, HSDPA (High Speed Downlink Packet Access; yani yüksek hızda veri transferi sağlayan) EDGE (Enchanced Data Rates for GSM Evolition) Bluetooth, Infrarot ve USB hatta WLAN gibi tüm modern özellikleri taşıyor. 5 Megapiksel kamerasıyla, bir müzik oynatıcısı olarak ve harika ekranı ile Ağustos ayının birincisi oldu.

Nokia N95, kamera donatımında; Carl Zeiss' ın otomatik merkezleme (ancak- otomatik yakınlaştırma özelliğini taşımayan) merceği ile 2.592 x 1.933 piksel yada başka bir değişle 5.1 megapiksel. Testimizde 1,6 saniyede otomatik merkezleme dahil çözünürlük sunan N95, bu işi 0,1 saniyede yapan dijital kameralara nekadar yaklaştığınıda kanıtladı. Eğer gündüz iyi ışıkta manzara resimleri çekmek isterseniz bu otomatik merkezleme özelliğini kapatarak çözümleme süresinden kazanabilirsiniz.

Resim kalitesi: Çözünürlük ölçüsü 1.439 ile testimizden en yüksek notu alan N95, diğer 5 megapiksel LG KG920 tarafından çok küçük bir farklar takip edliliyor.

Dünya çapındaki tüm GSM ağlarında bağlanabilen, HSDPA üzerinde 3,6 Mbit/s hızda veri transferi gerçekleştirebilen ve WEB tarayıcısı ile bağlandığı GPS Alıcılarını Navigasyon sistemi olarak kullanabilen N95, telefon olarakta çok kullanışlı.

Şampiyona Alternatif...

Şampiyona Alternatif...

Şampiyona Alternatif...Testimizde Nokia N80 'in hemen ardından 3. sırada yer alan Sony Ericsson K810i, cep telefonu olarak özellikleri ve kamera kalitesi ile test birincimize en yakın alternatif.

Sony Ericsson K810i, 0,8 saniye çözünürlük süresi ile N95 e oranla biraz daha hızlı, ancak çok hızlı nesneler için bu oran bile oldukça yavaş kalıyor. Eğer arka arkaya iki resim çekmeniz gerekirse resim ayarlarında 'en iyi resim' modunu kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. 1,144 çözünürlük ilede listemizde oldukça ön saflarda yer alan K810i, resim kalitesi ile de göz dolduruyor.

Şampiyona Alternatif...
Xenon Flaşlı Kamerası ile oldukça kullanışlı

Üst sınıf cep telefonlarına has tüm özelliklere sahip olan K810i, UMTS özelliğide sunarak çektiğiniz resimleri anında gönderme olanağı sunuyor.

Hesaplı Alternatif...

Hesaplı Alternatif...

Listemizde ancak 5. sırada yer bulabilen ancak güncel foto-ceplerde bulunan tüm özellikleri taşıyan Sony Ericsson K800i, uygun fiyatı ile en hesaplı alternatifiniz.

Hesaplı Alternatif... 3 Megapiksel kamerası, renk efektleri ve white balance(beyaz dengesi) profillerininin yanı sıra iyi birde resim programı içeriyor K800i. Bunun yanında gece fotoğraflarınız için gerçek birde flaş sunuyor. Gerçek flaş taşıyan diğer foto-cepler ise K810i ve LG KG920. 1,178 ölçü çizgileri daha az detay anlamına gelsede 10x15 santimetreye yeterli çözünürlük sunan K800i seri resim çekme olanağı da sunuyor.

Sony Ericsson K800i, modern bir telefondan bekleyebileceğiniz; veri, telefon ve multi media fonksiyonlarını taşıyor. Örneğin çektiğiniz fotoğrafları K800i ile bir WEB ortamına upload yapmak veya e-posta olarak göndermek çok kolay.

Test sıralaması

Test sıralaması

Listemize giren diğer 7 foto-cep telefonu ise şöyle sıralanmakta.

2. sıra: Nokia N80 2.048 x 1.536 (3 megapiksel) kameraya sahip N80, 3,5 sn çözünürlük süresi ile oldukça hızlı.

4. sıra: Nokia N93i 35 ila 94 mm optik zoom özelliği sunan N93i, 480x640 pixel VGA modunda film çekme olanağı sunuyor.

Test sıralaması 6.sıra: LG KG920 5 megapiksel kamera, gerçek flaş ve 1,418 çözünürlüğünün yanı sıra makro özelliğini sunan LG KG920, testlerimizde ancak 6. sırada yer bulabildi.

7. sıra: Samsung SGH-D900i En yüksek gerçek renk değerlerine rağmen, testlerimizde bizi gerçekten hayal kırıklığına uğrattı Samsung SGH-D900i.

8. sıra: Samsung SGH-U600 1,228 değerinde yatan çözünürlüğe sahip U600, D900i ile aynı kamerya sahip ancak testimizde %0,11 daha düşük başarı sağladı.

9. sıra: Nokia N73 Testimizde, gerçek renk değerleri açısından en kötü sonuçlara ulaşan N73, 3 megapiksel kamerasına rağmen 1.164 değeri ile ancak 9. sırada yer bulabildi.

10. sıra: Samsung SGH-X820 Laboratuvarımızda en kötü değerlere ulaşmasına rağmen, iki resim arasındaki geçiş sğrecinde 2,5 sn gibi Sony Ericsson K810i modelimizi bile geride bırakan bir hıza sahip.

Toplam Değere Göre Sıralama

Toplam Değere Göre Sıralama

Toplam değere göre foto-cep sıralamamız yukarıda:

Bu sıralamamız, kamera donatımı, kamera ölçüsü ve telefon kalitesi olarak; % 30 – 40 – 30 oranında değerleri yansıtmakta.

Resim Kalitesine Göre Sıralama

Resim Kalitesine Göre Sıralama

Gerçek Fotoğraf Fanatikleri için: Bu tabloda kameralı cep telefonlarımızı Resim kalitelerine göre sıraladık. Çözünürlük, çevre karartması, renk doğruluğu ve resim yoğunluğu değerleri göz önünde bulundurularak sıralandı.

Nasıl Test Ettik?

Nasıl Test Ettik?

Nasıl Test Ettik?Testimizde Nokia N95, %93,4 ile galip ayrılırken, %92,4 ile 2. sırada N80 ve hemen ardından % 92,2 ile Sony Ericsson K810 3. sırada yer aldılar.

Chip Online, Foto-Cep testinde kameraları nasıl test ettiğini sizlerle de paylaşıyor.

Testimizde %30 kamera donatımlarını, %40 kamera ölçümlerini ve % 30 oranındada cep telefonu özelliklerini baz aldık.

İşte fotoğraflarla Chip Online test sistemi

Bülent Şenyurt
CHIP Online

Okuyucu Yorumları