Merakla beklenen Nokia N96 karşınızda

N95 8GB'dan sonra rafları süsleyecek olan N96 neler vaat ediyor? İlk önce ve sadece CHIP Online'da!

Karşınızda Nokia N96!

TV, devasa hafıza, navigasyon, dopdolu kamera ve, ve, ve... Nokia'nın N96'sı yeni süper cep telefonu olma yolunda ilerliyor. Peki N95 halefi gerçekten de sözünü tutuyor mu? İlk üretilen seriye göz attık ve Mobile World Congress 2008'de sizin için bir teste tâbi tuttuk.

Donanımsal artıları: Rahatça telefon görüşmeleri yapmak, haberlere göz atmak, herhangi bir adrese gitmek, eğlenmek ve gün akışını organize etmek... N96, akıllı telefon donanımı sayesinde öyle bir fonksiyon yelpazesi sunuyor ki, selefi N95 8GB'dan geri kalmamakla beraber ona fark bile atıyor. Veri fonksiyonları için de aynı şey geçerli. N96 ile WLAN ve HSDPA üzerinden yaptığımız web denemeleri son derece tatmin edici oldu. Bluetooth 2.0 ve USB 2.0 high-speed (yüksek hız) sayesinde cihazlar arası son derece hızlı veri transferleri gerçekleştirdik.

Eksileri: N96'da daha hızlı veri transferini sağlayan HSDPU'dan feragat edilmiş. Telefonun Office dosyalarını düzenleyip düzenleyemediği veya Outlook ile mailleri eşitleyip eşitleyemediği ancak ilk tam testimiz ile belli olacak. N95 8GB'da bunlar yapılamıyordu.

Multimedia desteği

Multimedia desteği

Multimedya artıları: Mobil televizyon, navigasyon ile yön bulma ve 16 GB'lık azımsanmayacak hafızası N96'nın N95'e daha çok fark atmasını sağlıyor. Buna ek olarak 5 Mega piksellik kamera iki adet yardımcı ışık ile donatılmış. Müzikle eğlence için zengin bir MP3 oynatıcı sunulmuş. Video seyretme imkanı, radyo işlevi ve oyun platformları eğlence paketini daha da kabartıyor.

Eksileri: 5 Mega piksel ile çekilen resimler kesinlikle çok etkileyici. Nokia'nın çözünürlüğü artırmamasını bu yüzden doğal karşılıyoruz. Ancak anlam veremediğimiz nokta, Finlilerin hala optik zum ve gerçek bir flaştan feragat etmeyi sürdürmeleri oldu.

Genel kullanım

Genel kullanım

Kullanım artıları: Testimizde kızak mekanizması son derece sağlam bir his verdi, üst tarafı başparmağımız ile rahatlıkla hareket ettirebildik. S60 kullanıcı arayüzünün tipik bir özelliği burada da kendini belli ediyor: Arayüz kullanıcının isteğine göre kolayca şekillendirilebiliyor ve kısayollar sayesinde kullanımı daha verimli hale getirilebiliyor. Menü düzeni çok sayıda uygulama barındırmasına rağmen yine de karmaşık değil ve oldukça derli toplu görünüyor.

Eksileri: Bazı kullanıcılar N96'yı kaba bulabilirler. Fakat yuvarlatışmış büyük hatları bizi pek de rahatsız etmedi. Diğer taraftan, tuşlar seri üretime hazır izlenimi bırakmadı. Zira süngerimsi ve kullanımı ağır bir tuş takımı mevcut.

Sonuç ve alternatifler

Sonuç ve alternatifler

Sonuç:
Şu bir gerçek ki, Nokia en üst modeli olan N95 8GB'ı hedefi 12'den vurarak canlandırdı: N96, mobil TV seyretme işlevini bir üst seviyeye taşıyan, çok çekici bir "Multimedya-Akıllı Telefon" (Smartphone) olmayı başarıyor. Yine de eksikleri yok değil... Örneğin N96'da optik zum olmaması bir eksiklik. Biz ise, Nokia'nın yeni "Amiral Gemisi" 2008'in üçüncü çeyreğinde satın alınabilir hale geldiğinde, bu müthiş telefonun tam testini yapacak olmanın heyecanı içindeyiz.

Alternatifler:
N96'nın güncel fonksiyonları ile rekabet edecek bir telefon şu an için mevcut değil. Cepte TV izlemekten feragat ederseniz selef N95 8GB ile idare edebilirsiniz. Ya da Windows Mobile'a geçiş yapıp Sony Ericsson'un X1 sürprizini bekleyebilirsiniz.

Teknik özellikler tablosu

Teknik özellikler tablosu

Video: Nokia N96

Okuyucu Yorumları