İnternet uzaya çıktı!

NASA olabilir diyor! Tabi amaç uzay boşluğunda canı sıkılan astronotların YouTube'a girmesi değil...

Uzayda internet var mı?

Biz sıradan insanlar, dünyanın gündelik dertleriyle uğraşırken NASA'daki bilim adamları çok daha farklı sorunlara sahip. Onlar ya 40 yıl önce kaydedip unuttukları notları yeniden okumaya çalışıyorlar, ya da uzaydaki çöpleri ne yapacaklarını tartışıyorlar. Ama bu kez dertleri uzayda internet bağlantısını nasıl sağlayabilecekleri.

İlk çalışmalar oldukça başarılı. Ekim ayı boyunca NASA, Mars yörüngesindeki Epoxi uzay aracı ile haftada iki kere internet bağlantısı kurulduğunu belirtti. Bu insanoğlunun ilk kez gezegenler arası internet bağlantısı kurmuş olduğu anlamına geliyor. Pek çok kişi, NASA'nın uzayda internet bağlantısı kurmaktan daha öncelikli problemlerle uğraşması gerektiğini düşünüyor olabilir ama bu aslında internetin hangi amaçla kullanılacağına bağlı. NASA bu teknolojiyi, uzay derinliğindeki merkezlerle hızlı ve güvenli iletişim kurulabilmesi için kullanmayı planlıyor.

Neti uzaya taşımak için 10 yıldır çalışılıyor

Neti uzaya taşımak için 10 yıldır çalışılıyor

Aslında uzayda internet, NASA için yeni bir konu değil. Projeye destek veren TCP/IP protokolünün yaratıcılarından ve şu anda bir Google çalışanı olan Vint Cerf'in de dahil olduğu ekip, son 10 yıldır bu konu üzerinde uğraşıyordu. Geçen Ekim ayı itibariyle, eğer bir uzay fırtınası durumu yoksa ya da iletişim kurulacak merkez bir gezegenin arkasında kalmamışsa yaklaşık 20 dakika içerisinde tüm bilgilerin kayıpsız olarak dünyadan uzaya iletilebildiği açıklandı.

İşin biz sıradan insanlar boyutuna geri döndüğümüzde ise aklımıza hemen, bu tip "bilim kurgu"vari gelişmelerin dönüp dolaşıp bizim de işimize yaradığı geliyor. İnternet de aslında önce akademik, ardından askeri amaçla geliştirilmişti ve bugün geldiğimiz nokta ortada. Bu yüzden NASA'nın uzayda internet için yapacağı çalışmalar eninde sonunda bizlerin de yaşam kalitemizi artırmaya etkisi olacağını tahmin etmek zor değil.

Okuyucu Yorumları