iTunes'a sansüre kadar giden Çin macerası

Çin sansürü bitmiyor; şimdi de iTunes'a erişimin engellendiği iddia ediliyor. Peki ama neden?

iTunes'a tartışılan sansür

Çinli müzik severler, Tibet haklarıyla ilgili bir albümün iTunes'dan satılmaya başlamasından sonra siteye erişimin engellenmeye başlamasından şikayetçi. Apple forumlarına yazan kullanıcıların çoğu sansürcülüğü suçlarken, arada bunun teknik bir aksaklık olduğunu iddia edenler de var.

Olimpiyatların başlamasıyla birlikte Çin'deki internet sansürcülüğü uluslararası gazetecilerin daha rahat çalışabilmesi için hatırı sayılır derecede azaltılmıştı. Fakat yine de Tibet ile ilgili sitelere erişim engelleniyordu.

Uluslararası Tibet Kampanyası'ndan Kate Saunders şikayetlerin, bir takm Tibetli kuruluşların içinde Sting, Moby ve Suzanne Vega gibi sanatçıların yer aldığı "Songs for Tibet" albümünün 40'tan fazla Olimpiyat sporcusu tarafından satın alındığını açıklamasından sonra başladığını belirtiyor.

Art of Peace Foundation tarafından hazırlanan albüm 5 Ağustos'da iTunes'da satışa sunulmuştu. Kısa bir süre sonra resmi haber sitesi "chinanews.org.cn"de kızgın kullanıcıların albümün iTunes'dan satılması sebebiyle Apple'ı protesto ettikleri belirtilmişti.

Apple iTunes'a ulaşımda bir sorun olduğunu fakat bu konuda daha fazla yorum yapamayacaklarını söylüyor. Apple forumlarında, Apple'ın bu engellemeden sorumlu olmadığının altı çiziliyor.

Okuyucu Yorumları