Yamaha’dan Hızlı Atış

Yamaha CDRW2100E modeli ile CD yazıcı hızındaki üst sınırı daha da yukarılara çekti: 16x yazma, 10x yeniden yazma ve 40x okuma hızı ile Yamaha şu an piyasadaki en yüksek değerlere sahip CD yazıcı.<br>

Yamaha’dan Hızlı Atış

Şimdiye kadar en yüksek hız olan 12x ile 74 dakikalık bir CD’nin basılması 7 dakika kadar sürerken, 16x ile bu süre 5,5 dakikaya kadar düşürülmüş durumda. Hızın yüksek olması maalesef tek başına yeterli değil. Bunun yanı sıra yüksek hızı destekleyen CD-R, CD yazma programları, yeterli donanıma sahip bir sistem de gerekli. Yamaha bu konuda kendine düşen en önemli görevi yerine getirerek 8 MB’lık bir buffer kullanmış. 3 sn erişim süresi olan bu hafıza, hızlı sistemlerde herhangi bir yazılım çalıştırıldığında kolaylıkla “Buffer underrun” hatası veriyor. Bu eksiklikler, yazmaya başlamadan önce “image” dosyasının oluşturulması esnasında karşınıza çıkıyor ve 16x’lik avantajı kullanmanızı engelliyorlar. IDE bağlantısına sahip olan Yamaha CRW2100E modeli ile aynı özelliklere sahip olan SCSI modeli de mevcut (CRW2100S).

Chip’in yorumu
Sunduğu değerler ile kullanıcıları heyecanlandıran Yamaha, bu heyecanın maalesef bir süre sonra hayal kırıklığına dönüşmesine neden oluyor. 40x okuma hızına sahip CRW2100E’nin saniyede 5,8 MB gibi yüksek bir hıza çıkabilmesine rağmen çok ses çıkartıyor. Bu da özellikle uzun süreli kullanımlarda can sıkıcı bir hal alabiliyor. Bir diğer nokta da, Yamaha’ların bugüne kadar gelen hata düzeltme fonksiyonunun rakiplerine kıyasla yetersizliğinin bu sürücüde de karşımıza çıkması. Beraberinde gelen yazılım olan Adaptec Easy Cd Creator da maalesef Yamaha CRW2100E’nin tüm fonksiyonlarıyla, performanslı bir şekilde kullanılmasına izin vermiyor. Ancak ne olursa olsun CD yazıcı özellikleri ile göz kamaştırıyor: Hızlı ve birçok güncel ve çok kullanılan fonksiyonu bünyesinde barındırıyor.

Okuyucu Yorumları